ΑΗΚ: Έξυπνος φωτισμός στον Δήμο Πάφου

ΑΗΚ: Έξυπνος φωτισμός στον Δήμο Πάφου

Mεγάλες εξοικονομήσεις σε ηλεκτρισμό έχουν πέραν των 16 δήμων στην Κύπρο, οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων του οδικού φωτισμού με λάμπες LED, ενώ κάποιοι προχώρησαν και στο επόμενο βήμα την αντικατάσταση των λαμπτήρων τους με συστήματα «έξυπνου» φωτισμού.

«Όλοι η δήμοι έχουν ολοκληρώσει την αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λάμπες LED, πλην των δήμων Αγλαντζιάς και Παραλιμνίου», ανέφερε ο διευθυντής των Μη Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων της ΑΗΚ κ. Μιχάλης Μιχαήλ. Πρόσθεσε ότι όσο αφορά τον δήμο Αγλαντζιάς η αντικατάσταση περίπου 3,5 χιλιάδων συμβατικών φωτιστικών με λαμπτήρες LED δεν έχει προχωρήσει ακόμα, καθώς το ζήτημα βρίσκεται στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.


Όσον αφορά το δήμο Λευκωσίας, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι η ΑΗΚ θα προχωρήσει στην αντικατάσταση περίπου 7,5 χιλιάδων λαμπτήρων οδικού φωτισμού με «έξυπνα» φωτιστικά LED πριν από το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο δήμαρχος Λευκωσίας και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €1,8 εκατ.

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αντικατάσταση λαμπτήρων με έξυπνο φωτισμό στους δήμους Πάφου και Λεμεσού, ενώ πρόσθεσε ότι οι εργασίες αντικατάστασης στον δήμο Αγίας Νάπας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση του «έξυπνου» φωτισμού έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου.

Σημείωσε ότι ο «έξυπνος» φωτισμός, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία από τις οικονομικές λάμπες LED, αφού οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να σβήνουν επιλεκτικά λάμπες ή ακόμη να μειώνουν την απόδοση τους.

Συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων ότι κάθε δήμος θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ο ίδιος τις λάμπες του οδικού φωτισμού του και να καθορίζει πόση ώρα και πότε θα ανάβει ενώ θα μπορεί επίσης για κάθε λαμπτήρα ξεχωριστά να ρυθμίζει μέσω κεντρικού υπολογιστή και λογισμικού την ένταση που θα ανάβει.

Αναφορικά με τα έξυπνα δίκτυα LED ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι αναμένεται να επιφέρουν επιπλέον 35% εξοικονόμηση στους σημερινούς λογαριασμούς ηλεκτρισμού για οδικό φωτισμό που πληρώνουν οι δήμοι και κοινότητες. Πρόσθεσε επίσης ότι τα έξυπνα δίκτυα είναι το πρώτο βήμα για τη μετεξέλιξη των δήμων σε έξυπνες πόλεις.

Σημειώνεται ότι το έργο της αντικατάστασης των υφιστάμενων λαμπτήρων οδικού φωτισμού με το νέο «έξυπνο» σύστημα, στους δήμους Αγίας Νάπας, Πάφου και Λεμεσού υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου €1,5 εκατ., ενώ συνολικά θα αντικατασταθούν περίπου 15 χιλιάδες λαμπτήρες LED με όλο το συνοδευτικό σύστημα για λειτουργία τους ως έξυπνα δίκτυα.

Πηγή: Stockwatch