Έκθεση “Πλάνητες” από το Πάφος 2017

Έκθεση “Πλάνητες” από το Πάφος 2017

H Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έναρξης του προγράμµατος Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισµού και υπό τη θεµατική ενότητα Ταξιδιώτες του Κόσµου, παρουσιάζει την έκθεση “Πλάνητες” σε επιµέλεια Έλενας Πάρπα.

Η κ. Πάρπα, ερευνήτρια σε θέματα τέχνης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η έκθεση φιλοξενείται σε δυο χώρους, στην Παλιά Ηλεκτρική και στην οικία της οδού Σέλλεϋ, προτείνοντας µια διαφορετική περιήγηση στον αστικό ιστό της Πάφου.


Με ετυµολογική προέλευση τη λέξη πλάνης, πλάνητες, εξήγησε, είναι οι περιπλανώµενοι άνθρωποι χωρίς µόνιµη διαµονή, που µετακινούνται διαρκώς χωρίς να εγκαταλείπουν το δικαίωµα της κατά βούληση άφιξης ή αναχώρησής τους. Η λέξη λοιπόν, συνέχισε, υπό την απόλυτη νοηµατική της ερµηνεία, παραπέµπει στους περιφερόµενους ασκόπως και στους ταξιδευτές, τους αθίγγανους και τους νοµάδες ή ακόµα και στους πάσης φύσεως πλανόδιους (µουσικούς, θιάσους, µικροπωλητές).

Όπως παρατηρεί ο Γάλλος ανθρωπολόγος Michel Agier, η παρούσα στιγµή της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής µετανάστευσης αναδεικνύει µια διαφορετική όψη στην εµπειρία της περιπλάνησης, ανέφερε. Για τον Agier, πλάνητες της εποχής µας, σημείωσε η επιμελήτρια της έκθεσης, είναι οι απάτριδες, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισµένοι που ζουν σε συνθήκες επισφάλειας και υπαρξιακής εκκρεµότητας σε µεθοριακές ζώνες. Έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τον πόλεµο και τη βία, εγκαταλείπουν τις χώρες τους σε αναζήτηση ενός ασφαλέστερου µέλλοντος για να γνωρίσουν εν τέλει την απόρριψη και την περιπλάνηση ως µόνιµη συνθήκη διαβίωσης, παγιδευµένοι µεταξύ συνόρων σε πρόχειρους καταυλισµούς, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κ. Πάρπα, ανταποκρινόµενη σε τέτοιου είδους θεωρήσεις, η έκθεση πραγµατεύεται την έννοια του σύγχρονου πλάνητα, χωρίς ωστόσο να παραµερίζονται οι επί µέρους προεκτάσεις της έννοιας και οι αποκλίσεις της σε διαφορετικού τύπου ερµηνείες.

Συµµετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Rosa Barba, Inal Bilsel, Andrea Bruno, Banu Cennetoğlu, Ναταλί Γιαξή, Χάρις Επαµεινώνδα, Ben Evans και Άλκης Χατζηανδρέου, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καµµά, Nurtane Karagil, Λητώ Κάττου, Μαριάννα Κωνσταντή, Μαρίνα Ξενοφώντος, Λευτέρης Ολύµπιος, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Γιώργος Πέτρου, Re Aphrodite, Έφη Σαββίδη, Σωκράτης Σωκράτους, Λευτέρης Τάπας, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μαριάννα Χριστοφίδου Η έκθεση “Πλάνητες” θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του εναρκτήριου προγράμματος των εκδηλώσεων του Πάφος 2017 κατά τις ώρες 10:00-13:00 και 16:00-19:00.

Αρέσει σε %d bloggers: