Πάφος2017: Εκδηλώσεις Φεβρουαρίου
Μετά την εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017και ένα πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων και δράσεων το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού συνεχίζει το ταξίδι του και τον μήνα Φεβρουάριο. Ο Φεβρουάριος στην Πρωτεύουσα του πολιτισμού παρουσιάζει εκδηλώσεις και δράσεις από όλο το φάσμα των τεχνών και μας προσκαλεί σε δράσεις της κοινωνικής συμμετοχής, της αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος.
2 Φεβρουαρίου 2017, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 19:00
Ποίηση για την Πάφο από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Ο Οργανισμός Πάφος2017 παρουσιάζει την έκδοση “Ποίηση για την Πάφο από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα”, η οποία κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, με τη συνεργασία της Εταιρείας Λογοτεχνών Κύπρου/Πάφου. Η πολυμορφία της Πάφου και ο πλούτος της σε αρχαιότητες, θρύλους και φυσικές ομορφιές ενέπνευσαν ποιητές και εικαστικούς από́ τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Η δίγλωσση αυτή έκδοση αποτυπώνει τη συλλειτουργία ζωγραφικής και ποίησης. Κείμενα, ποιήματα και ζωγραφικές δημιουργίες, από́ ή για την Πάφο, περιέχονται σε αυτόν τον τόμο τόμο υψηλής αισθητικής αποτελώντας έτσι μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση των σημαντικότερων καλλιτεχνικών αναφορών σχετικά με την Πάφο. Η ανθολόγηση και επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τους Ανδρέα Πετρίδη, Ανδρέα Χατζηθωμά και Παναγιώτη Νικολαΐδη, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν την έκδοση.
Είσοδος ελεύθερη
8 Φεβρουαρίου 2017, Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου, 20:30
Musicorba
Ένα μουσικό εγχείρημα από τους πιανίστες Ricardo Vieira από την Πορτογαλία και Tomohiro Hatta από την Ιαπωνία. Οι καλλιτέχνες, μετά την επιτυχημένη πρώτη συνεργασία τους το 2010, συνεχίζουν να μελετούν και να παρουσιάζουν έργα για τέσσερα χέρια από την κλασική́ μέχρι τη σύγχρονη μουσική́ παράδοση καθώς και να ερμηνεύουν έργα από τις δικές τους πατρίδες γεφυρώνοντας και κυριολεκτικά τους πολιτισμούς των χωρών τους στο πνεύμα του εμβληματικού συνθήματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 “Συνδέοντας Ηπείρους Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς”.
Με την υποστήριξη και συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee
Είσοδος: 10ΕΥΡΩ
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com/pafos2017, So Easy Stores Παγκύπρια και Time Out Περίπτερο Πάφος
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, Σημείο αναχώρησης με λεωφορεία: Έδρα Πάφος2017, 10:00
Διαδρομές και Ίχνη, Επισκοπή
Το πρόγραμμα Κοινωνικής Συμμετοχής του Οργανισμού Πάφος2017 επισκέπτεται το χωριό Επισκοπή μέσα από μια αλλιώτικη περιήγηση. Η διαδρομή ακολουθεί ίχνη της μνήμης και της ιστορίας, επιλέγει ως ορόσημά της χώρους κρυμμένους και διερευνά όλα όσα δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά ̇αυτά που δεν βλέπουμε κατά τις συνήθεις περιηγήσεις στην επαρχία.
Πρώτος σταθμός είναι το Περιβαλλοντικό Κέντρο της κοινότητας, όπου θα παρακολουθήσουμε μια ταινία 24 λεπτών για το χωριό καθώς και τα οικολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Ακολούθως, θα ξεναγηθούμε στον περίφημο Βράχο της Επισκοπής, τα αποκαλούμενα «Μετέωρα της Κύπρου» . Επόμενος σταθμός είναι η κοιλάδα της Έζουσας, όπου θα δοθεί δεξίωση, από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Επισκοπής. Ο κοινοτάρχης Πάμπος Χαραλάμπους και ο υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αντρέας Χρυσάνθου θα μιλήσουν για τις κοιλάδες και τους ποταμούς που βρίσκονται γύρω από την Επισκοπή και είναι γεμάτες από κρυμμένους θησαυρούς, όπως νερόμυλους, ενετικά γεφύρια, ξωκλήσια και ερειπωμένα χωριά, όπως το Τουρκοκυπριακό Χωριό Μωρό νερό.
Το project Διαδρομές και Ίχνη επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία της κοινωνικής ευθύνης και να υπογραμμίσει την ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τον κάθε πολίτη.
Είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, Δημόσιος Κήπος Πάφου, 15:30
Δεύτερη Φύση /Second Nature
Το έργο Second Nature,στοχεύει στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Δημόσιου Κήπου με το αστικό τοπίο της Πάφου μέσω της μελέτης και του σχεδιασμού κατασκευών. Οι κατασκευές θα συνδυάσουν το φυσικό τοπίο με την αισθητική αρτιότητα και θα παραδοθούν ως εγκαταστάσεις που θα παραμείνουν στην πόλη. Συμμετέχουν οι ακόλουθες ομάδες αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών από την Κύπρο, Δανία και Κίνα: The Green Cube ( Ευδοκία Παπουή/Χριστάκης Παρασκευάς), The Second Life-Fallen Leave (XianLiang, Liang/Wym Poon), Garden Bubbles (Robert B. Trempe), PolyCatOikia (Εμίλιος Κουτσοφτίδης/Gabor Stark, Bloom (Χάρης Σολωμού/Οδυσσέας Γεωργίου/Κυριάκος Κυριακίδης/Μιχάλης Γεωργίου, The Green Shower (Ελεονώρα Ανρωνιάδου/Ελένη Φλουρή/ Ανδρέας Τσιακλής/Παντελής Παπαδόπουλος.
Ιδέα και σχεδιασμός : Βαλεντίνος Στεφάνου
Οι κατασκευές θα πραγματοποιούνται επί τόπου από τις 10 Φεβρουαρίου 2017 και η δημόσια παρουσίαση τους θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου 2017 σε μια εκδήλωση με συμμετοχή του προγράμματος Σχολεία εν Δράσει.
Ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν στο Δημόσιο Κήπο οι εγκαταστάσεις – παγκάκια που κατασκευάστηκαν από τον καλλιτέχνη Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο πλαίσιο του έργου Rebench.
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, Ξενοδοχείο Droushia Heights, Δρούσια, 9:30-16:00
Ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα UNESCO ΜΑΒ: Άνθρωπος και Βιόσφαιρα, για προστατευόμενες περιοχές
Στο πλαίσιο του προγράμματος Akamas Project της ΠΠτΕ, πραγματοποιείται ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα UNESCO MAB: Άνθρωπος και Βιόσφαιρα, για προστατευόμενες περιοχές και κοινότητες μέσα σε αυτές.
Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό και στοχεύει στην ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων και άλλων εμπλεκομένων στον Ακάμα, για το πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα και το Δίκτυο Πάρκων Βιόσφαιρας της UNESCO. Οι Κύριοι ομιλητές, καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO MAB και Philippe Pypaert, Ειδικός προγράμματος στο Περιφερειακό Γραφείο της UNESCO στη Βενετία για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη, θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα, τα οφέλη και τις προοπτικές των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως Πάρκα Βιόσφαιρας της UNESCO. Εκπρόσωποι από άλλα Πάρκα Βιόσφαιρας UNESCO στην Μεσόγειο, θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες και θα αναδείξουν καλές πρακτικές από τις περιοχές τους.
Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Συντονισμός: Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου
Είσοδος ελεύθερη
Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα Ελληνικά
Συνεχίζονται:
1-28 Φεβρουαρίου 2017, Παλιά Ηλεκτρική/ Οικία Shelley, 16:00 – 19:00
Πλάνητες
Η έκθεση αποτελεί ένα διεθνές εικαστικό και ερευνητικό εγχείρημα με τη συμμετοχή γνωστών εικαστικών από την Πάφο, την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Πλάνητες είναι οι περιπλανώμενοι, οι Ταξιδιώτες του Κόσμου από τον Αγαπήνορα μέχρι τον Απόστολο Παύλο και τον Άγιο Νεόφυτο και βέβαια την Αφροδίτη, αλλά και οι πρόσφυγες διαχρονικά έως τους σημερινούς μετανάστες. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Rosa Barba, Inal Bilsel, Andrea Bruno, Banu Cennetoğlu, Ναταλί Γιαξή, Χάρις Επαμεινώνδα, Ben Evans και Άλκης Χατζηανδρέου, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Nurtane Karagil, Λητώ Κάττου, Μαριάννα Κωνσταντή, Μαρίνα Ξενοφώντος, Λευτέρης Ολύμπιος, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Γιώργος Πέτρου, Re Aphrodite, Έφη Σαββίδη, Σωκράτης Σωκράτους, Λευτέρης Τάπας, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μαριάννα Χριστοφίδου
Επιμέλεια: Έλενα Πάρπα
Είσοδος ελεύθερη
1- 28 Φεβρουαρίου 2017, Δημοτική Πινακοθήκη, 10:00 -15:00
Μακρινή Χώρα / Far off Lands
Η βίντεο-εγκατάσταση «Μακρινή Χώρα» εστιάζει στη «μακρινή γη» της παιδικής ηλικίας και τις μνήμες του σώματος, καθώς και στη «μακρινή χώρα» των κοινών ελπίδων και ονείρων για το μέλλον. Το έργο είναι εμπνευσμένο από γραπτά του γνωστού Κύπριου ποιητή Taner Baybars (Plucked in a Far Off Land ), και από την έρευνα της ομάδας για την παιδική ηλικία πριν και μετά από το 1974. Τρεις γενιές Κυπρίων (και από τις δύο πλευρές της Νεκρής Ζώνης) συναντώνται για να μοιραστούν βιώματα στο πλαίσιο της εγκατάστασης. Η εγκατάσταση είναι αφιερωμένη στις δύο κοινότητες, καθώς και σε κάθε λαό ο οποίος ζει σε μια διαιρεμένη κοινωνία. Το έργο προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την εγκατάσταση ως ένα ταξίδι διαμέσου τριών χώρων και τριών μερών αντίστοιχα και στο τέλος να καταγράψουν ένα δικό τους βίωμα και μια ευχή για το μέλλον.
