Έκθεση Φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης»
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta και τη διοργάνωση Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης – Κοιτάζοντας το Μέλλον», στην Πλατεία Κάστρου της Πάφου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, που βρίσκεται στην Αθήνα, ανέφερε πως η έκθεση επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, που προσφέρει μια ανέκδοτη αφήγηση για την καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Κακογιάννη, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα έργα του αλλά και στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας της εργασίας του.
Όπως ανέφερε η κ. Γεωργοπούλου, οι ανέκδοτες φωτογραφίες σε νέες εκτυπώσεις και επιμέλεια του βραβευμένου με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο φωτογραφίας, Ιταλού καλλιτέχνη Antonio Manta, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Urbino ISIA, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου δημιουργού και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου.
Η έκθεση, όπως εξήγησε, εντάσσεται στο διήμερο των εκδηλώσεων της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017.
Η ξενάγηση θα αρχίσει στις 29 Ιανουαρίου στις 15:30 στην πλατεία του Κάστρου και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017,με ώρες λειτουργίας από τις 10:00 μέχρι τις 19:00.
Η κ. Γεωργοπούλου ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε πως το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ήδη από τα πρώτα επτά χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα.
Το πλαίσιο σχεδιασμού του προγράμματος του ΙΜΚ παραμένει -όπως είπε- πιστό στις αρχές και στους άξονες που ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης, Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του, είχε εξ’ αρχής χαράξει.
Στόχος του ΙΜΚ, από τη σύσταση του ήταν, ανέφερε, να αποτελέσει σύγχρονο φορέα καλλιτεχνικής δημιουργίας και τόπο συνάντησης τέχνης και κοινωνίας, πάντα με τις πόρτες του ανοιχτές και πάντα γεμάτο δραστηριότητα και ζωή.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης –όπως οραματίστηκε ο Ιδρυτής του και όπως αυτή αποτυπώνεται και στα πεπραγμένα των επτά χρόνων λειτουργίας του- εξελίχθηκε σε κιβωτό ανάδειξης των διαχρονικών αξιών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα καταξιώνεται ως χώρος ώσμωσης των αξιών αυτών με τις νέες ιδέες και τις ζώσες δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.
Κυρίαρχες αλλά και καθαρές όσο και αναλλοίωτες δομές του σχεδιασμού του προγράμματος, στο οποίο οφείλεται η μέχρι σήμερα δημιουργική και επιτυχημένη παρουσία του Ιδρύματος, είναι, είπε η κ. Γεωργοπούλου, “οι σκοποί του Κοινωφελούς Ιδρύματος, όπως αυτοί διεξοδικά περιγράφονται στο καταστατικό του,οι αρχές, οι ιδέες και το παγκόσμιου εμβέλειας έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, οι δεσμεύσεις έναντι στην Ε.Ε. και το ΥΠΟΤ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του”.
Παράλληλα όμως, το ΙΜΚ ως κοινωφελής φορέας και ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κρίσης, επενδύει σταθερά στη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την εξωστρέφεια.
Οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού του προγράμματος του ΙΜΚ είναι συνέχισε, η διατήρηση της ταυτότητάς του ως ζωντανού και οικείου χώρου των Τεχνών και της Εκπαίδευσης, η συνεχής υποστήριξη της σύγχρονης πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας σ’ ένα ευρύ φάσμα τεχνών, η δημιουργική συμβολή του για τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με επιτεύγματα των γραμμάτων και της τέχνης διεθνώς, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, η εδραίωση του ως φορέα – πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, η προσέλκυση νεανικού κοινού, αλλά και νέου κοινού με διαφορετικά ενδιαφέροντα και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα μέσω της Τέχνης.
Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης επελέγη και συμμετέχει ως το Κομβικό Σημείο (HUB) του Προγράμματος EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe στην Ελλάδα.
Πρόκειται συνέχισε, για ένα Πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προτάθηκε από την European Festivals Association (EFA) με γνώμονα την προώθηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων Φεστιβάλ, δημιουργώντας ένα νέο δίκτυο που συνδέει Κομβικά Σημεία, Πολιτιστικά Δίκτυα και Φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα, το ΙΜΚ είναι μέλος του Πανευρωπαϊκού δικτύου LIKE (πρώην Les Rencontres Européennes), της Ένωσης Ευρωπαϊκών πόλεων και Περιφερειών για τον Πολιτισμό, η οποία αριθμεί μέχρι στιγμής 128 μέλη και έχει ως στόχο να ενώσει όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις μέσα από κοινές πολιτιστικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδέεται με Προγραμματική Συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου καθώς και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Η κ. Γεωργοπούλου είπε στο ΚΥΠΕ πως οι δράσεις και οι συνεργασίες του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης εκτείνονται στις τέσσερις ηπείρους και απαριθμούν πάμπολλες συμμετοχές σε Φεστιβάλ, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις.
“Στόχος μας είναι να ανταποκρινόμαστε άμεσα και θετικά στα αιτήματα από Πρεσβείες και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και να σχεδιάζουμε προγράμματα και συνεργασίες αποτελεσματικές και βιώσιμες”, κατέληξε.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