Αναζητούνται Κύπριοι παίκτες – Εσύ παίζεις Darts;

Αναζητούνται Κύπριοι παίκτες – Εσύ παίζεις Darts;

Έπιασε για πρώτη φορά τη σαΐτα στο χέρι του πριν από 40 περίπου χρόνια, παιδί, στον Άγιο Νικόλαο στη Λεμεσό. Πρόκειται για την πόλη απ’ όπου, λέει, ξεκίνησε η διάδοσή της και στην υπόλοιπη Κύπρο, εξαιτίας των παμπ όπου σύχναζαν Βρετανοί από τη Βάση Ακρωτηρίου. Την έφερε στις μπιραρίες της Πάφου. Τώρα αναζητά νέους, υποσχόμενα ίσως ταλέντα, ώστε να φέρουν τα νούμερα των Κυπρίων μελών, εντός του νεοϊδρυθέντος συνδέσμου που προεδρεύει, στα ίσα με τους αντίστοιχους αριθμούς των υπόλοιπων πόλεων. «Οι Βρετανοί, που υπερτερούν αριθμητικά, δεν μπορούν να συμμετέχουν στην Εθνική», λέει.

Και ποιος ξέρει; «Ένας καλός παίχτης αν σταθεροποιηθεί σε κάποια υψηλού επιπέδου παιχνίδια και αποφασίσει να γίνει επαγγελματίας παίχτης, μπορεί να κερδίσει πάρα πολλά λεφτά στο εξωτερικό».


Στην Κύπρο πόσα χρόνια έχει ιστορία αυτό το χόμπι και άθλημα;

Ξεκίνησε πριν τον πόλεμο του ’74, ειδικά στη Λεμεσό που ήταν η αρχή. Και αυτό λόγω των Βρετανών που δούλευαν στις Βάσεις και είχαν στην πόλη τις μπιραρίες τους. Δίπλα από το σπίτι μου στον Άγιο Νικόλαο, στη Χαλκούτσα, είχανε μπιραρία: από μωρό έπαιζα σαΐτα. Μετά σιγά-σιγά η σαΐτα επεκτάθηκε και πήγε παγκύπρια και αγκαλιάστηκε.

Και εδώ στην Πάφο;

Ξεκίνησα εγώ το 2006 τους πρώτους αγώνες μεταξύ των παμπ. Σε φιλική βάση αγωνιζόμασταν μεταξύ μας οι μπιραρίες σε κάποια μικρά τουρνουά. Τότε γράψαμε στον σύνδεσμο γύρω στα 324 μέλη, από αυτά γύρω στους 300 ήταν Βρετανοί και γύρω στους 20 ήμασταν Κύπριοι, οι οποίοι είχαμε ζήσει κάπου αλλού, εκτός Πάφου. Έχει αρχίσει να ανεβαίνει όμως ο αριθμός των Κυπρίων και στον νεοϊδρυθέντα σύνδεσμο έχουμε τώρα καμιά 45αριά.

Μίλα μας για τον σύνδεσμό σας.

Το Paphos Darts Association δημιουργήθηκε πέρσι και τον εντάξαμε για πρώτη φορά στην Παγκύπρια Ομοσπονδία. Έχουμε γράψει μέχρι τώρα 108 μέλη, είμαστε 10 παμπ -κάθε παμπ έχει την ομάδα της- και διεξάγουμε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο νοκ άουτ, πρωταθλήματα δυάδες και τετράδες, τα οποία διεξάγονται μέσα σε μία ημέρα σε νοκ άουτ σύστημα και ένα άλλο πρωτάθλημα ατομικό. Οι πρωταθλητές και οι δευτεραθλητές την επόμενη χρονιά παίζουν και στο παγκύπριο πρωτάθλημα. Το ίδιο και οι κυπελλούχοι και οι πρώτοι των υπόλοιπων πρωταθλημάτων.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν δυνατό σύνδεσμο με καλούς παίχτες, να έχουμε την πρώτη κατηγορία και σιγά-σιγά να κάνουμε τη δεύτερη, και μετά την τρίτη, έτσι ώστε να υπάρχει συναγωνισμός. Επίσης εδώ στην Πάφο οι Βρετανοί είναι περισσότεροι από τους Κύπριους, την ίδια ώρα που στις άλλες επαρχίες το 80-90% είναι Κύπριοι. Οι Βρετανοί δεν μπορούν να συμμετέχουν στην Εθνική. Επομένως σε κάποια στιγμή θέλω να ανεβεί ο αριθμός των Κυπρίων και να φέρουμε νεαρούς μέσα που να τους αρέσει το παιχνίδι. Και να το κάνουν για πρωταθλητισμό. Ξέρεις, ένας καλός παίχτης αν σταθεροποιηθεί σε κάποια υψηλού επιπέδου παιχνίδια και βγει στο εξωτερικό για να γίνει επαγγελματίας παίχτης, μπορεί να κερδίσει πάρα πολλά λεφτά.

