Σκέφτονται την κατάργηση της “θερινής ώρας”

Σκέφτονται την κατάργηση της “θερινής ώρας”

Την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 348 ψήφους υπέρ, ζήτησε από την Κομισιόν την επαναξιολόγηση και την κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, της εφαρμογής της θερινής ώρας που ισχύει από το 1980.

Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της αλλαγής ώρας, δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν ενδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.


«Η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες», τόνισε κατά την τοποθέτησή της η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου Καρίμα Ντελί.

Ωστόσο, η Κομισιόν ήδη εμφανίζεται αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως κατέστη σαφές δια της αρμόδιας Επιτρόπου Μεταφορών, Βιολότεα Μπουλκ η οποία μίλησε σχετικά στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευεργετικές επιδράσεις από το γεγονός ότι οι άνθρωποι με τη θερινή ώρα απολαμβάνουν και εκμεταλλεύονται για μεγαλύτερο διάστημα το ηλιακό φως.

Ανέφερε δε, ότι μια τέτοια αλλαγή δεν βρίσκει σημαντικής υποστήριξης από τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ.

Την τελική απόφαση, σε κάθε περίπτωση θα την πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για να περάσει μια τέτοια πρόταση χρειάζεται συμφωνία με πλειοψηφία από τα κράτη μέλη.

Να σημειωθεί πως το όλο θέμα ανακινήθηκε από τη Φινλανδία, τον περασμένο Ιανουάριο, με τουλάχιστον 70.000 πολίτες να υπογράφουν σχετικό ψήφισμα.

Πηγή: Ant1iwo

Αρέσει σε %d bloggers: