Έγινε το χατήρι του Αρχιεπισκόπου στη Γεροσκήπου!

Έγινε το χατήρι του Αρχιεπισκόπου στη Γεροσκήπου!

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποχαρακτηρίζεται το τεμάχιο όπου θα κατασκευαστεί το 14ώροφο πεντάστερο ξενοδοχείο στον Δήμο Γεροσκήπου στο πλαίσο του έργου Eden City, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από Αρχαίο Μνημείο Β’ Πίνακα (ο χώρος και τα κατάλοιπα ρωμαϊκής εγκατάστασης).

Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε χθες η Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, που υποστήριξε ότι για πρώτη φορά ανακαλείται περιοχή που κηρύχθηκε αρχαίο μνημείο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές.


Συγκεκριμένα, το υπό εξέταση τεμάχιο είχε αρχικά κηρυχθεί ως Αρχαίο Μνημείο Πίνακα «Β» (Αρχαία Μνημεία σε ιδιωτική γη) με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2014 λόγω ευρημάτων αρχαίων καταλοίπων αλλά ακολούθως και μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα έχει αποχαρακτηρισθεί.

Τα ευρήματα αυτά υποδείκνυαν την ανάγκη δοκιμαστικών αρχαιολογικών τομών. Πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το θέμα, στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης για έκδοση Πολεοδομικής Άδειας, φέρουν το Τμήμα Αρχαιοτήτων να έχει εκφράσει τη θέση ότι δεν μπορεί να καταθέσει οριστικές απόψεις αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί διερευνητική ανασκαφή. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν από το 2015, συνεχίστηκαν το 2016, και έχουν εντατικοποιηθεί από τις 22/8/2017.

Η θέση αυτή εξόργισε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του έκανε λόγο για συμφέροντα που έχουν εμπλακεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, τα οποία έκαναν την εμφάνιση τους από τη μέρα που το Τμήμα Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι βρήκε κάποια στοιχεία στην περιοχή και ότι θέλει να τα ερευνήσει. «Κάλεσα και τον υπουργό και του είπα ότι απαγορεύεται να μπει ο οποιοσδήποτε στο χωράφι της Εκκλησίας και τους ζήτησα να σοβαρευτούν.

Θα πάω εγώ ο ίδιος να τους βγάλω έξω, για να μην πω ότι θα πάρω ένα τρακτέρ και να τα ξηλώσω όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα», είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας.
Επιπλέον, θέμα ύψους για τους τρεις πύργους που θα ανεγερθούν (ένας 14 ορόφων και δύο 11 ορόφων) έθεσε στη χθεσινή συνεδρία το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως υποστηρίχθηκε από το Τμήμα, για λόγους ασφάλειας πτήσεων το ύψος των ορόφων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 40 μέτρα, ενώ αντίθετα το ύψος των προτεινόμενων κτηρίων φθάνει μέχρι και τα 60 μέτρα.

Πηγή: Φιλελεύθερος