Ανοικτό το ενδεχόμενο σύλληψης, δίωξης ή και φυλάκισης Σαρίκα
Ανοικτό το ενδεχόμενο σύλληψης, δίωξης ή και φυλάκισης του βουλευτή Φειδία Σαρίκα αφήνει με την απόφαση του για πλήρη άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΕΔΕΚ, το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη ως προς την έγκριση του αιτήματος της Νομικής Υπηρεσίας για άρση της ασυλίας του βουλευτή, ωστόσο το θέμα που αφορούσε το εύρος της άρσης της ασυλίας του αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία 7 προς 4.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, με την αίτηση του “ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αιτείται την άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Φειδία Σαρίκα για σκοπούς ανάκρισης και/ή έρευνας και/ή σύλληψης και/ή δίωξης και/ή φυλάκισης και/ή οποιασδήποτε ενέργειες εξ αυτών, του βουλευτή Φειδία Σαρίκα αναφορικά με τη διάπραξη αδικημάτων που βασίζονται σε διάφορα άρθρα του Ποινικού Κώδικα”.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, “στην ένορκη δήλωση του Ιωάννη Γεωργίου, Βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή Επιχειρήσεων του Τμήματος Γ στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ημερομηνίας 23/12/2014, αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο κ. Σαρίκας κατά τη διάρκεια που διετέλεσε Δήμαρχος Πάφου, χρηματιζόταν από διάφορα άτομα και εταιρείες για να δείξει εύνοια σε αυτές, αναφορικά με συμβόλαια που θα αναλάμβαναν και τα οποία σχετίζονταν με το ΣΑΠΑ”.
“Οι αναφορές στον κ. Σαρίκα αφορούν σε ισχυρισμούς εκ μέρους εμπλεκομένων προσώπων, σύμφωνα με τους οποίους, ο κ. Σαρίκας ζητούσε και/ή δεχόταν χρήματα, ώστε να συναινέσει και/ή να βοηθήσει στην κατακύρωση διαφόρων συμβολαίων σε συγκεκριμένες εταιρείες και/ή άτομα. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, για το σκοπό αυτό διατηρούσε και τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα, στον οποίον κατατέθηκαν συγκεκριμένα ποσά, τα οποία ελάμβανε”, προστίθεται.
Η μαρτυρία αφορά στη χρονική περίοδο 2000-2006.
Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι “τα αδικήματα όμως για τα οποία ζητείται η άρση της ασυλίας του βουλευτή με σκοπό να διερευνηθούν και στη συνέχεια να καταχωρηθούν τυχόν ποινικές διώξεις εναντίον του, είναι αδικήματα διαφθοράς και ενέχουν στοιχεία ανεντιμότητας και ηθικής αισχρότητας για τα οποία σε περίπτωση καταδίκης του, η βουλευτική του έδρα θα κενωθεί…είναι σοβαρά αδικήματα, για τα οποία προβλέπονται, ως ανώτατες ποινές, αυτές της πολυετούς φυλάκισης”.
Στην προκειμένη περίπτωση, προστίθεται, “τα αδικήματα που καταλογίζονται στον κ. Σαρίκα ουδεμία σχέση έχουν με την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Βουλευτή, εφόσον αφορούν σε περίοδο προγενέστερη της εκλογής του ως Βουλευτή…Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε ισχυρισμός για πολιτικόν κίνητρο στην παρούσα αίτηση και υπόθεση γενικότερα”.
Το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφαση του ότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και στην παρούσα υπόθεση, όπως και σε κάθε άλλη.
Η αίτηση, αναφέρει το Δικαστήριο, ” δεν φαίνεται αυθαίρετη, αλλά φαίνεται να βασίζεται στο νόμο και να υποστηρίζεται από τα κατ` ισχυρισμό γεγονότα”.
Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρει η απόφαση, “είναι προς το δημόσιο συμφέρον η παροχή της ζητούμενης άδειας, εφόσον αυτό εξυπηρετεί το γενικό δημόσιο συμφέρον που απαιτεί ότι άτομα εμπλεκόμενα σε ποινικά αδικήματα πρέπει να εκδικάζονται το συντομότερο δυνατό/ Εξυπηρετείται επίσης και το ειδικό δημόσιο συμφέρον της υπόθεσης αυτής, το οποίο απαιτεί ότι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων χάνουν την έδρα τους αν εμπλέκονται στη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων”.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο συνήγορος του Φ. Σαρίκα, κ. Χρ. Τριανταφυλλίδης “ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εγκρίνει την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα μόνο για τον περιορισμένο σκοπό της ανάκρισης.
