Εκδήλωση “Από το ρατσισμό στην κοινωνική αποδοχή” στο Ιεροκήπειο Πανεπιστήμιο
Διάλεξη με θέμα “Κατανοώντας τις ψυχολογικές διαστάσεις της μετανάστευσης: Από το ρατσισμό στην κοινωνική αποδοχή” έλαβε χώρα στη Γεροσκήπου, στο πλαίσιο του θεσμού του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο», που διοργανώνουν ο Δήμος Γεροσκήπου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος.
Η διάλεξη, που είναι η 5η που διοργανώνει το Ιεροκήπειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο, εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές «Μαζί – Ανοιχτή Κοινωνία», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.
Στην ομιλία της η εισηγήτρια της εκδήλωσης Λέκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ειρήνη Καδιανάκη ξεκίνησε με μία σύντομη ανασκόπηση των θεμάτων στα οποία εστιάζουν οι επιστημονικές μελέτες πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης, μέσα από μία ψυχολογική προσέγγιση.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στα ευρήματα μελετών που εστιάζουν στις ψυχολογικές προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση τόσο στους ίδιους τους μετανάστες όσο και στις κοινωνίες που υποδέχονται μετανάστες, κάνοντας αναφορά και στο κυπριακό πλαίσιο.
Πιο αναλυτικά, η ομιλία της κ. Καδιανάκη εστιάστηκε στο ζήτημα του ρατσισμού και συγκεκριμένα σε δύο ερωτήματα σχετικά με τα αίτια και τις μορφές του, “είναι ο ρατσισμός ένα εγγενές ατομικό χαρακτηριστικό ή εδράζεται σε κοινωνικές πρακτικές και αντιλήψεις;”, και επίσης κατά πόσο ο ρατσισμός είναι αποκλειστικά μία ακραία εκδήλωση βίας προς άτομα άλλων εθνικών ομάδων ή εκδηλώνεται και με πιο έμμεσους, καθημερινούς, μη ακραίους τρόπους.
Η κ. Καδιανάκη ακολούθως αναφέρθηκε στις απαντήσεις που έχει δώσει για τα παραπάνω ερωτήματα η επιστημονική ψυχολογική μελέτη και στη συνέχεια συζήτησε τρόπους ευαισθητοποίησης απέναντι στις εκφάνσεις του ρατσισμού, καθώς και τρόπους για την επίτευξη αρμονικής συνύπαρξης σε κοινωνικά πλαίσια υποδοχής μεταναστών, όπως αυτό της Κύπρου.
Με το τέλος των εισηγήσεων το κοινό συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε.