Ηθική στην εκπαίδευση: Μητροπολίτης Πάφου,Ζήνα Πουλλή,, Κώστας Γουλιάμος
Ηθική στην εκπαίδευση , ήταν το θέμα της εσπερίδας που διοργανώθηκε χθες βράδυ
στην Πάφο από την Παγκύπρια Σχολή Γονέων , τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και το Δήμο Πάφου. Το θέμα ανέπτυξαν επιτυχώς τρεις εισηγητές ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου, η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνα Πουλλή, και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κώστας Γουλιάμος.
Η οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος για τους εισηγητές είναι και αποτέλεσμα του ελλείμματος ηθικής ή των μειωμένων αντιστάσεων ολονών μας.
Η διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Ζήνα Πουλή αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας της στην διαφορετικότητα της έννοιας της ηθικής σε κάθε λαό. Όσον αφορά τον ρόλο του δασκάλου η κ Πουλή είπε πως εκτός από το να είναι ο ίδιος το σωστό πρότυπο για τους μαθητές του, έχει υποχρέωση να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και γενικά την ικανότητα σκέψης των μαθητών του, ώστε να μπορούν να επεξεργάζονται πληροφορίες για την εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων και αποφάσεων.
Η κ Πουλή είπε επίσης πως η εκπαίδευση πρέπει να παύσει να ταυτίζεται με την απόκτηση συγκεκριμένου όγκου γνώσεων και την καλλιέργεια συγκεκριμένων δεξιοτήτων που θα καταστήσουν ικανό το μαθητή να ενταχθεί στην κοινωνία της αγοράς. Ο προσανατολισμός αυτός συνεχώς παράγει τεχνοκράτες, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν όχι την οικονομία των πολιτών και των κρατών αλλά τις ζωές και τις ψυχές ανθρώπων με μια τεχνοκρατική ψυχρή και απρόσωπη πολιτική, πρόσθεσε.
Η κ Πουλή είπε πως για να αντιμετωπίσουμε την κρίση που μας μαστίζει χρειάζεται η εκπαίδευση και το σχολείο να αποκτήσουν νέο περιεχόμενο. Το σχολείο πρέπει να γίνει ο χώρος δημιουργικής σύζευξης των γνώσεων και της ηθικής, της καλλιέργειας της αρετής, η εκπαίδευση να γίνει συνώνυμη με την ηθική αγωγή.
Όσον αφορά για το πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε στα σχολεία «Η ηθική στην Εκπαίδευση» η κ Πουλή είπε πως ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η ενοποίηση των μαθημάτων επιστήμης και ανθρωπιστικών σπουδών μέσα από μια ευρύτερη αντίληψη μιας πνευματικής ζωής μελετώντας και την ηθική διάσταση των. Πρόκειται για μια διαθεματική προσέγγιση που εύκολα μπορεί να εφαρμόσει σε όλα τα μαθήματα (στην ίδια ύλη) την ανθρωπιστική και την ηθική διάσταση. Καθώς ο καθηγητής διδάσκει το συνηθισμένο αναλυτικό πρόγραμμα, συζητά την ηθική πτυχή κάθε θέματος που εγείρεται, ώστε να εκπηγάσει ένα ανθρωπιστικό μήνυμα, κατέληξε.
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος στο πλαίσιο της εισήγησης του ανέφερε πως η ηθική στην Εκπαίδευση είναι όντως απαραίτητη γιατί αυτή θα δώσει πυξίδα ζωής στους νέους και γνώση των ορθών κριτηρίων για να μην παραπλανηθούν απ’ όσα θα δουν εφαρμοζόμενα στην κοινωνία. Η κοινωνία ισοπεδώνει. Το προσωπικό συμφέρον είπε, και το μέσον κυριαρχεί εκεί, προσθέτοντας πως όλοι είμαστε γνώστες φαινομένων όπου άνθρωποι που στα μαθητικά τους χρόνια σύγχυζαν ακόμα και τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, βρέθηκαν μετά την αποφοίτησή τους, που κι αυτή υποβοηθήθηκε με διάφορους τρόπους, σε θέσεις επίζηλες, ενώ άξιοι και λαμπροί επιστήμονες μένουν στο περιθώριο, χωρίς δουλειά, γιατί δεν έχουν το μέσο για πρόσβαση σε μια θέση.
Ο Πάφου Γεώργιος συνεχίζοντας είπε πως η Εκπαίδευση θα πρέπει να θωρακίσει αυτούς τους νέους ώστε να μην απογοητευτούν και να μην παρατήσουν την προσπάθεια για αλλαγή προς το καλύτερο της κοινωνίας
Ο Μητροπολίτης Πάφου αναφέρθηκε και στην διαθεματική διδασκαλία της ηθικής στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης λέγοντας πως εκτός, από τα ηθικά μηνύματα που στέλνονται στους μαθητές από το παράδειγμα της Διεύθυνσης και των καθηγητών του σχολείου κατά την αντιμετώπιση των διαφόρων καταστάσεων που αναφύονται κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου, υπάρχει και η διδασκαλία της Ηθικής μέσω της ύλης των διαφόρων μαθημάτων. Δεν νομίζω συνέχισε « να υπάρχει θέμα, ή μάθημα, χωρίς την ηθική διάσταση. Τα ηθικά συμπεράσματα, ή η τοποθέτηση απέναντι στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν και η σχετική καθοδήγηση των μαθητών, έχει, ασφαλώς, άμεση σχέση προς το πρόσωπο του διδάσκοντος και την κοσμοθεωρία του. Κι είναι εδώ, ακριβώς, που έγκειται η ευθύνη του σχολείου και του Υπουργείου Παιδείας: Θα πρέπει να εποπτεύσουν κατά πόσον παρέχεται η επιθυμητή Ηθική» , συνέχισε.
Ο καθηγητής Γουλιάμος στο πλαίσιο της εισήγησης του ανέπτυξε το θέμα της ηθικής συνδυάζοντας το με την οικονομική θεώρηση και καταδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος πρέπει να στοχεύει στο ευ ζην και όχι στο οικονομικό πλούτο. Επεξηγώντας την τοποθέτηση του ο κ Γουλιάμος ανέφερε πως ο άνθρωπος πρέπει να διακρίνεται από κοινωνική ευαισθησία, να νοιάζεται για τον συνάνθρωπο του και όχι να ενδιαφέρεται και να στοχεύει να αυξήσει τον οικονομικό πλούτο και την ευμάρεια του. τα οποία στο τέλος της ημέρας δεν είναι και χρήσιμα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Πόλυς Πολυδώρου ανέφερε πως το συμπέρασμα της εσπερίδας είναι ότι η ηθική στις δύσκολες μέρες που περνούμε είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους, λαμβάνοντας υπόψη το μερίδιο της ευθύνης είτε συνειδητά είτε όχι, για τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις που βιώνουμε και θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο της εσπερίδας υποβλήθηκαν ερωτήσεις στους τρεις εισηγητές , αναλύοντας περισσότερο θέμα.