Ο «τουρισμός των αποζημιώσεων» έφθασε και στην Πάφο
Πολύ ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει τον τελευταίο χρόνο μια πρακτική επιτήδειων που ασχολούνται με παρεμφερείς με τον τουρισμό δραστηριότητες και η οποία προκαλεί ήδη ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα ξενοδοχεία της Κύπρου.
Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται σχεδόν αποκλειστικά από Βρετανούς παράγοντες και τουρίστες και που χαρακτηρίζεται από ξενοδόχους της Πάφου ως «τουρισμός των αποζημιώσεων».
Όπως αποκάλυψε στον «Φ» το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν στη χώρα τους μετά τις διακοπές τους στην Κύπρο ή σε άλλους προορισμούς, καταφεύγουν με την παρότρυνση και τις συμβουλές επιτήδειων παραγόντων, σε απαιτήσεις (claims) εναντίον των ξενοδοχείων όπου έκαναν διακοπές, προβάλλοντας επιχειρήματα για προβλήματα ιατρικής κυρίως φύσης που δήθεν αντιμετώπισαν κατά την παραμονή τους στη χώρα.
«Γύρω από τη βιομηχανία που έχει στηθεί για απαίτηση αποζημιώσεων», τονίζει ο κ. Βασιλείου, «βρίσκονται κάποιοι που αποκαλούνται “ambulance lawyers”, δηλαδή “δικηγόροι των ασθενοφόρων”, επειδή καθοδηγούν τους ανθρώπους να υποβάλουν παράπονα απαιτώντας αποζημιώσεις. Και η δική τους αμοιβή είναι συνάρητηση του αν ο τουρίστας λάβει αποζημίωση και πόση. Συνηθέστατα οι τουρίστες επικαλούνται, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ιατρικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αποδειχθεί, κυρίως γαστροεντερικά προβλήματα που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν λόγω του φαγητού στο ξενοδοχείο».
Το στέλεχος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου επισημαίνει ότι επί της ουσίας τα χέρια των ξενοδόχων είναι δεμένα, αφού σχεδόν στην ολότητα τους τα ξενοδοχεία της Κύπρου έχουν αναγκαστεί τα τελευταία χρόνια να αποδεχθούν υπογραφή συμβολαίων με βρετανικούς και άλλους τουριστικούς κολοσσούς για έλευση τουρισμού. Και στα συμβόλαια αυτά, τονίζει, δυστυχώς περιέχεται και πρόνοια ότι αν πελάτης τους απαιτήσει αποζημίωση για κάτι που υπέστη κατά τις διακοπές του, το ξενοδοχείο υποχρεούται άμεσα στην αποζημίωση του.
«Μέσω των δικηγόρων αυτών, επομένως», τονίζει ο Μάριος Βασιλείου, « τα claims των τουριστών αποστέλλονται στους οργανωτές ταξιδίων και αυτοί με τη σειρά τους τα προωθούν στα ξενοδοχεία, απαιτώντας αποζημίωσεις, ασχέτως αν δεν αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο είναι αληθές. Δυστυχώς, τα περιθώρια αντιδράσεων μας είναι μηδαμινά. Από τη στιγμή που οι κολοσσοί της διακίνησης τουριστών καλύπτουν τις πληρότητες των μονάδων μας σε ποσοστά 70 ή 90%, δεν μπορείς να τους πεις το παραμικρό».
Το πρόβλημα, επισημαίνει ο κ. Βασιλείου, έχει αποκτήσει δραματικές διαστάσεις και στην Κύπρο κατά το 2016 και ήδη πολλά ξενοδοχεία της Πάφου και άλλων τουριστικών περιοχών έχουν εξαναγκαστεί σε ικανοποίηση απαιτήσεων πελατών τους ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Χαρακτήρισε δε κοντόφθαλμη την αντίδραση του ΚΟΤ στα παράπονα που υπέβαλαν οι ξενοδόχοι, αφού όπως τόνισε η θέση του Οργανισμού ότι δεν πρέπει να αποδέχονται καταβολή αποζημιώσεων αν δεν αποδειχθεί δικαστικά κάτι τέτοιο, απλώς θα φέρει τους ξενοδόχους αντιμέτωπους με τους κολοσσούς του τουρισμού στην Ευρώπη, στους οποίους, όπως είπε, οι ξενοδόχοι οφείλουν τη δραστηριότητα τους.
Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου