Αθωώθηκε μεθυσμένος οδηγός λόγω λάθους της αστυνομίας

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, με σημερινή του απόφαση, αθώωσε 53χρονο στην κατηγορία οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης κατά παράβαση των άρθρων 2, 5 και 11 του Περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου ως αυτός έχει τροποποιηθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 53χρονος οδηγούσε την 10η Ιουνίου του 2015 στη λεωφόρο Μιχαλάκη Κυπριανού στην Πέγεια το όχημά του, αφού κατανάλωσε τέτοια ποσότητα αλκοόλης ώστε η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή του υπερέβαινε το καθορισμένο όριο, δηλαδή είχε ένδειξη 104mg αλκοόλης αντί 22 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε κάθε 100 χιλιοστά του λίτρου στην εκπνοή του.


Όπως ανέφερε ο Δικαστής ανακοινώνοντας την απόφασή του, η Αστυνομία δεν παρουσίασε ενώπιον της δικαιοσύνης την απόδειξη της μηχανής μέτρησης αλκοόλης.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή δικάσιμο, που είχε οριστεί για την ανακοίνωση της απόφασής του, το Δικαστήριο εξήγησε ότι δεν υπάρχει ενώπιόν του μαρτυρία στη βάση της οποίας θα μπορούσε με ασφάλεια να καταλήξει σε συμπέρασμα ως προς την ποσότητα αλκοόλης και κατ’ επέκταση κατά πόσον η όποια ποσότητα αλκοόλης υπήρχε στον οργανισμό του κατηγορούμενου και κατά τον ουσιώδη χρόνο οδήγησης υπερέβαινε το εκ του Νόμου καθορισμένο όριο.

Το Δικαστήριο ανέφερε, ακόμη, πως ορθώς ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου δικηγόρος Σάββας Ζαννούπος στο πλαίσιο της αγόρευσής του σημείωσε ότι δεν κατατέθηκε ως τεκμήριο αντίγραφο της απόδειξης της μηχανής. Το Δικαστήριο ανέφερε, ακόμη, πως το τεκμήριο που τέθηκε ενώπιόν του δεν αποτελεί το έντυπο αποτέλεσμα παραγόμενο αυτομάτως εκ της συσκευής το οποίο προβλέπει ο Νόμος, αλλά έντυπο το οποίο ο ίδιος ο μάρτυρας κατηγορίας, αστυφύλακας, συμπλήρωσε.

Το Δικαστήριο έκρινε, όπως ανακοίνωσε στην απόφασή του, ότι στην απουσία έντυπου αποτελέσματος το οποίο αυτομάτως παράγει η συσκευή τελικής εξέτασης από την παρούσα δικαστική διαδικασία, έντυπο αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, το οποίο ο ίδιος ο Νόμος αλλά και η Νομολογία ορίζουν ως το μέσο απόδειξης της ποσότητας αλκοόλης, το Δικαστήριο δεν μπορεί να βασιστεί με ασφάλεια στην συγκεκριμένη μαρτυρία, και να υιοθετήσει θέση την οποία αυτός προβάλλει ως προς την ποσότητα αλκοόλης που εντοπίστηκε στον οργανισμό του κατηγορούμενου στα πλαίσια της τελικής εξέτασης.

Σημείωσε, ακόμη, πως ουδέν έχει τεθεί από τον μάρτυρα κατηγορίας ως προς τον λόγο που ένα τέτοιο έντυπο δεν έχει παρουσιαστεί έτσι ώστε ενδεχομένως το Δικαστήριο να μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη δυνατή διαθέσιμη μαρτυρία που μπορεί να υπάρξει ενώπιόν του ήταν αυτή που έχει παρουσιάσει ο συγκεκριμένος μάρτυρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