Τι υποστηρίζουν οι παιδίατροι για το ΓεΣΥ – Πώς διαψεύδει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας
Στο έντυπο που κυκλοφόρησε η Παιδιατρική Εταιρεία (ΠΕΚ) αναφέρει ότι οι παιδίατροι «οδηγούμαστε στο να πούμε όχι στο προτεινόμενο ΓεΣΥ και να αρνηθούμε να ενταχθούμε σε αυτό». Ένα προς ένα σχολιάζει τα σημεία που καταγράφονται στο έντυπο των παιδιάτρων ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ΟΑΫ.
ΠΕΚ: «Τα παιδιά σας θα πρέπει να εγγραφούν σε έναν παιδίατρο, που θα είναι ο προσωπικός σας παιδίατρος. Μόνον αυτόν θα μπορείτε να επισκέπτεστε για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα. Δεν θα έχετε πλέον το δικαίωμα απευθείας επισκέψεων σε άλλη ειδικότητα όπως καρδιολόγο, δερματολόγο, χειρουργό, οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό, ωτορινολαρυγγολόγο κ.λπ. Χωρίς δικό του παραπεμπτικό δεν θα σας δέχεται καμία άλλη ειδικότητα».
ΟΑΫ: «Εάν ένας δικαιούχος επιθυμεί να επισκεφθεί ειδικό γιατρό χωρίς την εξασφάλιση παραπεμπτικού, θα μπορεί να το πράξει ελεύθερα με την καταβολή του ποσού των €25».
ΠΕΚ: «Ο κάθε παιδίατρος δικαιούται να εγγράψει στο κατάλογό του μέχρι 2.500 ασθενείς, ούτε έναν παραπάνω. Αν ο παιδίατρος της επιθυμίας σας συμπλήρωσε τους 2.500, δεν θα μπορεί να σας εγγράψει και εσάς και επομένως θα πρέπει να ψάξετε για κάποιον άλλο. Αν δυσαρεστηθείτε με τον παιδίατρό σας και κλονιστεί η εμπιστοσύνη σας στο άτομο του και στη δουλειά του, δεν θα μπορείτε να τον αλλάξετε, παρά μόνον όταν περάσουν έξι μήνες από την ημέρα της εγγραφής σας στον εν λόγω γιατρό».
ΟΑΫ: «Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην αλλαγή προσωπικού ιατρού για τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών και ενήλικες θα μπορούν να αλλάξουν τον προσωπικό τους γιατρό ανά έξι μήνες. Ο Οργανισμός θα έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να μειώσει τον εν λόγω χρόνο σε περιπτώσεις όπου κριθεί αναγκαίο. Σε περίπτωση που ένα παιδί είναι εγγεγραμμένο σε προσωπικό ιατρό ο οποίος έχει 2.500 παιδιά στον κατάλογό του και η οικογένειά του αποκτά δεύτερο παιδί, η ΟΑΫ θα έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει την εγγραφή του νέου μέλους της οικογένειας στον ίδιο προσωπικό γιατρό έστω και αν είναι πλήρης ο κατάλογος του με 2.500 παιδιά».
ΠΕΚ: «Ο παιδίατρός σας θα έχει ωράριο 8 ωρών από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (πενθήμερο). Σας έχουν μιλήσει για “ελεύθερο” ωράριο αλλά αυτό είναι ανέφικτο και κανένας παιδίατρος δεν θα το εφαρμόσει. Εκτός ωραρίου δεν θα μπορεί να σας εξυπηρετήσει, ούτε προσωπικά ούτε τηλεφωνικά ούτε θα ανταποκρίνεται στα μηνύματα, πχ sms, viber, messenger, e-mail κ.λπ. Το ωράριο για τον χειμώνα αναμένεται να είναι μέχρι τις 18.00 και για το καλοκαίρι μέχρι τις 19.00. Αργότερα και μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να απευθύνεστε στον εφημερεύοντα παιδίατρο, που θα είναι ένας για κάθε πόλη (Λεμεσό, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Πάφο) και δύο για τη Λευκωσία. Οι εφημερεύοντες παιδίατροι θα εναλλάσσονται καθημερινά, οπότε δεν θα βλέπετε τον ίδιο γιατρό για δύο βράδια συνεχόμενα. Μετά τα μεσάνυχτα θα απευθύνεστε μόνο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων».
ΟΑΫ: «Οι προσωπικοί γιατροί θα εργάζονται σε ωράριο που επιλέγουν οι ίδιοι για να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογό τους. Σκοπός των εφημερευόντων κέντρων είναι να αποφορτίσουν όσους γιατρούς αδυνατούν για οποιονδήποτε λόγο να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους και απλά αποτελούν μια επιπλέον επιλογή. Ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ προβλέπει την ελεύθερη επιλογή του παροχέα φροντίδας υγείας από τους δικαιούχους».
ΠΕΚ: «Σύμφωνα με το ΓεΣΥ, ο παιδίατρος δεν θα έχει τον πρώτο λόγο στα εμβόλια και στα φάρμακα που θα χρησιμοποιούνται».
ΟΑΫ: «Οι γιατροί στα πλαίσια του ΓεΣΥ θα είναι ελεύθεροι να συνταγογραφούν φάρμακα και εμβόλια χωρίς κανέναν περιορισμό».
ΠΕΚ: «Ο παιδίατρός σας θα έχει μεγάλο αριθμό περιορισμών στις διαγνωστικές εξετάσεις (αναλύσεις, ακτινογραφίες, υπερήχους, αξονικές, μαγνητικές, ραδιοϊσότοπα κ.λπ.). Θα υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός και ο γιατρός που τον ξεπερνά θα δέχεται χρηματικό πρόστιμο, που θα αποκόπτεται από τον μισθό του».
ΟΑΫ: «Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ δεν προβλέπει τιμωρίες αλλά κίνητρα για τη σωστή, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη άσκηση της ιατρικής στη βάση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και σε συνεννόηση με τον ΠΙΣ».
ΠΕΚ: «Εντός εΕΣΥ δεν θα υπάρχει περιορισμός στις επισκέψεις. Έτσι αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των επισκέψεων, τουλάχιστον κατά 40%. Για τον λόγο αυτόν και επειδή το ωράριο θα είναι σταθερό και ανεπαρκές, θα αυξηθούν οι λίστες αναμονής των επισκέψεων για προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς (…) Στο ιατρείο θα δημιουργούνται συνθήκες «Πρώτων Βοηθειών», όπου όλοι θα απαιτούν άμεση εξυπηρέτηση. Η μετάδοση ασθενειών ενδεχομένως να αυξηθεί, λόγω του συγχρωτισμού και της συνεύρεσης υγιών και ασθενών παιδιών και πιθανόν να υπάρξουν σοβαρά περιστατικά που θα διαφύγουν της διάγνωσης».
ΟΑΫ: «Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό επισκέψεων στον προσωπικό ιατρό. Για να μην επιφορτώνονται οι προσωπικοί γιατροί με κίνδυνο την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει καθοριστεί το όριο των 2.500 δικαιούχων ανά προσωπικό γιατρό. Το ΓεΣΥ δεν παρεμβαίνει στον τρόπο παροχής της φροντίδας υγείας ούτε καθορίζει ωράρια εργασίας. Οι γιατροί θα είναι ελεύθεροι να εργάζονται με τρόπο και σε ωράριο που θα κρίνουν αναγκαίο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων».
ΠΕΚ: «Το κόστος για τη λειτουργία του ΓεΣΥ θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Έτσι θα απαιτούν αύξηση των εισφορών από εσάς για να επιβιώσει το σύστημα ή θα μειώνουν τις υπηρεσίες και την ποιότητά τους».
ΟΑΫ: «Το κόστος υγείας είναι φυσιολογικό να αυξάνεται λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών σε υπηρεσίες υγείας. Οι εισφορές στο ΓεΣΥ καθορίστηκαν ώστε το ΓεΣΥ να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2025, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών».
Πηγή: Φιλελεύθερος