Έκθεση ζωγραφικής και ψηφιδωτού του Γιώργου Κοτσώνη

Έκθεση ζωγραφικής και ψηφιδωτού του Γιώργου Κοτσώνη

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και ψηφιδωτού του Γιώργου Κοτσώνη τέλεσε χθες βράδυ σε ειδική εκδήλωση ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στην Γκαλερί «Κύκλος».

Ο κ. Φαίδωνος σε χαιρετισμό του ανέφερε πως η έκθεση δεν αντανακλά μόνο τη μεγάλη προσφορά του δημιουργού στα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου, αλλά αποτελεί και μια ακόμη απόδειξη της βαθιάς αγάπης του για τον τόπο που ζει και δημιουργεί.


Το αποψινό γεγονός, συνέχισε, επιβεβαιώνει με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο ότι η Πάφος, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, έχει το προνόμιο να διαθέτει σήμερα μια πλειάδα από καταξιωμένους δημιουργούς που αγαπούν τον τόπο τους και εμπνέονται από αυτόν.

Ο κ. Φαίδωνος, αφού εξέφρασε την ειλικρινή του εκτίμηση προς τους καλλιτέχνες, ανέφερε πως η Έκθεση του Γιώργου Κοτσώνη, ενός κορυφαίου δημιουργού, μια από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης κυπριακής Τέχνης, αποδεικνύει γι’ ακόμη μια φορά ότι η πόλη μας αποτελεί σήμερα ένα χώρο έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας και διαρκούς πνευματικής αναζήτησης, γεγονός που τιμά και προβάλλει την Πάφο όχι μόνο εντός των στενών γεωγραφικών ορίων της Κύπρου, αλλά και διεθνώς.

Με το δικό του μοναδικό και ιδιόγραφο τρόπο, με το ταλέντο και το χρωστήρα του, με την απέραντη αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του – όπως είπε- ο Κοτσώνης εμπνέεται και δημιουργεί τοπία, σκηνές και πρόσωπα με διαχρονικές αξίες και συμβολισμούς.

Αναφερόμενος στις συνθέσεις του ζωγράφου, ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως στηρίζονται σε μια άρτια οργάνωση του σχεδιαστικού περιγράμματος και στην καθαρότητα της ζωγραφικής επιφάνειας όσον αφορά τη ζωγραφική του, καθώς και στην καθαρότητα των υλικών όσον αφορά τα ψηφιδωτά έργα του.

Ο δημιουργός, σημείωσε, επικεντρώνεται στην απεικόνιση της γυναικείας φιγούρας σε δύο κυρίως στοιχεία: Την εσωτερικότητα και το κάλλος.

Η γυμνογραφία του αποκαλύπτει μία από τις πλέον ουσιαστικές πεποιθήσεις του ζωγράφου, είπε ο κ. Φαίδωνος, ενώ τα τοπία και οι θαλασσογραφίες του, τα γυναικεία γυμνά και οι φιγούρες σε στάση αναπόλησης, περισυλλογής, ερωτικής κατάνυξης ή μητρικού εκστασιασμού σμιλεύονται μέσα από έναν αφαιρετικό ρεαλισμό ώστε να εκπέμπουν την απαράμιλλη εκείνη αίσθηση υπερβατικής νηνεμίας και γαλήνης, την πολύ προσωπική κατάθεση, με την οποία ο Γιώργος Κοτσώνης σφραγίζει καθοριστικά την κυπριακή Τέχνη.

Στο έργο του συναντώνται σε μια δημιουργική πρόσμειξη ρεύματα δυτικοευρωπαϊκά και βυζαντινές επιδράσεις σε μια υφολογική ώσμωση και εφευρετικότητα όπου προέχει η μορφοπλαστική ισορροπία και τελείωση, κατέληξε.