Αντίθετο το ΑΚΕΛ στην ανέγερση Καθεδρικού Ναού στο Δημόσιο Κήπο

Αντίθετο το ΑΚΕΛ στην ανέγερση Καθεδρικού Ναού στο Δημόσιο Κήπο

To Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, στη χθεσινή του συνεδρία με τις ψήφους του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε την προώθηση της αίτησης της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων για κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση του Καθεδρικού Ναού στο Δημόσιο Κήπο.

Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ επανέλαβε την αντίθεση της στην ανέγερση Καθεδρικού Ναού στο Δημόσιο Κήπο.


Ως ΑΚΕΛ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου για ανέγερση Καθεδρικού Ναού για εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των πιστών.

Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στην ανέγερση του Ναού εντός του Δημοσίου Κήπου, αφού αυτή η εξέλιξη δεν συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο, τα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ιστορικού πυρήνα της πόλης μας.

Πέραν τούτου ο Δημόσιος Κήπος αποτελεί τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης μας, ενώ όπως καταγράφεται και στη σχετική έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος που είχε ενώπιον του το Δημοτικό Συμβούλιο η ανέγερση ενός τέτοιου οικοδομήματος θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον.

Είναι για αυτό τον λόγο που το αρμόδιο τμήμα, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση αδειοδότησης του Ναού την δραστική μείωση του εμβαδού τόσο για τον εσωτερικό όσο και για τον εξωτερικό χώρο, αφού προκαλείται «όχληση στο τοπίο». Καταγράφουμε επίσης ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος «δεν συστήνει την υλοποίηση του έργου ως έχει εκτός και αν ικανοποιηθούν οι πιο πάνω προϋποθέσεις».

Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής οι αιτητές δεν έχουν εξασφαλίσει τις απόψεις της Επιτροπής Αισθητικού Ελέγχου επί των σχεδίων που έχουν καταθέσει.

Επιπρόσθετα υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν θεσμικά όργανα όπως το ΕΤΕΚ, το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως τάχθηκαν στη βάση επιστημονικών κριτηρίων ενάντια στην ανέγερση Ναού στο Δημόσιο Κήπο.

Ως ΑΚΕΛ, θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε ανάλογα προς το συμφέρον της πόλης, των δημοτών της και του περιβάλλοντος.

Αρέσει σε %d bloggers: