Έρευνα του Νεάπολις για την εθνική ταυτότητα και το ρατσισμό

Έρευνα του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου που εκδόθηκε


πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό HellenicJournalofPsychology αξιολόγησε τα επίπεδα εθνικής ταυτότητας, ρατσισμού και αντίληψης των άλλων σε τρία διαφορετικά χρονικά διαστήματα (2000, 2004 και 2010), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τύπου .

Διακόσιοι ενενήντα οκτώ φοιτητές απάντησαν τα τρία ερωτηματολόγια στις τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Όσον αφορά την εθνική ταυτότητα, τα αποτελέσματα έδειξαν μια στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της από το 2000 στο 2010. Σε σχέση με το ρατσισμό, όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα έδειξαν μια μικρή, αλλά σημαντική μείωση από το 2000 στο 2010 και όσον αφορά την προσωποαντίληψη ως όμοιοι ή διαφορετικοί από τους άλλους, τα αποτελέσματα έδειξαν ένα φαινόμενο «Λ» στη γραφική παράσταση με στατιστικά σημαντική αύξηση στα ποσοστά αντιληπτικής ομοιότητας με τους άλλους το 2004, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συζήτηση των αποτελεσμάτων, δίνονται ερμηνείες στα πιο πάνω αποτελέσματα και αναλύονται οι εφαρμογές των αποτελεσμάτων στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, τις πολιτειακές αλλαγές που πρέπει να εφαρμοστούν όπως και τις αναγκαίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, δίνονται εισηγήσεις για μελλοντικές έρευνες.

Υπεύθυνος της έρευνας του πανεπιστημίου Νεάπολις είναι ο Δρ Μάριος Αργυρίδης , καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/