Διάβασε, κ. Κενεβέζο, τις συνέπειες του συστήματος διορισίμων που εισηγήθηκες

Διάβασε, κ. Κενεβέζο, τις συνέπειες του συστήματος διορισίμων που εισηγήθηκες

Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στη Δημοτική και Προδημοτική Εκπαίδευση,

φαίνεται να μην έχουν ληφθεί υπόψη στην ετοιμασία της πρότασης που κατατέθηκε από τον κ. Κενεβέζο για το σύστημα διορισίμων. Πρόταση που, για να είμαστε δίκαιοι, είναι παλαιότερη και ανάγεται από τον καιρό που Υπουργός ήταν ο κ. Αντρέας Δημητρίου και ο κ. Δημοσθένους, με ελαφρές διαφοροποιήσεις.

Τα κυριότερα δεδομένα που επηρεάζουν άμεσα το νέο σύστημα: 

  1. Δεν υπάρχουν αφυπηρετήσεις τα επόμενα χρόνια σε Δημοτική και Προδημοτική Εκπαίδευση.
  2. Ο μ.ο. ηλικίας των εκπαιδευτικών σε Δημοτική και Προδημοτική είναι ιδιαίτερα χαμηλός (βλ. ετήσια έκθεση ΕΕΥ για το 2012, σελ. 117).

Διαβάζοντας την πρόταση του Υπουργού Παιδείας, εύκολα διαπιστώνει τις αδυναμίες του. Συνοπτικά, αυτές είναι:

  1. Δεν υπάρχει πρόνοια για τους εκπαιδευτικούς που ήδη εργάζονται με σύμβαση.
  2. Δεν περιέχει πρόνοια για όσους επιλεγούν με το νέο σύστημα και τη διαδικασία με την οποία αυτοί θα μονιμοποιούνται.
  3. Ένα από τα κριτήρια της πρότασης Κενεβέζουείναι να δίνονται μονάδες για το ΕΤΟΣ απόκτησης πτυχίου (αντί για το έτος κατάθεσης πτυχίου στην ΕΕΥ). Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα επιτρέψει σε εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπουν στη νέα διαδικασία και να ξεπεράσουν τους υφιστάμενους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στους σημερινούς καταλόγους.

Τα πιο πάνω στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην εκπαίδευση το 2019. Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι με πολύ ρεαλιστικά δεδομένα (φανταστικά ονόματα), αν παρ’ ελπίδα υιοθετηθεί η πρόταση Κενεβέζου.

Η Μαρίνα Σ. είναι νηπιαγωγός. Είναι στον υφιστάμενο κατάλογο διορισίμων των νηπιαγωγών. Σήμερα, έχειτον αριθμό 91 και έχει εγγραφεί τον Ιούλιο του 2004, αμέσως μόλις τελείωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το Σεπτέμβρη του 2004 εργάζεται διαρκώς. Τέσσερα χρόνια αντικατάσταση και 6 χρόνια με σύμβαση. Σύνολο προϋπηρεσίας: 10 χρόνια. Έχει και ένα μεταπτυχιακό τίτλο που απέκτησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάμνοντας τα σχετικά μαθήματα στον ελεύθερο της χρόνο, όταν εργαζόταν με αντικατάσταση. Τα τελευταία χρόνια έχει παντρευτεί, έκανε δάνειο 150.000 ευρώ για την οικία της και έχει 2 παιδιά.

Ας υποθέσουμε ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά και θα γίνονται κανονικά προαγωγές και μονιμοποιήσεις. Ο κ. Κενεβέζοςθα υλοποιήσει (επιτέλους) τις υποσχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη και θα προχωρήσουν, δηλαδή, για να γίνουν 80 μονιμοποιήσεις στην Προδημοτική για το Σεπτέμβρη του 2014. Αυτό σημαίνει ότι η Μαρίνα Σ. το Σεπτέμβρη του 2014 θα είναι ο αριθμός 11 (91-80=11) και αυτό θα πιστοποιηθεί με τον κατάλογο διοριστέων του Φεβράρη του 2015. Μετά το 2015 και ως το 2019, θα έχει το πολύ ακόμα 10 αφυπηρετήσεις στην Προδημοτική(μιας και αφυπηρέτησαν όσοι δικαιούνταν). Θεωρητικά, η Μαρίνα Σ. θα διορίζεται ως το 2019 αφού θα είναι πρώτη ή από τους πρώτους στον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων. Από το 2019, όταν η Μαρίνα Σ. θα έχει 15-16 χρόνια υπηρεσίας, ξεκινούνε τα προβλήματα. Και εξηγούμαι.

Η Σκεύη, η Κική, η Γεωργία, η Μαρούλα, η Στάλω, η Τότη κλπ κλπ είναι τελειόφοιτες φοιτήτριες προδημοτικής εκπαίδευσης σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Τελειώνουν φέτος και θα καταθέσουν το πτυχίο τους στην ΕΕΥ τον Ιούλιο. Μέχρι το 2019 που καταργείται ο υφιστάμενος κατάλογος, είναι 6 χρόνια. Σε 6 χρόνια, μπορούν να πάρουν τουλάχιστον ένα μάστερ και πολύ πιθανόν και διδακτορικό τίτλο. Παράλληλα, όπως γίνεται και στην πράξη, μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, σε Κύπρο και Ελλάδα και να σπουδάζουν ταυτόχρονα. Έτσι, το 2019 θα έχουν ίσως το διδακτορικό τους, το μεταπτυχιακό τους και 6 χρόνια υπηρεσίας.

Επομένως, από το 2019, οι σημερινές τελειόφοιτες φοιτήτριες θα έχουν περισσότερες μονάδες με το νέο σύστημα που εισηγείται ο Κενεβέζος, από την Μαρίνα Σ. που εργάζεται εδώ και 16 χρόνια στην εκπαίδευση. Η Μαρίνα Σ. με δυο παιδιά, με 16 χρόνια υπηρεσίας, με μεταπτυχιακό και με όλη την εμπειρία που διαθέτει, θα πρέπει να κάτσει εξετάσεις και για να διοριστεί θα πρέπει να γράψει πολύ περισσότερα από μια άλλη εκπαιδευτικό που μόλις τελείωσε τις σπουδές της.

Με ένα απλό παράδειγμα, αναδεικνύονται οι αδυναμίες και τα παραθυράκια του συστήματος που προτείνεται. Πώς διασφάλισες, κ. Κενεβέζο, κ. Δημητρίου, κ. Δημοσθένους ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ;;; Αφού από το 2019, με μαθηματική ακρίβεια, όλοι σχεδόν οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι (που δεν θα μονιμοποιηθούν), δεν θα εργάζονται πλέον στην εκπαίδευση…

Αν το πιο πάνω παράδειγμα αφορά την Προδημοτική, τα ίδια ισχύουν και για τους υφιστάμενους συμβασιούχους στη Δημοτική. Επομένως, τα δεδομένα είναι απλά. Υιοθέτηση της πρότασης ΚενεβέζουΣΗΜΑΙΝΕΙ έξοδος ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ 2019 (πλην αυτών που, ίσως, καταφέρουν να μονιμοποιηθούν). Βασικά, θα έχετε διαλύσει ανθρώπους που εργάζονται μεταξύ 10 και 16 χρόνια υπηρεσίας. Οικογένειες θα καταστραφούν.

Ποια είναι η λύση; Τουλάχιστον το αυτονόητο:

  1. Μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων συμβασιούχων.
  2. Να δίνεται πραγματική προτεραιότητα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε όσους η μοίρα το έφερε να μην έχουν επαναδιοριστεί με σύμβαση πέρσι και φέτος σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν θέσεις και να επαναδιοριστούν όλοι.
  3. Να δίνεται προτεραιότητα για τους συναδέλφους που εργάζονται για χρόνια ως αντικαταστάτες.
  4. Ριζοσπαστική λύση, αν πράγματι θέλουν το καλό της εκπαίδευσης, είναι να αποφασισθεί από τώρα αλλαγή του συστήματος για το μέλλον. Στη Δημοτική, για παράδειγμα, η αλλαγή να γίνει μετά το 2025 που προβλέπεται να υπάρξουν οι επόμενες μαζικές αφυπηρετήσεις. Πιο πριν, μόνο προβλήματα μπορούν να υπάρξουν.

Αξίζει, λοιπόν, να επιδειχθεί η αναγκαία αυτοσυγκράτηση από την Πολιτεία. Πραγματικά, η πρόταση Κενεβέζου και λοιπών, το μόνο που θα προκαλέσει είναι κοινωνικά προβλήματα και κανένα ουσιαστικό παιδαγωγικό αποτέλεσμα. Γιατί, τουλάχιστον στη Δημοτική και Προδημοτική, οι εκπαιδευτικοί είναι νεαροί σε ηλικία και έχουν έντονη εργασιακή εμπειρία, στοιχείο απαραίτητο στη διδασκαλία. Ας το έχουν και αυτό υπόψη τους οι «οργανωμένοι» γονείς.

*ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αμμοχώστου,

Μέλος Επιτροπής Παιδείας ΔΗ.ΣΥ.

πηγή:paideia-news.com