Αναβολή στην υπόθεση Aristo με στόχο τη συντόμευση της διαδικασίας

Αναβολή στην υπόθεση Aristo με στόχο τη συντόμευση της διαδικασίας

Αναβλήθηκε σήμερα η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στην Πάφο, για την υπόθεση διαχωρισμού των οικοπέδων της εταιρείας Aristo, για τις 27 Ιανουαρίου. H αναβολή αποφασίσθηκε μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι επικαλέστηκαν το βεβαρυμμένο τους πρόγραμμα λόγο άλλων υποθέσεων που χειρίζονται, όπως η υπόθεση της Δρομολαξιάς και του ΤΕΠΑΚ, με την έδρα να κάνει αποδεκτό το αίτημα τους.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους έκανε αποδεκτό το αίτημα, σημειώνοντας πως η καλή προετοιμασία των συνηγόρων υπεράσπισης είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των πελατών τους, αλλά θα συμβάλει επιπρόσθετα – όπως είπε- στη συντόμευση της διαδικασίας.


Στο Κακουργιοδικείο έχουν παραπεμφθεί ο ιδρυτής της εταιρείας, Θεόδωρος Αριστοδήμου, η σύζυγος του Ρούλα επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος του ομίλου, ο σχεδιαστής της εταιρείας Χρήστος Σολομωνίδης και ο πρώην Δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πάφου Σαββάκης Σάββα.

Και οι τέσσερεις αντιμετωπίζουν 32 συνολικά κατηγορίες ενώ ο πρώην δημοτικός μηχανικός Σάββα Σάββα αντιμετωπίζει πέντε επιπλέον κατηγορίες. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις κατηγορίες της συνομωσίας προς καταδολίευση, της κατάρτισης και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου ενώ ο τέως δημοτικός μηχανικός αντιμετωπίζει επιπλέον τις κατηγορίες δεκασμού δημόσιου λειτουργού, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης. Οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχτηκαν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο κατηγορητήριο υπήρξε τροποποίηση σε μια σημαντική κατηγορία, που αφορά την νομιμοποίηση εσόδων. Η τροποποίηση αυτή σχολιάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, ο οποίος ανέφερε ότι μετά από όλο αυτό το διασυρμό και την διαπόμπευση της εταιρείας για οικειοποίηση γης, σήμερα, μετά από πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, υπάρχει αναπροσαρμογή στο θέμα της διατύπωσης του κατηγορητηρίου και μιλούν πλέον για απόπειρα οικειοποίησης αυτής της γης.

Με βάση το κατηγορητήριο, σύμφωνα με την καταγγελία του Δήμου Πάφου, ενώ κατά το έτος 2010 εξεδώθηκε πολεοδομική άδεια για διαχωρισμό διαφόρων τεμαχίων της εταιρείας Αristo κατόπιν σχετικής αίτησης της, η οποία εγκρίθηκε για τον διαχωρισμό 177 οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί, σε μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης της στην εν λόγω άδεια φαίνεται να προστέθηκαν παράτυπα και παράνομα σε φακέλους της πολεοδομικής άδειας διαχωρισμού νέα σχέδια και να ακυρώθηκαν τα εγκεκριμένα με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει εξασφαλίσει επιπλέον οικοπεδοποιήσιμο χώρο σε βάρος του χώρου πρασίνου της ανάπτυξης.

Επιπλέον το μετέπειτα σχέδιο κλίμακας ένα προς δύο χιλιάδες που τοποθετήθηκε στον φάκελο της πολεοδομικής άδειας χωρίς να ακολουθηθεί η δέουσα και προβλεπόμενη διαδικασία , όπως φαίνεται, περιέχει διόρθωση στην διαφορά μέτρησης μεταξύ του αρχικού σχεδίου και των όρων της αίτησης κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η αιτήτρια εταιρεία να επωφεληθεί τρία τετραγωνικά μέτρα ανά δέκα μέτρα μήκους οδικού δικτύου.

Με βάση το κατηγορητήριο οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης αναπτυξιακής εταιρείας επιχείρησαν να ξεγελάσουν το δημόσιο και να μετατρέψουν χώρο πρασίνου σε οικοπεδοποιησιμη έκταση 2730 τετραγωνικών μέτρων κάτι που θα είχε οικονομικό όφελος για την εταιρεία ένα εκατομμύριο 100 χιλιάδες ευρώ. Εξάλλου με βάση το κατηγορητήριο ο τέως δημοτικός μηχανικός έλαβε χρηματικό ποσό προκειμένου να διευκολύνει την εταιρεία στους σχεδιασμούς της.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ / Ντόρα Χριστοδούλου