Ένα μικρό εκκλησάκι μοιράζει υποτροφίες

Ένα μικρό εκκλησάκι μοιράζει υποτροφίες

Πριν περίπου τρία χρόνια, στην παραλία της Γεροσκήπου εμφανίσθηκε ένα αιγαιοπελαγίτικου ρυθμού μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, κατόπιν πρωτοβουλίας και με έξοδα της γνωστής δικηγόρου της Πάφου, Πόπης Αθηνοδώρου-Μάντη.

Η αποδοχή και η «δημοφιλία» της μικρής αυτής εκκλησίας πάνω στο κύμα, είναι σήμερα τόσο μεγάλη, ώστε τα έσοδα από τα μυστήρια που τελούνται σε αυτήν, μαζί με παράλληλη ενίσχυση και της Μητρόπολης Πάφου, θα μπορούν να χρηματοδοτούν ετησίως δύο υποτροφίες για ανώτατες σπουδές σε ισάριθμους νέους της Πάφου.


Πρόκειται για τον θεσμό «Ταμείο Υποτροφιών Αγίου Νικολάου» που θα τεθεί σε ισχύ από φέτος, με προοπτική να επεκταθεί και να χρηματοδοτεί ακόμη περισσότερους νέους της επαρχίας για τις σπουδές τους τα επόμενα χρόνια.

Η δρομολόγηση του θεσμού, με πρωτοβουλία της κ. Αθηνοδώρου-Μάντη και τη σύμφωνο γνώμη του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και εντός των ημερών θα ανακοινωθεί επισήμως η προκήρυξη των προσφορών αυτών.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η προκήρυξη προνοεί ότι οι αιτήσεις θα αφορούν σε απόφοιτους είτε δημοσίων, είτε ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εντός της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου για πρώτο πτυχίο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, σε δημόσια ελληνικά πανεπιστημία ή πανεπιστήμια άλλων ευρωπαικών χωρών για το ακαδημαικό έτος 2016-17.

Προυποθέσεις υποβολής των αιτήσεων για την υποτροφία που δίνει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και η Μητρόπολη Πάφου, είναι όπως οι αιτητές είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, Χριστιανοί Ορθόδοξοι το θρήσκευμα, να μην έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους, να είναι περιορισμένων οικονομικών εσόδων, βάσει κριτηρίων που καθορίζονται στην προκήρυξη, να έχουν βαθμό απολυτηρίου τουλάχιστον 18,5, να έχουν παρακαθήσει σε παγκύπριες εξετάσεις εισδοχής σε πανεπιστήμια Κύπρου ή Ελλάδας ή να έχουν εγγραφεί σε πανεπιστήμια ευρωπαικών χωρών.

Το ετήσιο ποσό της υποτροφίας έχει καθορισθεί στις τρεις χιλιάδες ευρώ και θα δίδεται σε δύο δόσεις, κάθε Οκτώβριο και Μάρτιο. Τα έντυπα αιτήσεων θα βρίσκονται όπως θα ανακοινωθεί στα γραφεία της Μητρόπολης Πάφου, όπου και θα πρέπει να υποβάλλονται ιδιοχείρως οι αιτήσεις.

Η διαδικασία αναμένεται ότι θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου για τις φετινές πρώτες υποτροφίες.

Η καθιέρωση του Ταμείου Υποτροφιών, αποτελεί συνέπεια της απροσδόκητα μεγάλης, ακόμη και για τους εμπνευστές της δημιουργίας του νέου ναού, αποδοχής που αυτός είχε στην κοινωνία της Πάφου.

Το κατάλευκο εκκλησάκι με τις γαλάζιες πινελιές, που παραπέμπει στα εκκλησάκια των ναών του Αιγαίου, αποτελεί πλέον τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό των παφιτών για τέλεση γάμων και βαπτίσεων, ενώ σε καθημερινή βάση εκατοντάδες άνθρωποι συνδυάζουν την άσκηση τους στην παραλία, με το προσκήνυμα και την ξεκούραση στον περίβολο του ναού.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου