Έφτασε στο Λατσί με ασφάλεια το πλοιάριο με τους μετανάστες

Έφτασε στο Λατσί με ασφάλεια το πλοιάριο με τους μετανάστες

Μετά από πολύωρη παρακολούθηση των κινήσεων του από τις αρχές της Δημοκρατίας και μετά από «μάχη» με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, πλοιάριο με μετανάστες Συριακής καταγωγής που έφθασε στις ακτές της Τηλλυρίας από τα τουρκικά παράλια, οδηγήθηκε τελικά με ασφάλεια λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ στο αλιευτικό καταφύγιο στο Λατσί. Στο πλοιάριο επέβαιναν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών περί τους 130 πρόσφυγες.

Η έλευση του πλοιαρίου έγινε αντιληπτή από ενωρίς το μεσημέρι και η πορεία του βρισκόταν συνεχώς υπό παρακολούθηση από τις αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας. Το πλοιάριο εντοπίστηκε από τη Λιμενική που περιπολεί στις περιοχές Τηλλυρίας και Χρυσοχούς, αφού προηγουμένως κάποιοι επιβαίνοντες σε αυτό ενημέρωσαν τηλεφωνικώς συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, ότι το πλοιάριο τους ήταν ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης στα ανοιχτά της Κύπρου.


Το πλοιάριο εντοπίστηκε ακυβέρνητο στην περιοχή μεταξύ Κοκκίνων και Κόπλου της Χρυσοχούς και για την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών του τέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση ολόκληρος ο μηχανισμός της Δημοκρατίας για παρόμοιες περιπτώσεις. Το πλοιάριο ρυμπουλκήθηκε τελικά από σκάφος της Λιμενικής που το προσέγγισε στο λιμανάκι του Λατσιού, μετά από πολύωρες προσπάθειες, δεδομένης της έντονης θαλασσοταραχής που επικρατούσε στην περιοχή.

Στο λιμανάκι του Λατσιού άρχισε αμέσως το έργο της καταμέτρης των προσφύγων, της λήψης καταθέσεων για τις συνθήκες του ταξιδιού προς την Κύπρο και για την παροχή αρωγής προς τα άτομα που χρειάζονταν φροντίδα. Οι πρώτες πρόχειρες μετρήσεις έδειξαν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν 130 περίπου άντρες, γυναίκες και παιδιά και το πλοιάριο φαίνεται να άρχισε το ταξίδι του και αυτό από το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου