Με σύγχρονη και λειτουργική βιβλιοθήκη το 2017
Τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης τροχιοδρομεί ο Δήμος Πάφου σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον ανεκτίμητο θησαυρό για την Πάφο αλλά και την Κύπρο ολόκληρη με στόχο ο Δήμος Πάφου να έχει μια σύγχρονη και λειτουργική βιβλιοθήκη το 2017.
Οι εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης έγιναν τόσο σε κτιριολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού και επάνδρωσης .
Η συντήρηση του κτιρίου έγινε με μελέτη που ετοίμασε ο αρχιτέκτονας του Δήμου Πάφου Χρίστος Κωνσταντινίδης.
Τα επίσημα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που στεγάζεται απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου θα τελεστούν στις 4 Δεκεμβρίου και κύριος ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Το Ακαδημαϊκό αυτό ίδρυμα οφείλει την ύπαρξη του στις προσπάθειες του τότε Δημάρχου της πόλης κ. Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, ο οποίος εξελέγη τρεις φορές Δήμαρχος Πάφου από το 1943 έως το 1953.
Σύμφωνα με έρευνα των αρχιτεκτόνων Γιάννη Αγησιλάου και Γιώργο Καλαβά, οι οποίοι είναι οι μελετητές αρχιτέκτονες της ανάπλασης των πλατειών γύρω από το Δημαρχείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, έργο του 1946, χωροθετείται στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου.
Είναι ένα από τα πρώτα έργα του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ο οποίος απεβίωσε το 1983 στην Πάφο.
Δεν είχε παρακολουθήσει συστηματικές σπουδές, παρά μια σειρά μαθημάτων αρχιτεκτονικής με αλληλογραφία.
Η αρχιτεκτονική του παιδεία διαμορφώθηκε, κατά κύριο λόγο, εξελικτικά, μέσα από την καθημερινή εμπειρία. Γύρω στο 1940/1942 διορίστηκε δημοτικός μηχανικός στην Πάφο, αντικαθιστώντας στην θέση αυτή τον Θ. Φωτιάδη.
Από τα δημόσια νεοκλασσικά κτίρια της Πάφου, έργα του, είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη (1946), το Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ (1957/1958) και το Δημοτικό Μέγαρο (1959).
Στον ίδιο οφείλονται επίσης οι διαμορφώσεις των πλατειών 28ης Οκτωβρίου και Κωστή Παλαμά, που έγιναν σε συνεργασία με τον πρωτομάστορα Νικόλα Τσαδιώτη .
Στο μεταξύ μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου η συγκέντρωση του συλλόγου « Φίλοι Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου» σε μια προσπάθεια συντονισμού για τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου.
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου είναι μια από τις πιο ιστορικές βιβλιοθήκες της Κύπρου ενώ – όπως είπε- στο χώρο της φιλοξενήθηκαν στο παρελθόν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό και θα προβληθεί προς τα έξω, προκειμένου να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Επιπρόσθετα συνέχισε, έγινε αναφορά στο μήνα δράσεων μετά από τα εγκαίνια και συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες, για τις συγκεκριμένες δράσεις.
” Ήταν μια ευχάριστη και εποικοδομητική συνάντηση που έδωσε την ευκαιρία στα μέλη να συντονίσουν τη δράση τους και να ενημερωθούν για τα θέματα που αφορούν στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης”, ανέφερε.
Ο κ. Σαββίδης ακολούθως αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων Πληροφόρησης ( ΚΕΒΕΠ) και του Δήμου Πάφου για την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης.
Στόχος της συμφωνίας – όπως είπε – ήταν όταν το 2017 η Πάφος θα διατελεί ΠΠΕ να έχει μια σύγχρονη και λειτουργική βιβλιοθήκη.
Ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως η συμφωνία του Δήμου Πάφου με το ΚΕΒΕΠ λήγει στις 31. 12. 2015 ωστόσο ανέφερε θα εξεταστεί η συνέχεια της συνεργασίας τους.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου διαθέτει πληθώρα βιβλίων ελληνικά και ξένα αλλά και περιοδικά αλλά και βιβλία για την ιστορία της Πάφου.
Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη η ΚΕΒΕΠ έχει ήδη περάσει ψηφιακά 6.000 βιβλία αλλά υπάρχουν και άλλα που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου.
Συνεχάρη τέλος τη Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων Πληροφόρησης ( ΚΕΒΕΠ) αλλά και τα δύο δημόσια Πανεπιστήμια , το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ που στηρίζουν την προσπάθεια.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΑΡ)