“Δράσεις και Στρατηγική Ανάπτυξης της Ψηφιακής Οικονομίας”
Πραγματοποιήθηκε, στις 20 Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας συνέδριο με θέμα “Δράσεις και Στρατηγική Ανάπτυξης της Ψηφιακής Οικονομίας”.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων κος Αντώνης Αντωνίου, στη δική του παρέμβαση, ανέφερε πως η χρήση και ανάπτυξη της τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η ψηφιοποίηση, πρόσθεσε, αναμένεται να έχει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς που θα βασίζεται στη γνώση και την εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας στη διακυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, η πρόοδος με τη γρήγορη επεξεργασία των δεδομένων έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει ριζικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ’ ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων, να βελτιώσει την αποδοτικότητα με χαμηλότερο κόστος για το Δημόσιο Τομέα και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας.
Ωστόσο, συνέχισε, μια σειρά από ζητήματα, όπως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός ενός σημαντικού ποσοστού των πολιτών της Ε.Ε, η έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, καθώς και η αβεβαιότητα ως προς τις νομικές διασφαλίσεις, υπονομεύουν κάθε πραγματική δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των σημαντικών τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να παραμείνει ένα περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών και προσέλκυση ξένων επενδύσεων, υπογράμμισε ο κος Αντωνίου, η Κύπρος έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περίοδο 2012-2020 που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για αναβάθμιση των υποδομών της και ενίσχυση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων.
Παρά τις εντατικές προσπάθειες, ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε, η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την αξιοποίηση της Ψηφιακής Οικονομίας. Ακόμη, ανέφερε, η Κύπρος έχει βιώσει μια απότομη πτώση του ΑΕΠ της λόγω της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να περιορίσει τα κεφάλαια για ψηφιακή υποδομή και κατάρτιση.
Καταλήγοντας, ο κος Αντωνίου, υπογράμμισε πως η προσπάθεια για μείωση του ψηφιακού χάσματος θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην κατανομή κονδυλίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου για την αναμενόμενη στρατηγική για τη ψηφιακή Ενιαία Αγορά.