Πάφος 2017: Ενώνοντας ηπείρους και πολιτισμούς
Ιανουάριος 2017. Και επίσημα η πολιτιστική σκυτάλη περνά από το Σαν Σεμπαστιάν και το Βρότσλαβ σε άλλες δύο ευρωπαϊκές πόλεις. Την Πάφο και το Ωρχους.
Μια μεγάλη πρόκληση για την κυπριακή και δανέζικη πόλη, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καλούνται να αγγίξουν την τελειότητα στη διοργάνωση, την παρουσίαση και τη μετάδοση του πολιτισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Μετά από μια κοπιαστική διαδρομή και πολλές δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, το εγχείρημα κατέστη εφικτό για την Πάφο.
Για τον πρόεδρο του ΠΑΦΟΣ 2017, Χρήστο Πατσαλίδη, το γεγονός και μόνο ότι η πόλη μας θα φιλοξενήσει μια διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς δείχνει το παράδειγμα σε άλλες μικρές πόλεις ότι μπορούν να επιτύχουν πολλά.
Η αρχή για μια νέα Πάφο
Μιλώντας στη “Χ” ο Χρήστος Πατσαλίδης τόνισε ότι ο ίδιος ο θεσμός ανεξάρτητα από την ιστορία, τη σημασία και τις ιδιαιτερότητές του, από μόνος του είναι μια τεράστια πρόκληση. Υποστήριξε ότι το πολιτιστικό έτος θα δώσει το έναυσμα για την αναγέννηση της Πάφου και τη μετατροπή της σε μια πόλη που κερδίζει και που μπορεί να αναπτυχθεί σε θέματα πολιτισμού. Το 2017 θα αφήσει, όπως είπε, μια κληρονομιά που μετά την ολοκλήρωση του πολιτιστικού έτους θα φέρει στην πόλη κάτι το καινούργιο. “Θέλουμε μέσα από όλες τις δράσεις να κερδίσουμε σε έργα υποδομής, σε πολιτιστικά δρώμενα αλλά και στο επίπεδο του εξωραϊσμού της πόλης”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΦΟΣ 2017. Η τοποθέτηση έργων τέχνης, ο εξωραϊσμός των πλατειών και η μετατροπή τους σε κέντρα πολιτισμού, η τεχνογνωσία και η εμπειρία σε θέματα πολιτισμού, θα αποτελέσουν σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη τις βάσεις στις οποίες θα κτιστεί η πολιτιστική παραγωγή της Πάφου μετά το 2017.
Το «ανοικτό εργαστήρι»
Το Open Air Factory είναι η φιλοσοφία με την οποία η Πάφος κέρδισε τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας αφήνοντας πίσω τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Ως έννοια το σλόγκαν της Πάφου μπορεί να τύχει πολλαπλής ανάγνωσης.
Η σοβαρή έλλειψη κλειστών χώρων στην πόλη και επαρχία, η απουσία μεγάλων θεάτρων και πολιτιστικών κέντρων προέβαλε το επιχείρημα ότι ο πολιτισμός δεν παράγεται μόνο σε πολυτελείς κλειστές αίθουσες, αλλά παντού. Οπως και στην αρχαιότητα. Στις πλατείες, στη θάλασσα, στα αρχαιολογικά μνημεία. Ο πολιτισμός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Πατσαλίδης, δεν περιορίζεται σε κοινωνίες με σύγχρονες υποδομές. Κατά το πολιτιστικό έτος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αξιοποιώντας το χώρο των ψηφιδωτών, στην πέτρα του Ρωμιού, στο χώρο της στήλης του Αποστόλου Παύλου. Στόχος να αναδειχθεί ο αρχαίος πολιτισμός. Η δεύτερη έννοια είναι η ανοικτή Ευρώπη. “Στις δράσεις μας καταπιανόμαστε με μια πιο ανοικτή προσέγγιση διαφόρων κοινωνικών ζητημάτων σε θέματα μειονοτήτων, διαφορετικότητας κοινωνικής συνοχής. Είμαστε ανοικτοί και στο μυαλό στις προσεγγίσεις μας για τη συνύπαρξη και τη συνδημιουργία”, ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης. Το ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού διαθέτει πέραν του 70% των εκδηλώσεων προς το κοινό χωρίς εισιτήριο. Σε κάποιες από τις μεγάλες εκδηλώσεις οι τιμές δεν καλύπτουν καν το κόστος. Ο πρόεδρος του Πάφος 2017 υπενθύμισε ότι ο πολιτισμός είναι για όλους και αυτή η διάθεση σημειώνεται, όπως είπε, μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής στα οποία λαμβάνουν χώρο οι διάφορες κοινωνικές ομάδες, Τουρκοκύπριοι, Ελληνοπόντιοι, Βρετανοί, Ρώσοι, Βούλγαροι.
Έναρξη με τον Πυγμαλίωνα
Η τελετή έναρξης αντλεί τη θεματολογία της από την αρχαία μυθολογία. Ο Μύθος του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας και η γέννηση του Πάφου -ή της Πάφου- ανοίγει στις 28 Ιανουαρίου την τελετή έναρξης, στη συνέχεια της οποίας θα ακολουθήσει εορταστική συναυλία. Με την έναρξη του Πάφος 2017 αναμένεται να παραδοθούν σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη δύο νέες πλατείες, το Μαρκίδειο και Αττικό Θέατρο, ενώ ενοποιούνται πολιτιστικά αρχαιολογικοί χώροι. Το χάνι του Ιμπραήμ αναμένεται να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς, ενώ έργα ανάπλασης πραγματοποιήθηκαν στην τουρκοκυπριακή συνοικία. Στα έργα υποδομής περιλαμβάνονται πάρκα γλυπτικής και πάρκα ανοικτής τέχνης. Στο πρόγραμμα της Πάφου περιλαμβάνονται 152 δράσεις από όλες τις πτυχές του πολιτισμού, εκθέσεις μουσικές, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, έργα γαστρονομίας, κινηματογράφος και οικολογία.
Η Φιλαρμονική του Βερολίνου
Μια εκπροσώπηση από τη Γερμανία και άλλη μια από την Ιαπωνία είναι ανάμεσα στις ηχηρές εκδηλώσεις του πολιτιστικού έτους. Την 1η Μαΐου η Πάφος υποδέχεται την ετήσια θεσμική συναυλία της φιλαρμονικής του Βερολίνου, η οποία φέτος θα μεταδίδεται διεθνώς από την Κύπρο. Η γιαπωνέζικη ομάδα ντράμερς Γιαμάτο προστίθεται στις επιλογές των μουσικόφιλων, στις οποίες περιλαμβάνεται επίσης κοντσέρτο από τον Βλαδιμίρ Εσκενάζι, τον ζωντανό θρύλο του πιάνου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υιό του Βόβκα στις 10 Ιουνίου. Γκόραν Μπρέκοβιτς και Ελευθερία Αρβανιτάκη συνθέτουν άλλες δύο ποιοτικές επιλογές για τους μουσικόφιλους. Στις δράσεις του πολιτιστικού έτους περιλαμβάνονται και οι “Τρωάδες” με τη συμμετοχή ηθοποιών από μοιρασμένες πόλεις του κόσμου. Ηδη η Πάφος προετοιμάστηκε για να υποδεχτεί απαιτητικό τουριστικό κοινό, καθώς σύμφωνα με τον Χρήστο Πατσαλίδη ετοιμάστηκαν ειδικά πακέτα διακοπών από τον Γιαπωνέζικο Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων με τίτλο “Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης”.
Ο μεγάλος οικονομικός άθλος
Ο πρόεδρος του Πάφος 2017 υπέδειξε πως τα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα αποτελούν ένα μεγάλο άθλο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πίεση κάτω από την οποία έτρεξε το πρόγραμμα. “Υπήρχε κίνδυνος να χάσουμε τον τίτλο καθώς κάθε εξάμηνο η πρότασή μας υποβαλλόταν σε αξιολόγηση από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ο φάκελος έπρεπε να είναι τακτοποιημένος”, ανέφερε ο Χρήστος Πατσαλίδης. “Είχαμε κληθεί να αναλάβουμε το έργο λίγο πριν το κούρεμα του 2013. Οι δράσεις κοστολογούνταν γύρω στα 22 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μας δώσει 5 εκ. ευρώ και ο δήμος μόνο 20 χιλιάδες ευρώ. Επαναδιαπραγματευτήκαμε οικονομικά τα πάντα με όλους τους φορείς, ζητήσαμε τη συνδρομή όλων των φορέων, μειώσαμε τα λειτουργικά έξοδα, δουλέψαμε εθελοντικά, ενεργοποιήσαμε εθελοντές και από τα 31 δρώμενα διατηρούμε τα 26. Εξασφαλίσαμε ένα εκ. ευρώ από τους δήμους της επαρχίας και εξασφαλίσαμε άλλα 8,5 εκ. ευρώ από την Ευρώπη μέσω του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μας δώσουν κονδύλια. Παράλληλα με τις διάφορες χορηγίες μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ένα ωραίο πρόγραμμα”, επεσήμανε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, σημειώνοντας ότι στην αρχή της προσπάθειας το πρόγραμμα δεν μπορούσε να εργοδοτήσει πέραν των τριών ατόμων. “Σήμερα το Ωρχους εργοδοτεί 80 άτομα προσωπικό και εμείς 13. Στο τέλος εκπλήξαμε τους πάντες με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τελευταίο της δελτίο να αναφέρει ότι η Πάφος αποτελεί παράδειγμα για άλλες μικρές πόλεις ότι μπορούν να διεκδικήσουν και να επιτύχουν. Είμαστε η μικρότερη πόλη που αναλαμβάνει το έργο με τον μικρότερο προϋπολογισμό”, τόνισε ο Χρήστος Πατσαλίδης
Πηγή: Χαραυγή