Άρνηση από κυβέρνηση για δρόμο Αεροδρομίου
Οριστική και αμετάκλητη, όπως όλα δείχνουν, είναι η θέση των αρμοδίων κρατικών τμημάτων ως προς τη συνέχιση και ολοκλήρωση του νέου δρόμου τουριστικής περιοχής-αεροδρομίου Πάφου.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το θέμα έθεσαν ήδη κατά τις επαφές τους σε ανεπίσημο επίπεδο στη Λευκωσία οι νέοι βουλευτές Πάφου, όπως και άλλοι παράγοντες της επαρχίας, με τους κρατικούς αξιωματούχους ωστόσο να παραμένουν σταθερά προσκολλημένοι στα όσα κατέδειξε η Μελέτη Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την κατασκευή δρόμου πρόσβασης προς το αεροδρόμιο Πάφου, στο τμήμα από τον ποταμό Έζουσας μέχρι το αεροδρόμιο, η οποία έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί στην αναθέτουσα Αρχή.
Θυμίζουμε ότι η εν λόγω μελέτη, όπως είχε αποκαλύψει και καταγγείλει ο τέως βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων Αντώνης Αντωνίου, εισηγείται να εξυπηρετείται η διακίνηση μέσω του παλιού δρόμου.
Η μελέτη αναφέρει πως το έργο θα επηρεάσει αρνητικά την ακεραιότητα και συνεκτικότητα της προστατευόμενης περιοχής και προτείνει ως εναλλακτική λύση τη βελτίωση και χρήση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, δηλαδή τον παλιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου, για αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων στην ακεραιότητα της περιοχής του Δικτύου Natura, ανέφερε ο κ. Αντωνίου.
«Αν και εφόσον υιοθετηθεί η προτεινόμενη εναλλακτική λύση, θα αποτελεί ένα πισωγύρισμα και ένα τελειωτικό πλήγμα για την κατασκευή ενός σύντομου και σύγχρονου οδικού δικτύου», τονίζει. «Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου άρχισε να προγραμματίζεται και να σχεδιάζεται από το 1977, όταν κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο Πάφου. Από το 2006 λειτουργεί το νέο αεροδρόμιο χωρίς ακόμη να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο που να συνδέει το αεροδρόμιο με την τουριστική περιοχή της Πάφου.
Για μια διαδρομή μόλις 3,5 χλμ., οι διακινούμενοι από και προς το αεροδρόμιο αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τον υφιστάμενο δρόμο, μήκους 16 χιλιομέτρων».
Ο Αντώνης Αντωνίου υποστηρίζει ότι η Υπουργική Επιτροπή, που έχει την ευθύνη προώθησης του έργου, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πάρει πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και να προωθηθεί η υλοποίηση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου.
Οι νέες επαφές που γίνονται το τελευταίο διάστημα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», συναντούν σταθερή άρνηση των κρατικών αξιωματούχων για επαναξιολόγηση των δεδομένων.
Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου