Επιείκεια στο δράμα 30χρονης μητέρας
Μια συγκλονιστική ιστορία διαδραματίστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου Πρόκειται για την περίπτωση 30χρονης από την Ουγγαρία, μητέρας ενός ανήλικου παιδιού που αντιμετώπιζε υπόθεση πλαστοπροσωπίας.
Ο δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης της επέβαλε ποινή 1000 ευρώ εγγύηση και να τηρεί το Νόμο με αναστολή για ένα χρόνο εξαντλώντας όλη του την επιείκεια στο πρόσωπο της λόγω του δράματος που βίωσε όλα τα χρόνια της ζωής της, από παιδί μάλιστα .
Ανακοινώνοντας την ποινή του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο δράμα που αντιμετώπισε η 30χρονη στην πορεία της ζωής της αφού μόλις σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε το σπίτι της και εργαζόταν ως καθαρίστρια και σερβιτόρα αλλά και στο λευκό ποινικό της μητρώο.
Διέταξε επίσης όπως η ταυτότητα που χρησιμοποίησε η 30χρονη να κατασχεθεί και να καταστραφεί, το όνομα της να αφαιρεθεί από το stop list και όπως της επιστραφούν τα ταξιδιωτικά της έγγραφα.
Η 30χρονη, το 2009 μετά από μακροχρόνια σχέση που διατηρούσε με συμπατριώτη της απέκτησε ένα γιο , έξι ετών σήμερα.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο τρεις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της λόγω προβλημάτων που παρουσίασε στις σχέσεις της με το πατέρα του παιδιού, χώρισε.
Τη φύλαξη και τη φροντίδα του παιδιού ανέλαβε η ίδια. Ο πατέρας του παιδιού αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι είναι χρήστης εξαρτησιογόνων ουσιών και ότι σήμερα βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές της Ουγγαρίας.
Διατηρούσε μάλιστα, όπως αναφέρθηκε επικοινωνία με το παιδί του μια φορά το χρόνο.
Η 30χρονη προέρχεται από οικογένεια χαμηλής κοινωνικό – οικονομικής κατάστασης και είναι η μεγαλύτερη στη σειρά από τα δύο παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας της εργαζόταν ως εργάτης σε εργοστάσιο και απεβίωσε το 2014 σε ηλικία 44 ετών λόγω προβλημάτων που παρουσίασε από τη κατάχρηση αλκοόλης.
Η μητέρα της καθαρίστρια στο επάγγελμα απεβίωσε το 2010 σε ηλικία 38 ετών αφού παρουσίασε διαβήτη.
Η αδερφή της παρουσίαζε τα ίδια σοβαρά προβλήματα υγείας με τη μητέρα της και απεβίωσε το 2013 μόλις σε ηλικία 23 ετών.
Η συνήγορος υπεράσπισης της 30χρονης, δικηγόρος Μαρία Παπαδημήτρη περιέγραψε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της 30χρονης ως πολύ δύσκολα αφού έτυχε να είναι θύμα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τον πατέρα της. Περιέγραψε μάλιστα τον πατέρα της ως βίαιο απέναντι στην ίδια και τη μητέρα της.
Σύμφωνα μάλιστα με τη νεαρή μητέρα κατά τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια δεν έτυχε της κατάλληλης συναισθηματικής στήριξης από τους γονείς της.
Ακολούθως η 30χρονη το 2010 μετά το θάνατο της μητέρας της εγκατέλειψε μαζί με το παιδί της την χώρα της και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.
Εκεί εργαζόταν ως σερβιτόρα και καθαρίστρια.
Το 2014 , λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε εξασκούσε το επάγγελμα της ιερόδουλης. Λόγω όμως επαναλαμβανόμενης σωματικής βίας και οικονομικής εκμετάλλευσης που δεχόταν από το μαστροπό της αναγκάστηκε μαζί με το παιδί της τον Μάρτιο του 2015 να εγκαταλείψει την Αγγλία.
Αναφέρθηκε επίσης πως ο μαστροπός της είχε κλέψει τα προσωπικά της ταξιδιωτικά έγγραφα και σ΄ αυτό αποδίδει και την παραβατική συμπεριφορά που παρουσίασε.
Συγκεκριμένα η συνήγορος υπεράσπισης της 30χρονης δικηγόρος Μαρία Παπαδημήτρη ανέφερε στο δικαστήριο πως η 30χρονη μητέρα ήρθε στην Κύπρο με το μωρό της για να ξεφύγει από τον μαστροπό της που την εκμεταλλευόταν και την εξέδιδε.
Επειδή της έκλεψε μάλιστα τα ταξιδιωτικά της έγγραφα αναγκάστηκε, για να ξεφύγει, να ταξιδεύσει με την ταυτότητα της φίλης της, αναζητώντας μάλιστα ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί της.
Αρχικά ήρθε στη Κύπρο ο γιος της συνοδευόμενος από φιλικό της πρόσωπο και με την πάροδο τριών ημερών ήρθε και η ίδια.
Πριν τη σύλληψη της φιλοξενούνταν σε οικία φιλικού της προσώπου στην Κάτω Πάφο και για την κάλυψη των αναγκών της εργαζόταν ως σερβιτόρα σε μπυραρία.
Η ίδια αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
Στην Κύπρο φιλοξενήθηκε αρχικά από ομοεθνείς της αλλά, επειδή το περιβάλλον ήταν ακατάλληλο αναγκάστηκε να φύγει και έμεινε για πολλές μέρες στον δρόμο και στο ύπαιθρο. Κατά καιρούς φιλοξενείται από διάφορα πρόσωπα.
Το μωρό της δεν πάει σχολείο αν και θα έπρεπε να φοιτά στην Α’ Δημοτικού και ούτε τυγχάνει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθότι δεν έχει χρήματα.
Σημειώνεται πως στο δικαστήριο παρουσιάστηκε έκθεση που ετοιμάστηκε από Λειτουργό των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Τμήματος Κεντρικών φυλακών μακριά ωστόσο όπως αναφέρθηκε από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον της κατηγορούμενης αφού βρισκόταν κρατούμενη στις Κεντρικές Φυλακές.
Μετά τη σύλληψη της ο γιος της διαμένει και φροντίζεται από φιλικά της πρόσωπα.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, επιθυμία της 30χρονης είναι να μεταβεί στην χώρα της μαζί με το παιδί της.
Την κατηγορούσα αρχή εκπροσώπησε ο δημόσιος κατήγορος Σίμος Συμεού.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)