Έφυγε από τη ζωή στις 18.20 της Παρασκευής ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου, Γλάυκος Κληρίδης.

Στο πλευρό του,τις τελευταίες του στιγμές, ήταν η κόρη του και στενοί του συνεργάτες.


Στις 6.20 έφυγε ο ηγέτης Γλαύκος Κληρίδης, Καίτη και Κώστας Σιαμμας ήταν κοντά του, δήλωσε ο προσωπικός του ιατρός Ιωσηφ Κάσιος.

Το βράδυ της Πέμπτης ο ίδιος είπε σε δικούς του ανθρώπους: «Ξέρω ότι τελειώνω και όταν πέσω σε καταστολή δεν θέλω να με τοποθετήσετε στον αναπνευστήρα». Προηγουμένως ο προσωπικός ιατρός του, Ιωσήφ Κάσιος είχε δηλώσει στις Τομές Στα Γεγονότα ότι η φύση έχει φθάσει στο τέλος της. Είναι 95 χρονών και έχουμε φθάσει το τέλος, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

Συγκλονισμένος ο Νίκος Αναστασιάδης

Συγκλονισμένος και με δάκρυα στα μάτια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. «Είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσω ότι ο Γλαύκος Κληρίδης δεν είναι πια μαζί μας», είπε.

Ποιος ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη QC., C.B.E.. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Αγγλία.

Κατά την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κατατάγηκε, το 1939, στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942 το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Στην αιχμαλωσία παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι πολεμικές υπηρεσίες του κρίθηκαν ως εξαίρετες και διακεκριμένες. Με Βασιλικό Διάταγμα το όνομά του δημοσιεύθηκε στο “LondonGazette” διότι αναφέρθηκε σε πολεμικό ανακοινωθέν για μια εξαίρετη υπηρεσία.

Σπούδασε νομικά στο “KingsCollege” του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πήρε τον τίτλο L.L.B. τo 1948. Το 1951 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray’s Ιnn. Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α. με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους. Επίσης, ετοίμασε φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976.

Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό. Ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Λονδίνου, που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 για να μελετήσει το Κυπριακό πρόβλημα.

Στις 23 Ιουλίου 1974, υπό τραγικές για την Κύπρο συνθήκες, λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος. Τα καθήκοντα αυτά τα άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα κατά την οποία επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος, ως γνωστό, είχε εξαναγκασθεί από το πραξικόπημα να την εγκαταλείψει στις 16 Ιουλίου 1974. Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ευχαρίστησαν δημόσια τον Γλαύκο Κληρίδη για το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο αυτή.

Το Φεβρουάριο του 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα. Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος.

Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον κ. Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

Κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές.

Διατέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 μέχρι το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος.

Με την έγκριση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Ιωάννη του 23ου του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου.

Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του Συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.

Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο “Η Κατάθεση μου” σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο “Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 – 2003”.

Εκτός από την Ελληνική, κατέχει άριστα την Αγγλική γλώσσα.

Ήταν νυμφευμένος με τη Λίλα-Ειρήνη και έχει μια κόρη, την Καίτη Κληρίδου, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής.

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Εισήχθη το πρωί της Τετάρτης στην κλινική Ευαγγελίστρια, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και χθες το βράδυ έπεσε σε κώμα.

Χαρακτηριστική για την κατάσταση της υγείας του είναι η δήλωση του προσωπικού του ιατρού, Ιωσήφ Κάσιου, χθες το βράδυ στις «Τομές στα Γεγονότα»  του Σίγμα ότι «η φύση έχει φθάσει στο τέλος της. Είναι 95 χρονών και έχουμε φθάσει στο τέλος, δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα» δήλωσε ο κ. Κάσιος.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο προσωπικός του ιατρός Ιωσήφ Κάσιος, ο Γλαύκος Κληρίδης πέρασε μία ήρεμη νύχτα, ενώ η κατάστασή του παραμένει σταθερά παρά πολύ κρίσιμη. “Δυστυχώς, είναι μη αναστρέψιμη η πορεία” της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Κάσιος

Ο ειδικός παθολόγος, Μπάμπης Νικολαΐδης, δήλωσε πως η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου «είναι μη αναστρέψιμη» και ότι έχει πέσει σε κώμα.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαίδη, η υγεία του κ. Κληρίδη επιδεινώθηκε από νεφρική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε ο υψηλός διαβήτης, αλλά «η καρδιά του δουλεύει ρολόι» δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Η είδηση της ξαφνικής επιδείνωσης της κατάστασης του Γλαύκου Κληρίδη προκάλεσε συγκίνηση στους πολίτες και τον πολιτικό κόσμο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Σρι Λάνκα, τηρείται ενήμερος για την κατάσταση της υγείας τού ιστορικού ηγέτη του ΔΗΣΥ.

Στο νοσοκομείο τον επισκέφθηκαν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, Υπουργοί, και άλλοι, φίλοι και συνεργάτες του. Στο πλευρό του βρίσκεται ο στενός του συνεργάτης Παντελής Κούρος.

Αρέσει σε %d bloggers: