Συνέδριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής στην Πάφο (νέο)
Το συνέδριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής που πραγματοποιείται στην Πάφο
εντάσσεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογράψει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό διαστήματος με το οποίο η Κύπρος βρίσκεται σε ένα αρχικό στάδιο για να μπορεί στα μετέπειτα χρόνια να προσχωρήσει στον οργανισμό διαστήματος ως πλήρες μέλος δήλωσε ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ ο Διόφαντος Χατζημιτσής . Είναι είπε το πρώτο συνέδριο με πάρα πολλές εφαρμογές είτε για κατασκοπικές εφαρμογές όπως είναι στρατιωτικές εφαρμογές είτε είναι για διαχείριση του περιβάλλοντος.
Ο κ Χατζημιτσής εκτίμησε ότι υπάρχουν δορυφόροι στον Ευρωπαϊκό αλλά και στον παγκόσμιο χώρο υψηλής ευκρίνειας με χωρική ανάλυση γύρω στα 25-30 εκατοστά. Πρόσθεσε επίσης, πως την Τετάρτη μετά την ειδική συνεδρία σχετικά με την χρήση δορυφορικών τεχνολογιών και έξυπνων συστημάτων για στρατιωτικές εφαρμογές με ομιλητές από το Ισραήλ και την Ελλάδα, αναμένεται να εξεταστεί μαζί με τους υπόλοιπους 150 σύνεδρους από 40 χώρες , το πώς μπορεί να εξελιχθεί η συστηματική διαχείριση οποιοδήποτε εφαρμογών είτε του φυσικού είτε του δομημένου περιβάλλοντος .
———————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Την έναρξη των εργασιών του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής κήρυξε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος. Το συνέδριο που διεξάγεται στο ξενοδοχείο CoralBeach οργανώνουν το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το CyprusRemoteSensingSociety. Συμμετέχουν επίσης το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου , το Πανεπιστήμιο Frederick και το ΕΤΕΚ. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων σε δηλώσεις του από την Πάφο ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο και μεγάλη τιμή για την πόλη που φιλοξενεί ουσιαστικά το πρώτο διεθνές συνέδριο που έχει να κάνει με τις πιο καινοτόμες και προηγμένες τεχνολογίες στις οποίες όπως εκτίμησε, πρέπει να στραφεί η κυπριακή οικονομία και κοινωνία.
Τέτοιοι τομείς συνέχισε, « είναι οι τομείς της έρευνας και της καινοτομίας».
Ο κ Μητσόπουλος ανέφερε πως η διοργάνωση του πρώτου διεθνούς συνεδρίου αναμένεται να συμβάλει στα μέγιστα στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Κυπριακών επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων με άλλες χώρες στον τομέα της έρευνας σε διάφορα θέματα διαστημικών εφαρμογών. Το συνέδριο αυτό είπε , θα δώσει τα ερεθίσματα και το μήνυμα γενικότερα προς την Πολιτεία και την κοινωνία σε ποιους καινούργιους τομείς πρέπει να ξανοιχθούν με αποφασιστικότητα.
Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων για το κόστος όλων αυτών των ερευνών και κατά πόσο μπορούμε να ανταποκριθούμε ο κ Μητσόπουλος ανέφερε, πως πρόκειται σε πολύ μεγάλο βαθμό για προγράμματα τα οποία είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Μπορούμε πρόσθεσε, «να αντλήσουμε πόρους από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι είμαστε οργανωμένοι , ότι έχουμε προγράμματα και γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τα διεκδικήσουμε».
Από την πλευρά του ο Διόφαντος Χατζημιτσής Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε την ικανοποίηση του που παρέστη στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο κ Χατζημιτσής ευχαρίστησε τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων που στηρίζει την στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος . Εκτίμησε τέλος πως το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θα προωθήσει τους τομείς του διαστήματος περαιτέρω σε στενότερη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό Διαστήματος.
Στο συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από 40 διαφορετικές χώρες ( Αυστραλία, Αμερική, Ισπανία , Ιταλία, Κροατία. Πορτογαλία ,Ελλάδα, Αγγλία , Πολωνία , Γερμανία κ.α) καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Εξάλλου την Τετάρτη θα υπάρχει ειδική συνεδρία (session) σχετικά με την χρήση δορυφορικών τεχνολογιών και έξυπνων συστημάτων για στρατιωτικές εφαρμογές με ομιλητές από τον Ισραήλ την Ελλάδα κ.α
ΚΥΠΕ/ΚΠ/