Ένα σχολείο για όλους:  από το Ζ.Ε.Π. Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου σε συνεργασία με νηπιαγωγεία και δημοτικά της πόλης

Ένα σχολείο για όλους: από το Ζ.Ε.Π. Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου σε συνεργασία με νηπιαγωγεία και δημοτικά της πόλης

Η πολιτική της εκπαιδευτικής προτεραιότητας αποτελεί στρατηγική επιλογή κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, όπως και της δικής μας χώρας ,στον αγώνα κατά του λειτουργικού αναλφαβητισμού και της σχολικής αποτυχίας, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιαννάκης Τρύφωνος Φιλόλογος, Συντονιστής Γυμνασίου Παναγίας Θεοσκέπαστης.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της ομιλίας του στη εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Β’ , Δ’ ,ΣΤ’ Νηπιαγωγεία , τα Δ’ Ε’ ΣΤ’ Δημοτικά Σχολεία και το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης με θέμα , Ζ.Ε.Π Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου : « Ένα Σχολείο για Όλους» με στόχο να καταδείξουν το σημαντικό έργο που επιτελείται στα σχολεία της Ζώνης.

Σήμερα, συνέχισε, 10 χρόνια από την εφαρμογή των ΖΕΠ στην πατρίδα μας, αποδεικνύεται μέσα από έρευνες ότι η πολιτική των ΖΕΠ έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας όσο και στους τομείς της βίας, της παραβατικότητας, της χρήσης νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών, των φαινομένων περιθωριοποίησης μαθητών, την αύξηση του ποσοστού συνεχούς φοίτησης των μαθητών και την προώθηση ποικίλων θεμάτων και δραστηριοτήτων που ενδιέφεραν τα παιδιά.

Ο κ Τρύφωνος, πρόσθεσε επίσης, πως με την πολιτική των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας εφαρμόζεται: Η αρχή της θετικής διάκρισης, που συνίσταται στην άνιση μεταχείριση των ανισοτήτων με βάση τις ανάγκες προτεραιότητας των παιδιών. Η αρχή της ολιστικής προσέγγισης, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου σχετίζεται τόσο με ότι συμβαίνει μέσα, όσο και έξω από το σχολείο, στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και η αρχή της συναιτερικότητας , αφού στόχος είναι να λειτουργούν τα σχολεία ως κοινότητες μάθησης στις οποίες συμμετέχουν και εμπλέκονται το προσωπικό των σχολείων, οι μαθητές, οι γονείς, η τοπική κοινότητα και άλλοι κοινωνικοί εταίροι.

Ο κ. Τρύφωνος είπε επίσης πως η εκπαίδευση οφείλει να μετατρέπει τις πολιτισμικές και γλωσσικές διαφοροποιήσεις σε παράγοντα κατανόησης και σεβασμού μεταξύ των ομάδων και των ατόμων.
Παρατήρησε επίσης πως πολύ σημαντική ενίσχυση για τις ΖΕΠ έχει επιτευχθεί τα τελευταία 2 χρόνια με τη σύναψη συμφωνίας με την Ε.Ε. μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Απασχόληση, ανθρώπινο κεφάλαιο και κοινωνική συνοχή».

Ένα έργο, – όπως είπε- το οποίο χρηματοδοτείται με ένα ποσό της τάξης των 11 εκατομμυρίων και φέρει τον τίτλο «πρόγραμμα κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας σε ΖΕΠ».

Για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς, που η συνύπαρξη διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμικών εμπειριών αποτελεί καθημερινότητα στα σχολεία μας, η πρόκληση είναι μεγάλη και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις, κατέληξε ο κ Τρύφωνος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής που περιλάμβανε έργα μαθητών από όλα τα σχολεία της Ζώνης και που τέθηκαν προς πώληση. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την αγορά τροφίμων προς ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της επαρχίας Πάφου.

Στην εκδήλωση ξεχωριστή νότα έδωσε το χορευτικό εικαστικό δρώμενο στον εξωτερικό χώρο της αίθουσας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ζ.Ε.Π Παναγίας Θεοσκέπαστης διανύει φέτος τον ένατο χρόνο λειτουργίας της.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/