Δεκάδες Τουρκοκύπριοι στην τελετή για τη συμπλήρωση των εργασιών συντήρησης του τεμένους της Ευρέτου
Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – Συνεταιρισμός για το Μέλλον γιόρτασαν σήμερα τη συμπλήρωση των εργασιών συντήρησης του τεμένους στην Ευρέτου, στην παρουσία δεκάδων Τουρκοκύπριων πρώην κατοίκων του χωριού που παρακολούθησαν την τελετή.
Το τζαμί της Ευρέτου κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στον κύριο δρόμο ενός μικρού χωριού που βρίσκεται στην Επαρχία Πάφου και επιλέγηκε να είναι μέρος του προγράμματος άμεσης επέμβασης της Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Οι εργασίες συντήρησης επικεντρώθηκαν στον καθαρισμό της τοποθεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της απομάκρυνσης των άγριων χόρτων, στην εκσκαφή για σκοπούς φυσικής αποχέτευσης αλλά και στο να αποτραπεί η επιπλέον διάβρωση του εξωτερικού πετρότοιχου, στην επιδιόρθωση των παραθύρων και στην πλήρη ανακατασκευή της οροφής.
Το έργο περιλάμβανε επιδιορθώσεις στο εσωτερικό και σφράγισμα των ενώσεων της ξύλινης εσωτερικής οροφής.Το κόστος των εργασιών ανήλθε στις 136 χιλιάδες ευρώ και καλύφθηκε πλήρως από την ΕΕ.
Ο Ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Επιτροπή προγραμματίζει και τη συντήρηση του σχολείου της Ευρέτου.
“Ο λόγος που επιλέξαμε την Ευρέτου”, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου είναι γιατί ” είναι ένα χωριό με ιστορία και παράδοση, με συμμετοχή στη γεωργία και την οικονομία της περιοχής, με ωραία κτίσματα, και η εγκατάλειψή του μας δημιούργησε αισθήματα μελαγχολίας και θλίψης και για αυτό θέλουμε να του δώσουμε μια ελπίδα ζωής και μια ελπίδα φωτός “, ώστε και “οι άνθρωποι που θα το επισκέπτονται, οι άνθρωποι της Ευρέτου να βρίσκουν ότι υπάρχει μια προοπτική και κάποιο μέλλον για όλους μας και για την Ευρέτου εδώ και για την Κύπρο ολόκληρη .
Ο κ. Χατζηδημητρίου ανακοίνωσε εξάλλου πως προσεχώς θα τελεστούν τα εγκαίνια λουτρών στην Kάτω Πάφο, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα ευρύτατο πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2015 και το 2016.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως το έργο της αναστύλωσης του Απόστολου Ανδρέα προχωρεί πολύ καλά και είναι υπόθεση των εργολάβων, σημειώνοντας πως ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις που γίνονται, τόσο από πλευράς ΕΦΚΑΦ, όσο και από πλευράς Εκκλησίας χρηματοδοτείται το έργο και προχωρεί .
Είπε ότι ως του χρόνου τον Απρίλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του έργου, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 2.220.000 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Τ/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Αli Tuncay, σε δηλώσεις του, ευχήθηκε όπως σύντομα γίνει κατορθωτή και η επιδιόρθωση του σχολείου της Ευρέτου.
Είμαστε, συνέχισε, πολύ ευτυχισμένοι που καταφέραμε να επιδιορθώσουμε αυτό το θρησκευτικό μνημείο μετά από 40 χρόνια. Για μας, είπε ο κ. Tuncay, είναι πολύ σημαντικό γιατί εδώ ζούσαν άνθρωποι που έχουν πολύ ωραίες μνήμες από την περιοχή αυτή.
Ο Τουρκοκύπριος Χουσεϊν από την Ευρέτου ανέφερε πως μέχρι τα 27 του χρόνια κατοικούσε εκεί. Σημείωσε πως για πρώτη φορά επισκέπτεται την Ευρέτου από τότε. Εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι η Ευρέτου σήμερα είναι ερειπωμένη και που όλα έχουν χαλάσει. Πήγα, είπε, ” στο σπίτι που γεννήθηκα και είναι χαλασμένο”.
Σε σχέση με την επιδιόρθωση του τεμένους εξέφρασε την ικανοποίηση του, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν αντιλαμβάνεται το σκοπό της επιδιόρθωσης αφού δεν διαμένει πλέον στο χωριό του.
Ο 76χρονος Τουρκοκύπριος Λαχμί Αλένταρ ανέφερε πως κατάγεται από την Ευρέτου και επισκέφθηκε το χωριό του μετά το 1974 δύο φορές. Xάρηκα είπε με την επιδιόθρωση του τεμένους, σημειώνοντας, ωστόσο πως ” έχουμε πολύ δρόμο ακόμα”. Αυτή η επιδιόρθωση μας δίνει κάποια ελπίδα, ανέφερε.
Ο Τουρκοκύπριος Μεχμέτ Σελίχογλου, κάτοικος της Ευρέτου, εγκατέλειψε το χωριό σε μικρή ηλικία γύρω στα 20. Εξέφρασε την συγκίνησή του που είδε το χωριό τους έστω και ερειπωμένο.
Στην ομιλία του ο Τάκης Χατζηδημητρίου, απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους είπε πως ένας μόνο δρόμος απομένει, να υπερβούμε και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Πρέπει συνέχισε, να αναζητήσουμε, όχι την Κύπρο του χθες που χάσαμε, αλλά την Κύπρο του αύριο. Την Κύπρο της ειρήνης. Αυτήν, σημείωσε, “που όλοι μαζί Ε/Κ και Τ/Κ, παπάδες, χότζηδες, αγρότες, εργάτες και άνθρωποι των γραμμάτων, μπορούμε με ενωμένες δυνάμεις να οικοδομήσουμε”.
Σήμερα, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, κάνατε ένα βήμα, μας δίνετε όλους το μήνυμα ότι όπου και να βρίσκεστε όπου και να βρισκόμαστε είμαστε ενωμένοι βαθιά στη γη της καταγωγής μας.
Στην Κύπρο, κατέληξε, όπως μας την κληροδότησαν οι αιώνες με τους ανθρώπους, τις θρησκείες και τις γλώσσες τους, με τις διαφορές τους, που δεν είναι μειονέκτημα αλλά πλούτος, και με τις ομοιότητες που η συμβίωση χάλκευσε μέσα σε δύσκολους καιρούς.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)