Βρέθηκε η λύση για το Νικολαΐδειο – Μεταστεγάζεται το 7ο Δημοτικό!

Βρέθηκε η λύση για το Νικολαΐδειο – Μεταστεγάζεται το 7ο Δημοτικό!

Νέο Γυμνάσιο αναμένεται να λειτουργήσει στο κέντρο της Πάφου, μετά την αποδοχή της πρότασης του Υπουργού Παιδείας από τους εμπλεκόμενους φορείς στην Πάφο σε σχέση με την χωροθέτησή του. Από νωρίς το πρωί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης βρέθηκε στα Γραφεία της Σχολικής Εφορείας Πάφου με στόχο να δώσει τελική λύση στο θέμα της λειτουργίας Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΙΓΜΑ Μάριο Ιγνατίου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πάφου αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους βουλευτές, τους σχολικούς εφόρους και τα οργανωμένα σύνολα για την ομόφωνη απόφαση για την ανέγερση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου και τον εξορθολογισμό όλων των σχολικών μονάδων.


«Ξεκινάει», είπε ο Υπουργός, «ένας νέος προγραμματισμός για την πόλη της Πάφου, με τόλμη και θάρρος», σημειώνοντας πως «έχει δοθεί λύση σ’ ένα πρόβλημα το οποίο χρόνιζε και το οποίο ταλάνιζε όλη την Πάφο για πολλά χρόνια». Επιπρόσθετα, ανέφερε πως στις πολιτικές τους είναι να τολμούν και να δίνουν λύσεις. Αυτή την πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα συναίνεσης το οποίο υπήρξε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο θέμα της λειτουργίας Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου. «Με την εξέλιξη αυτή», σημείωσε, «θα εξυπηρετηθεί η παιδεία, τα παιδιά, αλλά και οι γονείς. Ομόφωνα, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, και σε ένα πολύ θετικό κλίμα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Επαρχίας Πάφου μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κατέληξαν στην πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός για να επιλυθεί το ζήτημα των εκπαιδευτηρίων στο κέντρο της πόλης. Το κέντρο της πόλης, είπε ο κ. Φαίδωνος, απέκτησε επιτέλους Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όλη η αλυσίδα, δηλαδή Νηπιαγωγείο, Δημοτικά, Λύκειο και τώρα Γυμνάσιο».

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Πάφου, «η πρόταση ουσιαστικά εμπεριέχει τη μη κατάργηση κανενός εκπαιδευτηρίου στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, είπε, το σημερινό Νηπιαγωγείο θα μεταστεγαστεί λίγα μέτρα πιο κάτω, επί της Νικόλαου Νικολαΐδη, σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο που διαθέτει ελεύθερο χώρο στην πίσω πλευρά για την ανέγερση των απαιτούμενων αιθουσών».

«Επίσης ,αφού αυτό καταστεί δυνατό, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, αμέσως μετά στα κτίρια του σημερινού Α’ Νηπιαγωγείου ξεκινούν οι εργασίες τον Οκτώβριο του 2020 με στόχο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2021 να παραδοθεί ένα οκτατάξιο – δεκατάξιο Δημοτικό σχολείο με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, όπου θα μεταστεγαστεί το 7ο Δημοτικό», είπε.

Στην συνέχεια, σημείωσε πως, «αφού μεταστεγαστεί το 7ο Δημοτικό τον Σεπτέμβριο του 2020, τον Οκτώβριο του 2020 ξεκινούν οι εργασίες, προσθήκες και μετατροπές του σημερινού κτιρίου του 7ου Δημοτικού, όπου το 7ο Σχολείο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα είναι έτοιμο ως ένα σύγχρονο με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές Γυμνάσιο. Επομένως, είπε ο κ. Φαίδωνος, αυτό που ξεκινούμε σήμερα έχει καταληκτική ημερομηνία το 2022, προσθέτοντας, ωστόσο, πως ουδέποτε θα εκτελεστεί εργασία σε εν λειτουργία κτίριο».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το κόστος όλων αυτών των εργασιών θα είναι ύψους 4-5 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου.

Πρόσθεσε, τέλος, πως «τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα πρέπει να τηρηθούν, όπως και η διαβεβαίωση του Υπουργού ότι στον προϋπολογισμό θα συμπεριληφθούν άμεσα και τα κονδύλια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου Μιχάλης Χαραλάμπους είπε πως «η επιμονή τους τα τελευταία δυόμισι χρόνια καρποφόρησε», ενώ ακολούθως εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό αλλά και τον Δήμαρχο Πάφου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως «η σημερινή σύσκεψη επέφερε αποτέλεσμα. Είμαστε, είπε, “στην ευχάριστη θέση ότι υπήρξε ομοφωνία για την ανέγερση ενός νέου Γυμνασίου στην Πάφο, στον χώρο του υφιστάμενου 7ου Δημοτικού”. Παράλληλα, συνέχισε, θα ανεγερθεί ένα νέο Νηπιαγωγείο και στον χώρο του Α’ Νηπιαγωγείου θα μεταφερθεί το 7ο Δημοτικό».

Ο κ. Φακοντής εκτίμησε πως είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση η οποία διατηρεί όλα τα σχολεία και αντιμετωπίζει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Παράλληλα, ζήτησαν να γίνει μελέτη, όπως είπε, ώστε αμέσως στα επόμενα χρόνια να μελετηθούν όλες οι ανάγκες της Πάφου και να προγραμματιστεί η εκτέλεση κατασκευής και άλλων σχολείων. Ταυτόχρονα, είπε, «ζητούμε μια νέα Τεχνική Σχολή για την Πάφο», την οποία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η Επαρχία Πάφου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον Υπουργό Παιδείας για την αποφασιστικότητα, όπως ανέφερε, που έχει επιδείξει για να επιλυθεί ένα πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει την πόλη της Πάφου εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον.

Σημειώνεται πως το πρόβλημα της λειτουργίας Γυμνασίου στο κέντρο της πόλης δημιουργήθηκε με την μετακίνηση του Νικολαΐδειου από τον «φυσικό του χώρο» στο Λύκειο Κύκκου. Σήμερα το Νικολαΐδειο συστεγάζεται με το Λύκειο Κύκκου, ενώ το Α’ Λύκειο έχει πάρει τους χώρους του Νικολαΐδειου.

Πηγή: Sigmalive

Αρέσει σε %d bloggers: