Κάθηκας, το κεφαλοχώρι που έγινε… ταβερνοχώρι

Κάθηκας, το κεφαλοχώρι που έγινε… ταβερνοχώρι

Το παραδοσιακό χωριό της επαρχίας Πάφου είναι κτισμένο στο οροπέδιο της Λαόνας, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων και κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Ο Κάθηκας προσφέρεται για αγροτουρισμό, λόγω του ήσυχου περιβάλλοντός του και του εξαιρετικού κλίματος που διαθέτει: δροσερό, χωρίς υγρασία το καλοκαίρι και ψυχρό το χειμώνα. Διατηρεί παράλληλα την παραδοσιακή γοητεία του με παλιές πέτρινες κατοικίες που χρονολογούνται περισσότερο από έναν αιώνα και χρησιμεύουν ως χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Η τοποθεσία του είναι ιδανική, αφού το συναντάμε στο μισό της απόστασης Πάφου και Πόλης της Χρυσοχού, ενώ είναι πολύ κοντά και στον Κόλπο των Κοραλλίων. Η θέα είναι καταπληκτική από τα περισσότερα μέρη του χωριού, όπου μπορείς να δεις είτε την θάλασσα του Κόλπου των Κοραλλίων και του Ακάμα είτε την οροσειρά του Τροόδους και το δάσος της Πάφου.


Στο χωριό ο επισκέπτης θα συναντήσει παλιές και ενδιαφέρουσες εκκλησίες. Η μεγάλη εκκλησία στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ευαγγελίστρια κτισμένη από το 1870. Αναφορά αξίζει και στον Άγιο Υπάτιο που είναι και ο πολιούχος Άγιος του χωριού. Στο Πολιτιστικό Κέντρο ο επισκέπτης μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες για την περιοχή, να προμηθευτεί χάρτες, να μάθει για το κοντινό μονοπάτι της φύσης μέσα στο Φαράγγι των Κορονιών και για το μικρό καταφύγιο γαϊδουριών.

Ο Κάθηκας είναι πολύς γνωστός για τα αμπέλια και τα κρασιά του, διαθέτοντας δύο περιφερειακά οινοποιεία, το Βασιλικό (99647004) και το Στέρνα (99699082). Από τους ειδικούς του οίνου θεωρείται πως στο μικροκλίμα του φυτρώνει το καλύτερο ξινιστέρι της μεγαλονήσου, η λευκή γηγενής ποικιλία σταφυλιού με τη μεγάλη δυναμική, που αρχίζει και γίνεται γνωστή και εκτός των συνόρων της Κύπρου.

Το χωριό είναι βέβαια γνωστό και για τις παραδοσιακές ταβέρνες του με πολύ καλό φαγητό, μια από τις λίγες κοινότητες της Κύπρου που διαθέτουν τόσες πολλές ταβέρνες σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού της. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες και η κυπριακή φιλοξενία μαζί με κλασικές τοπικές γεύσεις και όχι μόνο, κερδίζουν τον επισκέπτη. Μερικές από αυτές είναι η ταβέρνα “Γιάννης”, το Πετραδάκι, η ταβέρνα Farm Yard, η ταβέρνα του Αραούζου, η ταβέρνα Imogen’s Inn και το “Στέκκι του Πανναή”.

Πηγή: Wiz

Αρέσει σε %d bloggers: