Έρχονται στην Πάφο οι νέοι “έξυπνοι” πάσσαλοι παρακολούθησης

Έρχονται στην Πάφο οι νέοι “έξυπνοι” πάσσαλοι παρακολούθησης

Περίπου 185 πάσσαλοι στην Πάφο, Λεμεσό και Αγία Νάπα θα καταγράφουν με ακρίβεια επί 24ώρου βάσεως ό,τι συμβαίνει σε ακτίνα 50 μέτρων από το σημείο που θα εγκατασταθούν και μάλιστα θα «ταυτοποιούν» όσους κινούνται εντός της ακτίνας.

Θα τοποθετηθούν από την Αρχή Ηλεκτρισμού, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με τους τρεις δήμους, ενώ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι. Οι πάσσαλοι αναμένεται να τοποθετηθούν σε επίκαιρα σημεία π.χ. λιμανάκι Πάφου, παραλιακό μέτωπο και σε άλλα κεντρικά σημεία, ενώ στη Λεμεσό μπορεί να τοποθετηθούν σε σημεία της επίχωσης ή και άλλους πολυσύχναστους χώρους. Στην Αγία Νάπα εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν στα κεντρικά σημεία καθώς και σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας.


Η παρακολούθηση θα αρχίζει από απόσταση περίπου 1.000 μέτρων οπόταν οι κάμερες θα εντοπίσουν ότι κάτι κινείται. Στα 500 μέτρα μπορεί να καταγράφει προς τα πού κινείται (οτιδήποτε κινείται). Στα 200 μέτρα οι κάμερες μπορούν να αναγνωρίζουν ότι αυτό που κινείται είναι άνθρωπος και στα 50 μέτρα «θα εγκλωβίζεται ο στόχος». Και για όσους σκεφτούν, πως μπορούν να διαπράξουν κάποιο έγκλημα εκτός της ακτίνας ακριβούς καταγραφής, θα πρέπει να λεχθεί ότι σε πολυσύχναστες περιοχές προφανώς δεν θα τοποθετείται μόνο ένας πάσσαλος.

Ο δήμαρχος Πάφου είναι ο πρώτος που παρήγγειλε τους «έξυπνους» πασσάλους και συγκεκριμένα παρήγγειλε 55. Ο Δήμος Λεμεσού προτίθεται να τοποθετήσει περίπου 80 και ο Δήμος Αγίας Νάπας (ο πρώτος που εξασφάλισε και άδεια του Γενικού Εισαγγελέα για τοποθέτηση καμερών) προτίθεται να τοποθετήσει 50 πασσάλους. Η παραγγελία έγινε από τον τέως δήμαρχο και νυν υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, και η ΑΗΚ θα διαβουλευθεί με τον νέο σήμαρχο.

Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι τα δεδομένα που θα καταγράφονται θα μπορούν να εξεταστούν μόνο από την Αστυνομία με έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα. Οι πάσσαλοι έχουν και τα θετικά τους για όλους τους πολίτες, όπως η παροχή WiFi το οποίο θα καλύπτει ακτίνα 100-150 μέτρων.

Παράλληλα, μέσω ηλεκτρονικής πινακίδας θα υπάρχει ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες.

Πηγή: Φιλελεύθερος