Στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο ισχυρότερος
Για τις μικρομεσαίες ομάδες η κατάκτηση του κυπέλλου είναι παράδοξα μεθυστική. Είναι αλήθεια πως τις έλκει αδυσώπητα. Όσο δεν μπορεί να διανοηθεί ο οπαδός των μεγάλων ομάδων, που λίγο πολύ έχει ζήσει αυτή την εμπειρία κάποια στιγμή στη ζωή του.
Το τι σημαίνει για ομάδες όπως είναι η Πάφος να ζήσουν την εμπειρία της κατάκτησης ενός τίτλου είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια. Η άτεγκτα απαράφραστη διατύπωση του Στίβεν Πρέσλι μετά το τέλος του επαναληπτικού προημιτελικού με τη Δόξα που είπε «Για άλλη μια φορά υπόσχομαι, ότι θα κερδίσουμε το κύπελλο», φανερώνει μέσα της μια νηφάλια γοητεία.
Οφείλουμε να παραδεχτούμε επίσης πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αυθόρμητα μειδίασαν στο άκουσμά της. Με ΑΕΚ στην ημιτελική φάση, τον ΑΠΟΕΛ, αν δεν έρθει ο ουρανός ανάποδα, και μία εκ των Απόλλωνα ή Ανόρθωσης, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα για την Πάφο. Ποτέ δεν ήταν έτσι και αλλιώς, ούτε για τον Ερμή (2014), ούτε για τον ΑΠΟΠ/Κινύρα (2009), ούτε για τον Διγενή (2005), ούτε ακόμη για τον Εθνικό (2002) ή τη Σαλαμίνα (2001) για να μείνουμε μόνο στη νέα χιλιετία.
Αν και από αυτές τις ομάδες μόνο ο ΑΠΟΠ/Κινύρας κατάφερε να φύγει νικητής, εντούτοις, η παρουσία στον τελικό κυπέλλου για όλες τις ομάδες αρχικά χαρακτηριζόταν ως ουτοπία. Κι όμως σε 18 χρόνια πέντε ομάδες που κανείς δεν τις περίμενε έφτασαν σε έναν τελικό κυπέλλου. Δηλαδή περίπου κάθε εξαετία εμφανίζεται μια ομάδα που δεν την περιμένουμε. Δεν ξέρω πόσοι από την πρώτη ημέρα της κλήρωσης υποψιάζονταν πως η Πάφος έχει τα φόντα να φτάσει ψηλά στον θεσμό του κυπέλλου, ωστόσο σήμερα είναι ένα βήμα πριν τον τελικό.
Και όταν είσαι τόσο κοντά, και ομάδες με πολύ μεγαλύτερη πείρα, ιστορία και τίτλους είναι εκτός, δικαιούσαι να ονειρεύεσαι. Ο Πρέσλι δεν είναι τρελός. Ξέρει ότι η ομάδα του είναι το μεγάλο αουτσάιντερ. Ξέρει επίσης πως θα έχει και το λιγότερο άγχος. Το βάρος θα πέσει στον αντίπαλο του, στον οποίο θα φροντίσει, όπως έχουν κάνει πολλές φορές συνάδελφοί του, να του φορτώσει όλη την πίεση έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μειώσει και την όποια αγωνιστική διαφορά έχει.
Στο κάτω-κάτω ένας από τους λόγους που το ποδόσφαιρο έχει γίνει τόσο δημοφιλές, είναι γιατί δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, ο ισχυρότερος ή ο πλουσιότερος.
Πηγή: Φιλελεύθερος