“Άκυρο” στο δημοψήφισμα για την Τ.Α. δείχνει να ρίχνει η Βουλή
Στα χέρια της Βουλής και της Επιτροπής Εσωτερικών έφτασε η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Υπουργικό Συμβούλιο οδηγεί ενώπιον της Βουλής πρόταση, με την οποία προτείνει τη διεξαγωγή παγκύπριου δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές τις 30ης Μαΐου, με ερώτημα «συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση της πρότασης της εκτελεστικής εξουσίας, για τη δημιουργία 17 νέων δήμων με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια;».
Όσο αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια το εν λόγω ζήτημα, τα κόμματα φαίνεται ότι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει την θέση τους, με τα περισσότερα να τάσσονται υπέρ ενός δημοψηφίσματος σε τοπικό επίπεδο και όχι σε ενιαίο. Την ίδια στιγμή αρκετά κόμματα θεωρούν το ερώτημα που προτείνει η Κυβέρνηση δεσμευτικό, αφού υπάρχουν δύο ερωτήματα σε αυτό. Το ένα αφορά την μεταρρύθμιση της Τ.Α και το άλλο τον αριθμό των δήμων, τονίζοντας ότι θα πρέπει το δεύτερο σκέλος με τον αριθμό των Δήμων να αφαιρεθεί. Ζήτημα προκύπτει και για τον χρόνο που υπάρχει διαθέσιμος, ώστε να γίνει μια σωστή ενημέρωση των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής, το δημοψήφισμα που προτείνει η Κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται σε καταψήφιση από την Ολομέλεια, εάν παραμείνει ως έχει.
Υπέρ του ενιαίου δημοψηφίσματος που προτείνει το Υπουργικό Συμβούλιο είναι όπως ήταν αναμενόμενο ο ΔΗΣΥ, που έχει από την πρώτη στιγμή χαιρετήσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για το δημοψήφισμα της Τ.Α. Όπως δήλωσε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, τα μέλη της Βουλής έλαβαν την πρόταση της Κυβέρνησης και μαζί με αυτήν επισυνάπτεται η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας, σε σχέση με την εισήγηση που είχαν κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τοπικά δημοψηφίσματα το 2023. Όπως δήλωσε η κ. Κωνσταντίνου, «η Γενική Εισαγγελία απορρίπτει ότι με αυτό τον τρόπο τίθεται εν αμφιβόλω ολόκληρη η ψήφιση του νομοσχεδίου και τονίζει ότι, δεν μπορεί να υιοθετηθεί καθότι θα είναι αντισυνταγματική».
Η πρόβλεψή της, όπως αναφέρει, «είναι ότι η πρόταση θα σταλεί κατευθείαν στην Ολομέλεια, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει κιόλας. Το ΔΗΣΥ εξαρχής συμφώνησε με ένα ενιαίο καθολικό δημοψήφισμα και πρόκειται να στηρίξει την πρόταση του Υπουργού».
Στο πλευρό του ΔΗΣΥ, στηρίζοντας το ενιαίο δημοψήφισμα, στέκεται και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, με τον βουλευτή Μαρίνο Μουσιούττα, να ξεκαθαρίζει ότι αρχικά η θέση τους ήταν ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν δημοψηφίσματα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «όποια και να είναι η απόφαση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα, η νέα Βουλή θα συνεχίσει με την ψήφιση της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση, αφού δεν υπάρχει περιθώριο να ψηφιστεί το οτιδήποτε για την Τ.Α τώρα. Με τα νέα δεδομένα έχουμε ένα ενιαίο δημοψήφισμα, με το οποίο εμείς είμαστε υπέρ. Ακόμα και να απορριφθεί το δημοψήφισμα από την Ολομέλεια για τις 30 Μαΐου, η νέα Βουλή θα συνεχίσει από εκεί που μείναμε».
Ενάντια στο ενιαίο δημοψήφισμα τάσσεται η αντιπολίτευση, με την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, να αναφέρει ότι πιθανόν η πρόταση, να συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών στις 5 Απριλίου και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 8 Απριλίου για ψήφιση. Η Κυβερνητική πρόταση, φαίνεται να μην ικανοποιεί το ΑΚΕΛ και τις απαιτήσεις που υπήρχαν όταν συζητείτο το θέμα στην Επιτροπή, σχετικά με την τοπική εμπλοκή των πολιτών και τον ευρύ διάλογο για τις αλλαγές που θα γίνουν. «Πιστεύω ότι περιορίζεται σε κάτι πολύ τυπικό, το οποίο δεν είναι η ουσία της μεταρρύθμισης και δεν απαντά στα ζητήματα που τέθηκαν από την Επιτροπή και την Ένωση κοινοτήτων».
Την ίδια γραμμή πλεύσης ακολουθεί και το ΔΗΚΟ, το οποίο θέλει δημοψήφισμα σε τοπικό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών. Όπως σημείωσε ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου, η συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργικού και το ερώτημα που τίθεται είναι διπλό και δημιουργεί πρόβλημα, αφού οι απαντήσεις μπορεί να είναι ποικίλες. «Πρέπει να είναι σαφές, μπορεί κάποιος να συμφωνεί με την μεταρρύθμιση, αλλά όχι με τους 17 Δήμους ή και το αντίθετο. Επιπρόσθετα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει η δημοκρατία και το δημοψήφισμα να γίνει σε τοπικό επίπεδο και όχι σε παγκύπριο».
Αντίθετο στην διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, το ερώτημα του οποίου θα είναι γενικό, είναι και η ΕΔΕΚ, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, το οποίο όμως θα αφορά τον κάθε δήμο και την κάθε κοινότητα ξεχωριστά, με συγκεκριμένο ερώτημα που θα αφορά τον εν λόγω δήμο ή κοινότητα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της άλλωστε η ΕΔΕΚ, έχουν σοβαρές διαφωνίες με πρόνοιες του νομοσχεδίου, οι οποίες στοχεύουν, όπως τονίζει, «στην εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, όπως είναι η συνένωση των δήμων, η σύσταση και ο τρόπος λειτουργίας των δημοτικών διαμερισμάτων και το σύστημα εκλογής δημοτικών συμβούλων, που εάν εφαρμοστούν θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα παρεμποδίσουν την δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών στα συμβούλια».
Από την πλευρά του το ΕΛΑΜ, διαφωνεί με το ενιαίο δημοψήφισμα και την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Λινό Παπαγιάννη να αναφέρει ότι το κόμμα του τάσσετε υπέρ του δημοψηφίσματος σε τοπικό επίπεδο, διαφοροποιώντας ωστόσο την θέση του από αυτή του ΑΚΕΛ. Σημειώνει, «ότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι να υπάρχουν επιλογές στο τραπέζι και να αποφασίσει ο κάθε Δήμος και Κοινότητα, αν συμφωνεί με την μεταρρύθμιση».
Αντίθετο με το ενιαίο δημοψήφισμα στις 30 Μαΐου, είναι και το Κίνημα Αλληλεγγύη, με τον βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα, να κάνει λόγο για θέματα χρόνου και μη σωστής ενημέρωσης των πολιτών. Όπως δήλωσε, «δεν μπορεί σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, για να γίνουν ταυτόχρονα δημοψήφισμα και εκλογές. Είμαστε υπέρ του δημοψηφίσματος, αλλά όχι μαζί με τις εκλογές στις 30 Μαΐου, διότι δεν υπάρχει το εύλογο χρονικό περιθώριο, για να μπορούν να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες, να γνωρίζουν τι ψηφίζουν, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια σωστή δουλειά».
Παρόμοια είναι και η αντίληψη του Κινήματος των Ανεξάρτητων, το οποίο συμφωνεί με το ενιαίο δημοψήφισμα, όμως διαφωνεί με το ερώτημα που προτείνει η Κυβέρνηση να τεθεί ενώπιον του λαού. Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου, αναφέρει «ότι θα πρέπει η ερώτηση να είναι γενική και όχι επιβεβαίωση ή απόρριψη της πολιτικής προσέγγισης της Κυβέρνησης, ενώ ο αριθμός των Δήμων είναι δεσμευτικός». Η κ. Θεολόγου, ξεκαθαρίζει ότι εάν η ερώτηση παραμείνει ως έχει, τότε θα την καταψηφίσουν. «Το κύριο πρόβλημά μας είναι η ερώτηση. Αν προλάβει η Κυβέρνηση να φέρει άλλη ερώτηση πριν κλείσει η Βουλή, ίσως αλλάξουν τα πράγματα. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει πρόθεση συγκέντρωσης των Δήμων σταδιακά, να υπάρξει μια σταδιακή μείωση των Δήμων, μπορεί να ξεκινήσουμε με 20 και να φτάσουμε μέχρι και 14. Έτσι θα ήταν πολύ διαφορετικός και ο τρόπος που θα το προσέγγιζε ο πολίτης».
Ενστάσεις ως προς το ερώτημα, θέτει και το Κίνημα Οικολόγων, με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να επιμένει ότι θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί. «Μία ερώτηση θα έπρεπε να είναι αν δέχονται την μεταρρύθμιση και άλλη αν δέχονται τους 17 δήμους. Δεν γνωρίζει ο κόσμος ποιος είναι ο σωστός αριθμός Δήμων. Εγώ ενημέρωσα και τον υπουργό ότι δεν μπορεί το δημοψήφισμα να γίνει χωρίς εκστρατεία και ενημέρωση των πολιτών».
Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι σε περίπτωση που η ερώτηση διαμορφωθεί και δεν περιέχει το ερώτημα των δήμων, θα το εγκρίνουν, νοουμένου φυσικά ότι θα γίνει πρώτα μια σωστή ενημέρωση των πολιτών. Την ίδια ώρα ο κ. Θεοπέμπτου προβλέπει ότι αν το ερώτημα δεν αλλάξει, τότε μάλλον δεν θα μπορέσει να περάσει από την Ολομέλεια.
Πηγή: Reporter