Ένα αλλιώτικο “τραγούδι” για την Ονίσια 75 χρόνια μετά…

Ένα αλλιώτικο “τραγούδι” για την Ονίσια 75 χρόνια μετά…

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κύπρου Κουρτελλάρη με τίτλο «Απρίλης 1964: Η (εγ)κατάληψη της Ονίσιας – Από αυτούς που τάχθηκαν να την… προστατεύσουν» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 στις 18:30 στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου CDA Πάφου (παρά τον κυκλικό κόμβο Κονιών).

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους των οργανωτών ο Δρ. Στέλιος Σοφόκλη, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις.


Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από το συγγραφέα. Παρουσίαση – Συντονισμός: Καρολίνα Κυπριανού, Δημοσιογράφος.

Στην εκδήλωση περιλαμβάνεται σύντομο πολιτιστικό δρώμενο από τους μουσικούς Παναγιώτη Χαραλάμπους και Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Η Συνεργατική Έπαυλη «Ονίσια» Λτδ, ιδρύθηκε τις 20 του Ιούνη 1946, ανάμεσα σε Δίκωμο και Αγύρτα, από 30 απόστρατους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Κύπρου. Επρόκειτο για ένα συνεργατικό γεωργοκτηνοτροφικό συνεταιρισμό, με βιομηχανία και εμπορία ασβέστη και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, με εργαζόμενους και τους ίδιους τους ιδρυτές.

Η ίδρυση και λειτουργία της Έπαυλης πήρε στοιχεία από τη λειτουργία των κιμπούτς στην Παλαιστίνη, αλλά και των κολχόζ στη Σοβιετική Ένωση, προσαρμοσμένα στις κυπριακές συνθήκες. Παρά τα πρώτα δύσκολα χρόνια, ο οργανισμός αυτός σύντομα αναδείχθηκε σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομική μονάδα. Η οικονομική ανάπτυξη, όμως, ανακόπηκε βίαια από τα γεγονότα του 1963 – 1964.