Αβάσιμες οι καταγγελίες του Υπουργείου Υγείας

Αβάσιμες οι καταγγελίες του Υπουργείου Υγείας

Σε καταγραφή των απειλών και των εκφοβισμών που δέχθηκαν οι νοσηλευτές περί απολύσεώς τους, αλλά και για μετακίνησή τους σε νοσοκομεία της επαρχίας προχωρεί η ΠΑΣΥΝΟ. Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών θα κινηθεί νομικά εναντίον όλων όσοι εκτόξευσαν απειλές σε μέλη της. Ο ψυχολογικός πόλεμος εναντίον νοσηλευτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», συνεχίστηκε και χθες με την ηγεσία της συντεχνίας να παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζετο προς επιβολή της τάξης.

Και ενώ ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι στα νοσοκομεία, με τις ευλογίες του Υπουργείου Υγείας, χρησιμοποιούν ως «όπλο» τη φοβέρα για να εξαναγκάσουν τους νοσηλευτές να εκτελέσουν συγκεκριμένα καθήκοντα και ευθύνες, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, κατήγγειλε χθες το πρωί ότι δύο νοσηλευτές, που ορίστηκαν ως προσωπικό ασφαλείας, αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους. Οπως είπε, το Υπουργείο Υγείας θα αποστείλει επιστολή στη Δημόσια Υπηρεσία για άρνηση καθήκοντος, καθώς και στη Νομική Υπηρεσία. Η κα Γιαννάκη αναφέρθηκε και σε ένα άλλο περιστατικό, το οποίο αφορά την παραπομπή ενός τοκετού από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου στον ιδιωτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι δόθηκε οδηγία για διενέργειά του στο νοσοκομείο. Και αυτό το περιστατικό θα διερευνηθεί, είπε.


Αμεση και αυστηρή ήταν η απάντηση της ΠΑΣΥΝΟ στις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας. Διά ανακοινώσεώς της η συντεχνία χαρακτηρίζει τις καταγγελίες της κας Γιαννάκη ανυπόστατες, αβάσιμες και ατυχείς. «Με τις ανυπόστατες καταγγελίες της προσπαθεί μάταια να μεταθέσει την αποτυχία του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ετοιμάσει και εφαρμόσει πάνω στους νοσηλευτές που εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας, ενώ ξέρει πως ο αριθμός του προσωπικού ασφαλείας που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο ίδιος με αυτόν που υπάρχει κατά τη διάρκεια του χρόνου», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΠΑΣΥΝΟ.

Καλεί ταυτόχρονα τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει τις δηλώσεις με τις οποίες κατηγορεί τους νοσηλευτές, ή να προχωρήσει και να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, «εκτός και αν επιθυμεί να στηρίζεται σε αναληθή γεγονότα».

Επίσης καλεί την κα Γιαννάκη να διερευνήσει τις απειλές κατά των νοσηλευτών-μελών της ΠΑΣΥΝΟ για να μην απεργήσουν και προσθέτει πως συγκεντρώνει στοιχεία και καλεί τα μέλη της να τα καταθέσουν ενώπιόν της, για να προχωρήσει σε κατάθεση αγωγών, εναντίον προσώπων που απειλούν ή παρεμποδίζουν νοσηλευτές να απεργήσουν.

Πηγή: Χαραυγή/Μαρίνα Κουμάστα