“Έχοντας εξετάσει το ζήτημα, θεωρούμε ορθό και δίκαιο να εγκρίνουμε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα κατά τρόπο που να μην χρειάζεται, ανάλογα με την πρόοδο της εξέτασης της υπόθεσης εναντίον του έντιμου Βουλευτή, η προηγούμενη άδεια του Δικαστηρίου για κάθε στάδιο που θα καταστεί αναγκαίο στην πορεία των πραγμάτων”.
Ο κ. Σαρίκας θα δώσει κατάθεση και θα είναι “λαλίστατος”, δηλώνουν οι δικηγόροι του
Οι δικηγόροι του βουλευτή Φειδία Σαρίκα δήλωσαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άρση της ασυλίας του βουλευτή ότι το θέμα έχει τροχιοδρομηθεί σωστά και ότι ο πελάτης τους θα δώσει κατάθεση.
Ο εκ των δικηγόρων του κ. Σαρίκα, Κρις Τριανταφυλλίδης είπε ότι “όπως γνωρίζετε, δεν υπήρξε ένσταση στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του κ. Σαρίκα”.
Πρόσθεσε ότι “στο μοναδικό θέμα στο οποίο υπήρξε ένσταση ήταν στο εύρος της άρσης της ασυλίας για το οποίο η ολομέλεια του Ανωτάτου δεν ήταν ομόφωνη. Η απόφαση”, είπε, “λήφθηκε δια πλειοψηφίας, επομένως αποδείχθηκε ότι αυτό το θέμα ήταν ένα περίπλοκο νομικά θέμα για το οποίο δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση”.
Πρόσθεσε ότι “ο κ. Σαρίκας ήθελε ευθύς εξαρχής αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει”, σημειώνοντας ότι “τώρα έχει τροχιοδρομηθεί σωστά νομικά. Ηθελε να δώσει κατάθεση και θα δώσει κατάθεση και δεν θα επικαλεστεί το συνταγματικό προνόμιο της σιωπής που έχει ο κάθε πολίτης” συνέχισε.
Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Σαρίκας “τα άλλαξε την προηγούμενη φορά και έφερε ένσταση”, ο δεύτερος δικηγόρος του κ. Σαρίκα, Δημήτρης Παυλίδης είπε ότι “τίποτε δεν άλλαξε, θα προχωρήσει κανονικά…θα δώσει κατάθεση, θα είναι μάλιστα στη διάθεση των διωκτικών αρχών και ήταν ευθύς εξαρχής αυτή η θέση και της υπεράσπισης και του ίδιου προσωπικά. Απλώς είχαμε πει ότι λόγω του ότι είναι προνόμιο τον τελευταίο λόγο – και τον πρώτο βέβαια – τον έχει το Ανώτατο Δικαστήριο”.
“Και αν θα προσέξετε είναι απόφαση κατά πλειοψηφία, 7-4.Άρα”, όπως είπε, “σημαίνει ότι εβασάνισε στη σκέψη τους εντιμότατους δικαστές αυτή η απόφαση. Δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι η δεύτερη περίπτωση που γίνεται από την Ανεξαρτησία… Ο πελάτης μας είναι στη διάθεση των διωκτικών αρχών. Δεν θα κάνει χρήση του προνομίου της σιωπής και θα είναι λαλίστατος. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, όπως έχει δηλώσει ευθύς εξαρχής”.
Ερωτηθείς εάν έχει οριστεί η ημερομηνία ανάκρισης και κατάθεσης του κ. Σαρίκα, ο κ. Τριανταφυλλίδης απάντησε αρνητικά. “Εξαρτάται από την Αστυνομία να τον ειδοποιήσει για να πάει να δώσει κατάθεση”.
“Αλλά με στεναχωρεί το γεγονός -και φαίνεται ότι είτε εγώ είτε ο κ. Παυλίδης δεν γινόμεθα αντιληπτοί, παρόλο ότι μιλούμε σε καθαρή ελληνική γλώσσα- το ότι ετέθη η ερώτηση ότι `τα άλλαξε`. Δεν άλλαξε τίποτε. Η θέση ευθύς εξαρχής ήτο να δώσει κατάθεση. Αν έδινε κατάθεση χωρίς την άδεια που έχει δοθεί τώρα από το Δικαστήριο, η κατάθεση του θα ήταν άκυρη. Είναι αυτό το οποίο θέλουμε ή θέλουμε να δώσει μια κατάθεση η οποία να είναι νομικά τεκμηριωμένη ούτως ώστε να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η υπόθεση και όπως ο ίδιος πιστεύει να καταλήξει σε απαλλαγή του”.
ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