“Έφυγε” ο ζωγράφος Κώστας Ν.Οικονόμου

“Έφυγε” ο ζωγράφος Κώστας Ν.Οικονόμου

Πέθανε το βράδυ της Κυριακής, στις 4 του Σεπτέμβρη του 2016 ο γνωστός ζωγράφος Κώστας Ν. Οικονόμου σε ηλικία 91 χρονών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Κώστας Οικονόμου γεννήθηκε στην Κισσόνεργα το 1925 και φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολέγιο Μόρφου όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα τέχνης από τον Αδαμάντιο Διαμαντή.


Παρακολούθησε Τέχνη και Παιδαγωγικά στο King’s Albert College (Winchester) και στο Τμήμα Τέχνης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Ζωγραφικής στο St. Martin’s School of Art. Δίδαξε τέχνη στα σχολεία και την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και για 15 χρόνια υπηρέτησε σαν Επιθεωρητής Τέχνης της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Ασχολήθηκε κυρίως με τη ζωγραφική (λάδι, ακρυλικό, πιο πολύ ακουαρέλα) αλλά και τη χαρακτική, γλυπτική και τσιμεντογραφία. Παρουσίασε τη δουλειά του σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, παγκύπριες ή πανελλήνιες. Έργα του περιλήφθηκαν σε αντιπροσωπευτικές εκθέσεις Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην Αυστραλία, Κίνα, Αραβικά Εμιράτα κ.α.

Το 2012 του δόθηκε το «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θεοδόση Πιερίδη», ενώ το 2009 τιμήθηκε με το ετήσιο βραβείο της ΠΟΕΔ για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, όπως και το «Βραβείο Πολιτισμού 2011» από το Σωματείο Ελεύθερη Σκέψη Πάφου.

Το 2009, ο Δήμος Πάφου οργάνωσε με τον Φυσιολατρικό Πνευματικό Όμιλο Πάφου τιμητική εκδήλωση και έκθεση από όλο το φάσμα της δημιουργίας του όπως και το Ίδρυμα Χαμπή σε παρόμοια εκδήλωση την ίδια χρονιά.

Ανέπτυξε έντονη κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική δράση: Μεταξύ άλλων υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΕΚΑΤΕ, πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Κυπρίων Διδασκάλων, μέλος του Δ.Σ. του ΘΟΚ και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Πάφου τη δεκαετία του 80 ενώ έγραψε πλήθος κειμένων για την τέχνη και την παιδεία.

Η κηδεία του θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κισσόνεργας, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 4.00 μ.μ.

ΚΥΠΕ