Τα 3000 αγρινά της οργής…
Τα έντονα παράπονα για καταστροφές γεωργικών καλλιεργειών από αγρινά παρουσιάζονται κατά καιρούς και «το Ταμείο Θήρας επισκέπτεται αμέσως τις πληγείσες περιοχές», μας τόνισε λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας. Αφορμή υπήρξαν τα παράπονα που εκφράστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από το Επαρχιακό Συμβούλιο Λευκωσίας-Κερύνειας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών. Όπως μας είπε ο λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας Νίκος Κασίνης, από το 2016 οι γεωργοί μπορούν να παίρνουν ένα είδος χορηγίας, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες χάνουν πάνω από το 10% της παραγωγής τους, στο πλαίσιο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης.
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ
Τα παράπονα για ζημιές που προκαλούν τα αγρινά, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί με περιφράξεις, όπως μας αναφέρθηκε από τον Νίκο Κασίνη, υπάρχουν και εκφράζονται συνήθως από κάποιο κοινοτάρχη των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες παρουσιάζονται τα κρούσματα.
ΣΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ
Τα αγρινά εντοπίζονται στις βορειοανατολικές και ανατολικές περιοχές του δάσους Πάφου, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν διεισδύσει και στο δάσος του Τροόδους. Χωρίς να υπάρχουν πρόσφατες μετρήσεις, η Υπηρεσία Θήρας υπολογίζει ότι ο αριθμός τους σήμερα ανέρχεται κοντά στις 3000, ενώ δεν γίνεται λόγος για οποιαδήποτε αύξησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο δεν προτίθεται να αλλάξει την υφιστάμενη πολιτική ώστε να επιτραπεί το κυνήγι των αγρινών.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Στο μεταξύ, όπως μας πληροφορεί ο δρ Ελευθέριος Χατζηστερκώτης, λειτουργός Περιβάλλοντος του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick (Nature Conservation Unit) και της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Species Survival Commission του IUCN, Caprinae Specialist Group, διοργανώνει δύο παγκόσμια συνέδρια από τις 29 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2016, το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Ορεσίβια Οπληφόρα θηλαστικά και το 5ο Παγκόσμιο συνέδριο για τα αγρινά. Τα δύο παγκόσμια συνέδρια θα διεξαχθούν κάτω από την αιγίδα του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και σε αυτά θα παρουσιαστούν γύρω στις 70 επιστημονικές εργασίες. Συμμετέχουν γύρω στα 80 άτομα από 17 χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες, καθώς και κορυφαίοι καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, Διευθυντές Τμημάτων, Βιολόγοι Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Κτηνίατροι.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ
Θα παρουσιαστούν επιστημονικές εργασίες που αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην άνοδο της γνώσης για την προστασία της φύσης, τη διαχείριση της άγριας ζωής και των οικοτόπων, τόσο για την Κύπρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, «από τα Ιμαλάια μέχρι τις Άλπεις και από τη Σιβηρία μέχρι το Δάσος της Πάφου». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηστερκώτη, θα δοθεί ντόπια και παγκόσμια προβολή στην Κύπρο που αναμένεται να αναγνωριστεί ως κέντρο προώθησης της παγκόσμιας και τοπικής επιστημονικής έρευνας για τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση και διατήρηση της άγριας ζωής.