Αναβιώνει το “Ψαροχώρι” στην Κάτω Πάφο

Αναβιώνει το “Ψαροχώρι” στην Κάτω Πάφο

Μετά την υπογραφή τον περασμένο Αύγουστο των συμβολαίων για την ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα της συνοικίας Κάτω Πάφου και την ανάδειξη του παραδοσιακού «Ψαροχωριού» της περιοχής, το έργο οδεύει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης.

Το έργο θα δημιουργηθεί βάσει της εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης των Μάριου Χριστοδουλίδη και Χρίστου Χριστοδούλου της ομάδας Sympraxis Architects, που είχαν κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό.


Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του έργου, τόσο όσον αφορά στην εκπόνηση της μελέτης, όσο και σε ότι αφορά στην προκήρυξη των προσφορών από πλευράς Δήμου για την κατακύρωση του σε εργολάβο, όλα σχεδόν είναι έτοιμα για την έναρξη των εργασιών στον παραδοσιακό πυρήνα της Κάτω Πάφο, με στόχο το έργο να είναι έτοιμο σε διάστημα οκτώ μηνών από τότε και συνεπώς να μπορεί να το απολαμβάνει ο επισκέπτης από τα τέλη του καλοκαιριού του 2018.

Το κόστος της ανάπλασης και του εξωραϊσμού της περιοχής ανέρχεται στις 700 χιλιάδες ευρώ και θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα ριζική βελτίωση του οδικού δικτύου, υπογειοποίηση υπηρεσιών και γενικότερα εξωραϊσμό και παροχή διαφόρων διευκολύνσεων στον ευρύτερο χώρο.

Στην ουσία δρομολογείται προς υλοποίηση ένα έργο μοναδικό, που ταυτόχρονα αποτελούσε και ένα αίτημα των Κατωπαφιτών και όχι μόνο. Θα προσθέσει στην αποτελεσματική προσπάθεια του Δήμου Πάφου για εξωραισμό και της Κάτω Πάφου μετά το ιστορικό και εμπορικό του κέντρο, τόσο για την τουριστική περιοχή, όσο και για τον παραδοσιακό πυρήνα της περιοχής, εκεί όπου ακόμα βρίσκονται πολλές από τις οικογένειες των γνήσιων Κατωπαφιτών.

Το «Ψαροχώρι», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι ντόπιοι την περιοχή τους, εκτείνεται γύρω από τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου.

Πηγή: Φιλελεύθερος