Πρόωρη λήξης σύμβασης του ΧΥΤΑ Πάφου

Πρόωρη λήξης σύμβασης του ΧΥΤΑ Πάφου

Τη σύντμηση του συμβολαίου ανάθεσης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών απορριμμάτων της Πάφου ώστε να λήξει στο τέλος του έτους, λόγω σοβαρών παρατυπιών στη διαδικασία ανάθεσης από το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου, αποφάσισε ομόφωνα σε δύο προσφυγές που είχε ενώπιόν της η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Ο λόγος που δεν ακυρώνεται άμεσα η σύμβαση, όπως θα ήταν υπό διαφορετικές συνθήκες είναι το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναγνώρισε η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών (ΑΑΠ).

Η πρώτη προσφυγή, υποβλήθηκε από την Κοινοπραξία «ΕΡΓΑΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.» με αίτημα όπως κηρυχθεί ανενεργός η υπογραφείσα Σύμβαση μεταξύ του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης του Χώρου Διάθεσης ή αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Χ.Υ.Τ.Α. Πάφου, που υπέγραψε με την «Sita Bio Energies / Kafsis – Βιομηχανική & Ενεργειακή Α.Ε.» για τη «λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών απορριμμάτων και συναφών εργασιών επαρχίας Πάφου». Η κατακύρωση έγινε έναντι του ποσού των €1.405.050, αφού κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης βάσει τιμής.

Η ανάθεση έγινε μετά από κλειστό διαγωνισμό. Οι δύο κοινοπραξίες που αφορούν οι προσφυγές που δικαιώθηκαν από την ΑΑΠ, ήταν μεταξύ των πέντε που υπέβαλαν αιτήσεις για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Η πρώτη κοινοπραξία «ΕΡΓΑΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.» είχε προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή κατά του αποκλεισμού της και δικαιώθηκε, ωστόσο στο ενδιάμεσο είχε ήδη κατακυρωθεί η προσφορά, χωρίς να έχει προσβληθεί η απόφαση κατακύρωσης.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, ούτε δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός ως έπρεπε στην Εφημερίδα της Ε.Ε., και οι ίδιοι ενημερώθηκαν για την κατακύρωση της προσφοράς, ένα μήνα μετά. Το αίτημα για ακύρωση της σύμβασης, βασίστηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ε.Ε. παρά μόνο στον τοπικό Τύπο, κι αυτή χωρίς τα χαρακτηριστικά των προκηρύξεων διαγωνισμών της Ε.Ε.

Ο διαγωνισμός ήταν αναγκαίο να γίνει υπό καθεστώς έντονης και επείγουσας ανάγκης, κυρίως επειδή υπήρχε κίνδυνος άμεσης διακοπής της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, άρα και κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ήταν η απάντηση της αναθέτουσας Αρχής, που επικαλέστηκε το «Γενικό Δημόσιο Συμφέρον».

Το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου στην υπεράσπισή του τόνισε επίσης ότι, «λόγοι γενικού συμφέροντος επιβάλλουν τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της σύμβασης. Πρόκειται για σύμβαση που αφορά αποκομιδή και επεξεργασία οικιακών αποβλήτων και είναι φύσει προστατευτική της δημόσιας υγείας. Αν κηρυχθεί ανενεργός και από τη στιγμή εκείνη μέχρι την έγκυρη ανάθεση σε άλλο ανάδοχο μίας ολόκληρης Επαρχίας θα παραμείνει χωρίς αποκομιδή και επεξεργασία των αποβλήτων με συνέπεια να κινδυνεύει από μολύνσεις και ασθένειες».

Η ΑΑΠ στην Απόφασή της σε σχέση με την προσφυγή της εν λόγω κοινοπραξίας, αναφέρεται σε ισχυρισμούς του Συμβουλίου του ΧΥΤΥ, ότι καταργήθηκε νομοθεσία που έδιδε έννομο συμφέρον στην κοινοπραξία. Η ΑΑΠ τονίζει ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι σε ισχύ, άρα και το έννομο συμφέρον.

Επίσης, η ΑΑΠ κρίνει ότι το Συμβούλιο του ΧΥΤΥ δεν ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες προκαταρκτικής προκήρυξης, ενώ έπρεπε να προχωρήσει και σε διαδικασίες δημοσίευσης στην Ε.Ε. αλλά και στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, κάτι που δεν έκανε. «Είναι σοβαρή παράβαση που οδηγεί στη κήρυξη της σύμβασης ως ανενεργού, δεν χωρεί αμφιβολία», διαπιστώνει η ΑΑΠ. Διατυπώνεται επίσης η διαπίστωση ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, δεν προβλέπεται σε καμιά νομοθεσία.

Πηγή: Φιλελεύθερος