Έφθασε η τεράστια πεζογέφυρα
Η μήκους 400 σχεδόν μέτρων πεζογέφυρα που θα αποτελέσει το έμπρακτο σκέλος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου, έχει κατασκευαστεί και έφθασε πλέον στην Πάφο. Τα τμήματα της πεζογέφυρας βρίσκονται από χθες στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του λόφου της Φάπρικας, όπου θα τοποθετηθεί υπεργείως ενώνοντας τα δύο τμήματα των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου που τέμνονται από την κεντρική λεωφόρο Αποστόλου Παύλου.
Η τεράστια πεζογέφυρα θα συνδέει το δυτικό με το ανατολικό τμήμα των αρχαιολογικών θησαυρών της Κάτω Πάφου, με τη μια άκρη της να βρίσκεται στο σημείο που είναι το γνωστό ξενοδοχείο Roman και την άλλη στον λόφο της Φάπρικας. Η πεζογέφυρα θα διέρχεται σε μεγάλο ύψος πάνω από την λεωφόρο Αποστόλου Παύλου, δίνοντας ένα εντυπωσιακό πλάνο στους περιπατητές και επισκέπτες των αρχαιοτήτων, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν οπτικά ολόκληρη την αρχαιολογική περιοχή της Πάφου.
Παράλληλα, το μέγεθος της πεζογέφυρας, θα δίνει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τους αρμόδιους, να πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου πάνω της.
Το μεγάλο έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών για την πόλη και την επαρχία της Πάφου, αφού πλέον θα δοθεί η δυνατότητα της περαιτέρω ανάδειξης του σπάνιου αρχαιολογικού πλούτου της Πάφου διεθνώς.
Αφορά στις αρχαιότητες που βρίσκονται εκατέρωθεν της λεωφόρου Αποστόλου Παύλου, που οδηγεί στο λιμανάκι της πόλης. Οι αρχαιότητες αυτές, θα ενοποιηθούν με εσωτερικό δίκτυο πεζοδρόμων, καθώς και με τη μεταλλική πεζογέφυρα που θα συνδέει τις δύο πλευρές σε σχέση με τον δρόμο.
Το νέο έργο, θα έχει ως κατάληξη και σημείο αναφοράς την Πλατεία των Εθνών, όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος κατά την διέλευση του από την Πάφο.
Με το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στην Κάτω Πάφο εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αρχαίου τοπίου, η υποβοήθηση της αρχαιολογικής έρευνας και η προβολή των αποτελεσμάτων της στον επισκέπτη, η ενοποίηση και ο εμπλουτισμός της αρχαιολογικής εμπειρίας και διασύνδεσή της με στρώματα της νεότερης ιστορίας και τη σύγχρονη πόλη, καθώς επίσης η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται πολύ σημαντικό γιατί συν τοις άλλοις δεν εντάσσεται στο θέμα των διαρθρωτικών ταμείων , αλλά τα χρήματα υπάρχουν και έχουν ήδη μεταβιβαστεί από το Κρατικό Λογιστήριο στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Πηγή: Φιλελεύθερος