Παραλιακό μέτωπο Πάφου – Προβλήματα και Προοπτικές
Παραλιακό μέτωπο. Πολυσυζητημένο θέμα, του οποίου η ανακύκλωση έχει ήδη κουράσει. Περιλαμβάνει τμήματα έργων που δημιούργησαν αμφιβολίες ως προς το κόστος και την ευστοχία του αποτελέσματος τους, αλλά και έργα τα οποία ποτέ δεν έγιναν. Ως εκ τούτου, σήμερα, αρκετές παραλίες κρίνονται ακατάλληλες για τους λουόμενους και οι πνιγμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Ζωές χάνονται, προκαλώντας θλίψη αλλά και πλήγμα στον τουρισμό και στην οικονομία. Συζητάμε για ποιοτικό τουρισμό χωρίς να έχουμε τις ανάλογες υποδομές. Υποδομές που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Παραλίες επικίνδυνες, δύσκολα προσβάσιμες και αναξιοποίητες, αποτελούν αγκάθι στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. Ταυτόχρονα, ο παραλιακός πεζόδρομος υστερεί σε θέματα φωτισμού, προκαλώντας φοβίες και ατυχήματα σε πεζούς, ενώ παρατηρούνται περιστατικά εγκληματικότητας. Κατά μήκος του, δεν υπάρχουν καλά οργανωμένα καταλύματα υπό ενιαίο σχεδιασμό ενώ οι χώροι εκατέρωθεν του χρίζουν σημαντικότατης βελτίωσης και αξιοποίησης. Τέλος, το χειμώνα ,σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, το λιμανάκι, η καρδιά της τουριστικής περιοχής, αφήνεται απροστάτευτο και θυμίζει πολεμικό πεδίο. Η τουριστική βιομηχανία και ο κόσμος παραπονιούνται. Το παραλιακό μέτωπο δεν ικανοποιεί.
Γιατί πάλι η Πάφος απέτυχε; Ποιοί ευθύνονται για τη στασιμότητα αυτή; Πώς τα καταφέρνουν οι “ιθαγενείς” γείτονές μας που μέχρι πρόσφατα χλευάζαμε; Πώς μπορεί να αποφευχθεί η σύγκριση προόδου με τη Λεμεσό;
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια παρουσιάζονται μελέτες οι οποίες δεν υλοποιούνται. Απαντήσεις του τύπου “οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν εμπόδιο” πλέον δεν πείθουν. Αρκεί μόνο μια ματιά γύρω μας για να παρατηρήσουμε τα εξής. Η Τουρκία κατασκεύασε αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις τουριστικών υποδομών και μαρίνες. Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου διαθέτει σύγχρονο έργο από το λιμάνι μέχρι την έπαυλη του Φαρούκ με εγκαταστάσεις λουομένων. Η Ρόδος, η οποία τελεί υπό την προστασία της UNESCO υπερτερεί σε υποδομές. Η Λεμεσός μας παρακολουθεί από το μέλλον.
Θέματα όπως η καθαριότητα, η φύτευση, ο καλλωπισμός, ο περιορισμός των κραχτών και η εποπτεία του χώρου, μπορούν να λυθούν μέσω των τοπικών αρχών. Αρκεί να υπάρξει θέληση. Υπάρχουν όμως προβλήματα που μόνο μέσω υποδομών μπορούν να επιλυθούν. Σήμερα ,ακούμε για μελέτη η οποία φτάνει μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων, η υλοποίηση της οποίας θα βελτίωνε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που επικρατεί. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, κυματοθραύστες, αποβάθρες, διαμόρφωση πρανών, εμπλουτισμό παραλιών και μέτρα κατά των πνιγμών. Το κόστος του έργου δεν είναι απαγορευτικό.
Ωστόσο, ορισμένες δυσκολίες άρχισαν ήδη να διαφαίνονται και κάποιοι εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια. Η μελέτη φαίνεται να χρειάζεται σύνδεση με το σχεδιασμό και την υλοποίηση άλλων έργων τα οποία έχουν μείνει στάσιμα. Έργα όπως η μαρίνα στην περιοχή Πότιμα και ο πεζόδρομος στην περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων. Το τμήμα αρχαιοτήτων απαιτεί την επισκόπηση , καταγραφή και ψηφιοποίηση κάποιων θαλάσσιων περιοχών προκειμένου να διαφυλάξει την πολιτιστική μας κληρονομιά, προκαλώντας προβληματισμό για το χρονικό διάστημα που απαιτείται γι’ αυτή τη διαδικασία. Το κράτος, οι ξενοδόχοι και οι εμπλεκόμενοι δήμοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και υπάρχει αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση του έργου. Πρακτικές του παρελθόντος, που εξαιτίας συμφερόντων και μέσω της παρεμπόδισης των διαδικασιών οδήγησαν σκόπιμα στην μη υλοποίηση έργων, μας δημιουργούν ανησυχίες.
Και όμως, το έργο θα μπορούσε να είναι υλοποιήσιμο! Μόνο αν οι τοπικές αρχές , τα στελέχη κομμάτων, ο ΠΑΣΥΞΕ , το ΕΒΕ, η αρχή λιμένων, και όλοι οι εμπλεκόμενοι παρέμβουν δυναμικά και ζητήσουν από τους αρμόδιους υπουργούς να εμπλακούν πιο αποτελεσματικά. Απαιτώντας μάλιστα, αυτή τη φορά, οι μελέτες να είναι συντονισμένες και κυρίως να εξασφαλίζονται γρήγορες, ευέλικτες και διαφανείς διαδικασίες. Όλα τα αρμόδια τμήματα πρέπει να είναι ενήμερα και συντονισμένα. Απαραίτητο είναι επίσης, να καθοριστούν χρονοδιαγράμματα προς όλους τους εμπλεκομένους, όπως και προς το τμήμα αρχαιοτήτων. Το ανώτατο δικαστήριο πρέπει να κατακυρώσει άμεσα την ανάληψη του έργου της μαρίνας, αφού η καθυστέρηση τριών χρόνων στη λήψη απόφασης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Το κράτος οφείλει πολλά στην Πάφο και ίσως ήρθε η ώρα να τα ανταποδώσει με δυναμικές πρωτοβουλίες και μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. Οφείλει επίσης να λάβει υπόψη, ότι η Πάφος έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια. Με κύριο αιμοδότη της οικονομίας τον τουρισμό, ο οποίος απαιτεί έργα υποδομής, και με την Πάφο ν’ αποτελεί την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 , ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να δουλέψουμε σοβαρά, ενωμένα και να απαιτήσουμε τεκμηριωμένα.
Το χρωστάμε στον τόπο μας, το χρωστάμε στην Πάφο!
Γιάννης Κουλουντής
Πολιτικός Μηχανικός
Υπεύθυνος Θεμάτων Οικονομίας και Ανάπτυξης
Επιμελητηρίου Νέων Πάφου