Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ. Πέγειας

Υπεγράφη την Τετάρτη 8/12/2015 από την Έπαρχο Πάφου, Μαίρη Λάμπρου και τον εργολάβο (ανάδοχο εταιρεία) η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πέγειας». Η ολοκλήρωση του έργου καθορίστηκε στους 18 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.274.399,40 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ). Ο Προϋπολογισμός αυτός καλύπτει δαπάνες που αφορούν τη Μελέτη και Επίβλεψη για το έργο, την κατασκευή του έργου, τη διαχείριση, κάποιο εξοπλισμό με βάση τα επιλέξιμα κριτήρια, τη Δημοσιότητα κτλ. Το κατασκευαστικό συμβόλαιο που υπεγράφη σήμερα ανέρχεται στις 1.562.000 ευρώ συν ΦΠΑ και παρουσιάζει μείωση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.


Το έργο αφορά  την αποκατάσταση, εξωραϊσμό, τροποποίηση και επέκταση των υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων του παλαιού Σχολείου Πέγειας, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση περιλαμβάνουν την μετατροπή του υφιστάμενου παλαιού πετρόκτιστου κτηρίου εμβαδού 180 τ.μ σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και την αποκατάσταση του υφιστάμενου παλαιού πετρόκτιστου κτηρίου εμβαδού 60 τ.μ σε Δημοτική Βιβλιοθήκη.  Θα γίνει κατασκευή νέου τριώροφου κτηρίου συνολικού εμβαδού 330 τ.μ με δύο γραφειακούς χώρους οι οποίοι θα λειτουργούν ως γραφείο πληροφοριών και γραφείο συναντήσεων, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα συνεδριάσεων, αποθήκες και χώρους υγιεινής.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με Συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Πέγειας. Η εκτέλεση του έργου εμπίπτει στον Άξονα 3 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίον επιδιώκεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, η διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας, η διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού πλούτου. Το έργο αναμένεται ότι θα συνεισφέρει τόσο Οικονομικά όσο και Κοινωνικά στο Δήμο Πέγειας και τη γύρω περιοχή.