Τα ελεφαντάκια της Πάφου
Μετά από τρία χρόνια διαδικασιών και έρευνας ο ζωολογικός κήπος της Πέγειας απέκτησε τους δύο ασιατικούς ελέφαντες, κάτι που για τους ιδιοκτήτες του πάρκου αποτελεί όνειρο ζωής.
Τα δύο ελεφαντάκια έφτασαν πριν 12 μέρες στο ζωολογικό κήπο, ο οποίος αναβαθμίστησε σε εγκεκριμένο οργανισμό, ανέφερε ο Ιούλιος Χριστοφόρου, υποδιευθυντής του πάρκου. Τα ελεφαντάκια ταξίδεψαν στην Κύπρο με ειδική ναυλωμένη πτήση.
Μαζί τους στο αεροπλάνο τα συνόδευε ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος, ο εκπαιδευτής τους, ένα άτομο από το ζωολογικό κήπο και ένας εκπρόσωπος από την Κυβέρνηση του Μπαγκλαντές.
Τα δύο ελεφαντάκια είναι θηλυκά , ονομάζονται Μπόνο Ράνι και Σχόβα Ράνι και είναι τεσσάρων και πέντε χρόνων.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, οι ασιατικοί ελέφαντες έχουν μέσο όρο ζωής στην αιχμαλωσία 60 χρόνια και 50 χρόνια στη φύση όπου κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος, της λαθροθηρίας και των προβλημάτων που έχουν με τους αγρότες όταν οι ελέφαντες βγαίνουν από τα δάση και μπαίνουν στις καλλιέργειες των ανθρώπων ψάχνοντας τροφή.
Τα δύο ελεφαντάκια τρέφονται με φρούτα, λαχανικά, χόρτα και φλοιούς από δένδρα και στην ηλικία που είναι τώρα χρειάζονται 80 κιλά φαγητό το κάθε ένα κάθε μέρα, είπε.
Ο ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό στη γη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ασιατικοί ελέφαντες είναι μικρότεροι από τα ξαδέρφια τους στην Αφρική.
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ακόμη πως η Μπόνο Ράνι και η Σχόβα Ράνι προσαρμόζονται γρήγορα στο περιβάλλον και στο κλίμα της Κύπρου.
Το επόμενο βήμα, συνέχισε, είναι να εξασφαλίσουμε άδεια για να φέρουμε ακόμη ένα εκπαιδευμένο φροντιστή ελεφάντων γιατί οι ανάγκες αυτών των ζώων είναι τεράστιες.
Ο κ. Χριστοφόρου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για να καταστεί δυνατή η μεταφορά των συγκεκριμένων ζώων στην Κύπρο.
Απαντώντας σε σχόλια ακτιβιστών ότι αυτά τα ζώα δεν ανήκουν σε ζωολογικούς κήπους αλλά στη φύση, χαρακτήρισε απαράδεκτες αυτές τις τοποθετήσεις, δηλώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να τοποθετούνται αφού – όπως είπε – δεν έχουν γνώσεις ούτε την εμπειρία με τα συγκεκριμένα ζώα.
Αν δεν υπήρχαν ζωολογικοί κήποι σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε, γύρω στα δεκατέσσερα είδη δεν θα υπήρχαν παγκόσμια.