«Η Κύπρος του χθες και του σήμερα» με έργα τέχνης, χαρακτική και φωτογραφία

«Η Κύπρος του χθες και του σήμερα» με έργα τέχνης, χαρακτική και φωτογραφία

Μια αναδρομή στον κόσμο και τον τόπο μας μέσα από χρονολογίες ορόσημα που καθόρισαν και καθορίζουν μια πολυτάραχη πορεία γεμάτη από προσδοκίες, απογοητεύσεις, χαμένες ευκαιρίες και την ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Η έκθεση με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας αξιόλογων Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών έχει τίτλο «Η Κύπρος του χθες και του σήμερα» και τη διοργανώνουν η Διαχρονική Γκαλερί και ο Δήμος Πάφου.


Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Εν Πλω στο λιμανάκι, έναντι του κάστρου Πάφου, από τις 7 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Χαρακτική σε μια εποχή που απουσίαζαν οι φωτογραφικές μηχανές υπήρξε η κύρια πηγή εικόνων που προσέγγιζαν η και εξωράιζαν την πραγματικότητα. Γκραβούρες όπως αυτές των εκδόσεων του Illustrated London News και του Graphic του 1878 δίνουν μέσα από τα μάτια ξένων εικόνες της εποχής, και το αίσθημα ενθουσιασμού και ευφορίας των Ελληνοκυπρίων για την ανάληψη της διοίκησης από τους Άγγλους, που αργότερα μετατράπηκε σε οργή όταν οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.

Η Φωτογραφία δίνει μια ακριβή εικόνα των τοπίων, αρχαίων μνημείων, θρησκευτικών χώρων, και της καθημερινής ζωής των κατοίκων που παλιά στις πλείστες περιπτώσεις εστιαζόταν στην απλή επιβίωση, μέσω επίπονων αγροτικών και κτηνοτροφικών ασχολιών.

Η τέχνη γενικά μας μεταφέρει την ζωή μαζί με τα ήθη και έθιμα των ανθρώπων της εκάστοτε περιόδου, φιλτραρισμένη μέσα από τα προσωπικά βιώματα και συναισθήματα των καλλιτεχνών.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Αρέσει σε %d bloggers: