ΟΑΥ: “Ο Δρ. Μουτήρης να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του”
«Aν ήμουν στη θέση του κ. Μουτήρη θα έδινα την παραίτησή μου και θα πήγαινα σπίτι μου. Κι αν δεν το κάνει ο ίδιος, πρέπει ο Υπουργός ή το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ να το εξετάσει», δήλωσε στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει την ανοιχτή επιστολή του βοηθού διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου Ιωσήφ Μουτήρη, στην οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ουτοπία «τα όσα ωραιοποιημένα ακούγαμε πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως, δωρεάν υγεία για όλους, ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς, ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα νοσηλευτήρια κλπ.», παρουσιάζοντας την περίπτωση ασθενή που πληρώνει εισφορά στο ΓεΣΥ από τη μέρα εφαρμογής του, και «σώθηκε, όχι λόγω του ΓεΣΥ αλλά λόγω ενός νοσοκομείου μη συμβεβλημένου με το ΓεΣΥ και του προγράμματος επιδότησης του υπουργείου Υγείας που ευτυχώς δεν είχε ανασταλεί με την εισαγωγή του ΓεΣΥ».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Μουτήρης αμείβεται υψηλά για να κάνει ελκυστικό το Δημόσιο Νοσοκομείο και να αλλάξει η ανισορροπία μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας. Πρόσθεσε ότι είναι άλλο να κατηγορεί το Δημόσιο Νοσοκομείο ένας ασθενής και άλλο ένας γιατρός του δημόσιου τομέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος να κάνει αυτό τον οργανισμό ελκυστικό.
Διερωτώμενος κατά πόσον οι αναφορές του Δρ. Μουτήρη είναι σκάνδαλο, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το στοίχημα είναι να γίνει ελκυστικό το ΓεΣΥ. «Κι εδώ έχει ο Μουτήρης ευθύνη», τόνισε ο διευθυντής του ΟΑΥ. «Για να δίνει πολλά λεφτά σε εισφορές στο ΓεΣΥ, όπως λέει, σημαίνει ότι έχει και υψηλά εισοδήματα. Να σκύψει και να δουλέψει για να γίνει ελκυστικό το ΓεΣΥ», πρόσθεσε.
Ακολουθεί αυτούσια η ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε χθες ο βοηθός διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου Ιωσήφ Μουτήρης:
Η οδύσσεια ενός ασθενή λόγω αδυναμίας του ΓεΣΥ
ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ MD, MSc, PhD, FESC*
Τα όσα ωραιοποιημένα ακούγαμε πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως, «δωρεάν υγεία για όλους», «ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς», «ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα νοσηλευτήρια», κλπ., αποδείχτηκαν ουτοπία, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Η «ελεύθερη επιλογή» γιατρού και νοσηλευτηρίου απεδείχθη ουτοπία και εύηχο σύνθημα που απέχει της πραγματικότητας. Στην ουσία οι μεγάλες λίστες αναμονής που είχαν προηγουμένως τα δημόσια νοσοκομεία, μεταφέρθηκαν με το ΓεΣΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το βραχυκύκλωμα τους. Αποτέλεσμα, τα ραντεβού για εξέταση και η θεραπεία να καθυστερούν για μήνες, ενώ στην προ -ΓεΣΥ περίοδο η αναμονή στα ιδιωτικά ήταν ανύπαρκτη.
Αναφέρω ως παράδειγμα ασθενή που νοσηλεύεται στη καρδιολογική κλινική του Γ.Ν. Πάφου, που προΐσταμαι, ο οποίος επιθυμεί να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας, συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, το οποίο όμως αδυνατεί να του δώσει ημερομηνία εντός των επόμενων 2 μηνών, τη στιγμή που η έκθεση της αγγειογραφίας αναφέρει «επείγουσα επέμβαση».
Άλλος ασθενής με παρόμοιο πρόβλημα που νοσηλευόταν στη Κλινική μας, αφού είδε ότι το ραντεβού για την επέμβαση στο ιδιωτικό νοσοκομείο του ΓεΣΥ, της προτίμησης του, καθυστερούσε, υποχρεώθηκε να αλλάξει την προτίμηση του και να μεταφερθεί τελικά για την επέμβαση στο Γ.Ν. Λευκωσίας, βρίζοντας όμως γιατρούς, Κυβέρνηση και ΓεΣΥ.
Το τραγικό βέβαια συνέβηκε πριν από μια εβδομάδα συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα το πρωί όταν διαγνώσαμε διαχωριστικό ανεύρυσμα ανιούσης αορτής με αιμορραγία στο μεσοθωράκιο, στον Ι.Β. 72 ετών, ο οποίος προσήλθε στα Επείγοντα του νοσοκομείου μας, με δυνατό θωρακικό άλγος και προλιποθυμικό επεισόδιο.
Η περίπτωση του ήταν κατεπείγουσα. Μετά την αξονική και τον υπέρηχο, αρχίσαμε τα τηλεφωνήματα στη Λεμεσό και στη Λευκωσία για να βρούμε νοσοκομείο του ΓεΣΥ με καρδιοχειρουργική δυνατότητα για την κατεπείγουσα σωτήρια επέμβαση, αφού η Πάφος δεν διαθέτει τέτοιο νοσοκομείο.
Ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ (1 στη Λεμεσό, 3 στη Λευκωσία), δήλωσαν αδυναμία να δεχτούν τον βαριά πάσχοντα ασθενή μας, για διαφορετικούς λόγους.
Γιατί άραγε; Γιατί τα 4 νοσοκομεία του ΓεΣΥ που διαθέτουν καρδιοχειρουργική κλινική (μεταξύ αυτών και το Γ.Ν. Λευκωσίας), δεν ήταν σε θέση να δεχτούν ένα κατεπείγον καρδιο-αγγειοχειρουργικό περιστατικό, που χωρίς επέμβαση θα έχανε τη ζωή του εντός ολίγων ωρών;
Η τελευταία μας ελπίδα ήταν το μοναδικό νοσοκομείο εκτός ΓεΣΥ με δυνατότητα καρδιοχειρουργικής. Μας δέχτηκε άμεσα αφού εξασφαλίσαμε εν τω μεταξύ τηλεφωνική έγκριση από το τμήμα επιδοτούμενων ασθενών του υπουργείου Υγείας.
Ο ασθενής, που πληρώνει εισφορά στο ΓεΣΥ από της εφαρμογής του, σώθηκε, όχι λόγω του ΓεΣΥ αλλά λόγω ενός νοσοκομείου μη συμβεβλημένου με το ΓεΣΥ και του προγράμματος επιδότησης του υπουργείου Υγείας που ευτυχώς δεν είχε ανασταλεί με την εισαγωγή του ΓεΣΥ.
Αυτά και άλλα προβλήματα θα πρέπει να προβληματίσουν.
Για να κερδίσει την αξιοπιστία του ο ΟΑΥ, ο Οργανισμός που διοικεί το ΓεΣΥ, την οποία χάνει σταδιακά από της εισαγωγής του ΓεΣΥ, θα πρέπει να βρει τρόπους να ξεπεράσει αυτό και τα άλλα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του ΓεΣΥ, καθιστούν αδύνατη την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων.
Ο ΟΑΥ και μόνο αυτός οφείλει να βρει λύσεις.
Όσο για μας, πληρώνουμε κάθε μήνα την εισφορά μας που δεν είναι και μικρή. Συνεπώς απαιτούμε εφαρμογή των όσων είχε υποσχεθεί ο ΟΑΥ.
Κυρίως όμως απαιτούμε σεβασμό στη ζωή του ασθενή και σεβασμό στην άσκηση της ιατρικής.
Και τα δύο φαίνεται πως έχουν κλονιστεί το τελευταίο διάστημα.
Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.