Το έργο υλοποιήθηκε από την ομάδα Echo Arts, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τους Αριάνα Οικονόμου, Gurgenc Korkmazel, Dorinda Hulton και Peter Hulton. Τη μουσική συνέθεσε ο Λάρκος Λάρκου.
Είσοδος ελεύθερη
1- 28 Φεβρουαρίου 2017, Γκαλερί Εν Πλω, 10:00 – 13:00 / 16:00 -19:00
Μυθολογίες μιας Αρχής / Departing Mythologies
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τιμά τους συνδεδεμένους με την Πάφο εικαστικούς δημιουργούς, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Τέχνης του νησιού διαμορφώνοντας ένα εικαστικό, κυρίως ζωγραφικό, ρεύμα. Οι ζωγράφοι Στας Παράσχος, Κώστας Οικονόμου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κοτσώνης, Χρίστος Χρίστου και Χρίστος Φουκαράς, καθώς και οι γλύπτες Άντης Χατζηαδάμος και Κύπρος Περδίος, επηρέασαν και εμπλούτισαν όσο λίγοι την εικαστική δημιουργία στον τόπο μας, αφομοιώνοντας στα έργα τους, με τρόπο άκρως δημιουργικό, επιρροές από όλο τον κόσμο. Επιμέλεια: Εσπερία Ιλιάδου-Suppiej.
Είσοδος ελεύθερη
1- 15 Φεβρουαρίου 2017, Κάστρο Πάφου, 10:00 – 17:00
Μιχάλης Κακογιάννης – Κοιτάζοντας το μέλλον / Michael Cacoyannis – Gazing at the Future
Μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού που προσφέρει μια ανέκδοτη αφήγηση για την καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Κακογιάννη, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα έργα του αλλά και στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας της εργασίας του.
Οι ανέκδοτες φωτογραφίες, σε νέες εκτυπώσεις και επιμέλεια του βραβευμένου με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο φωτογραφίας, του Ιταλού καλλιτέχνη Antonio Manta, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Urbino ISIA, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου δημιουργού και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου.
Με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη
Πάφος 2017 – Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε άλλες πόλεις
19 Ιανουαριου -31 Ιουλίου 2017, Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσία, 9:00 – 16:00
Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ: Maniera Cypria
Η έκθεση «Κυπριακῷ τῷ Τρόπῳ-Maniera Cypria» επιχειρεί να αναδείξει τη ζωγραφική παραγωγή των φορητών εικόνων στην Κύπρο κατά τον 13ο αιώνα και τις επιδράσεις από την Ανατολή και τη Δύση. Διαμέσου των εικόνων της έκθεσης, αναλύονται οι παράμετροι που επηρεάζουν τη ζωγραφική παραγωγή: το πολυπολιτισμικό περιβάλλον που δημιουργείται στην Κύπρο κατά τον πρώτο αιώνα της φραγκικής κατάκτησης, η εγκατάσταση της Λατινικής Εκκλησίας στο νησί, η παρουσία Δυτικών καλλιτεχνών, αλλά και προσφύγων από τη Συρία και την Παλαιστίνη. Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες από τη συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ ́, αλλά́ και εικόνες οι οποίες παραχωρήθηκαν από τις κατά́ τόπους Μητροπόλεις της Κύπρου. Επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Ηλιάδης,
Είσοδος ελεύθερη