Σε ποιες χώρες είναι τόσο δημοφιλής η σαΐτα, ώστε να παίζονται τέτοια ποσά;

Κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία. Και τελευταία η Ολλανδία είναι πάρα πολύ δυνατή. Περισσότερο όμως η Μεγάλη Βρετανία. Εκεί οι περισσότεροι επαγγελματίες παίχτες, που τους βλέπουμε πολλές φορές από την τηλεόραση να αγωνίζονται, είναι εκατομμυριούχοι όλοι τους. Βέβαια εκεί είναι από τα κύρια αθλήματα. Αν δεις αγώνες σε κάποια κλειστά στάδια της Βρετανίας, θα δεις 10-15 χιλιάδες κόσμο να απολαμβάνει το παιχνίδι.

Υπάρχει κανένας Κύπριος που διαπρέπει στο εξωτερικό;

Όχι. Πολύ παλιά είχε έναν Κύπριο.

Πριν πόσα χρόνια;

Πριν 40-50 χρόνια. Ήταν ένας Κύπριος της Αγγλίας.

Θυμάσαι το όνομά του;

«Έλληνας» ήταν το επίθετό του, ο οποίος ήταν επαγγελματίας παίχτης. Φυσικά τα λεφτά που υπάρχουν τώρα μπορεί να μην υπήρχαν τότε, αλλά στην Αγγλία πάντα υπήρχαν λεφτά. Δηλαδή είναι ένα άθλημα το οποίο έχει πάρα πολλή διαφήμιση. Ασχολείται με αυτό πάρα πολλής κόσμος. Φαντάσου, στην Αγγλία όλη μέρα ο κόσμος είναι μέσα στις παμπ. Σχόλασε ο Άγγλος από τη δουλειά του θα πάει στην μπιραρία και μετά στο σπίτι του. Θα πάει να παίξει τις σαΐτες του ή το μπιλιάρδο του.

Τα darts όμως μπορεί να είναι και ένα χόμπι. Εκτός από χρήματα στο εξωτερικό, τι μπορεί να σου προσφέρει;

Είναι ένα ευχάριστο άθλημα που διεξάγεται στις μπιραρίες, ένα άθλημα της παρέας, αφού δένεσαι μαζί με τους συμπαίκτες σου. Είναι ένα ομαδικό παιχνίδι που απολαμβάνουμε πίνοντας τα ποτά μας.

Είναι ένα άθλημα που συνοδεύεται πάντα με αλκοόλ, έτσι;»

Ναι βέβαια.

Τι έχεις να πεις για αυτό; Μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά ένα παιχνίδι;

Εντάξει, δεν είμαστε αλκοολικοί. Ένας αλκοολικός δεν μπορεί να παίξει, αλλά αν πιει κάποιος δυο-τρία ποτά, ως συνήθως, αυτό ανεβάζει λίγο τη διάθεσή του στο παιχνίδι.

Αυτό συμβαίνει και στα γήπεδα που πάτε ή μόνο στις παμπ;

Παντού! Όπου υπάρχουν αγώνες υπάρχει το ποτό. Είναι απαραίτητο το ποτό μαζί με τη σαΐτα.

Τι μουσική συνδυάζεται με τη σαΐτα;

Μουσική υπόκρουση, όχι κάτι δυνατό. Βασικά την ώρα που παίζεται πρέπει να είναι συγκεντρωμένος ο παίχτης. Ούτε μπορείς να κάνεις φασαρία ή να φωνάζεις την ώρα που παίζει ο άλλος. Την ώρα που τελειώνει και πάρει έναν ψηλό αριθμό μπορείς να επευφημήσεις και να συγχαρείς.

Με τους άλλους συνδέσμους πώς τα πάτε;

Μια χαρά, υπάρχει μια συνεργασία. Όταν κάνουν τα όπεν τους προσπαθούμε και εμείς να στέλνουμε κάποιους. Και σε εμάς έρχονται από τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό όταν κάνουμε τα δικά μας. Είναι ένα άθλημα κοινωνικό, γνωρίζεις κόσμο. Εντάξει, στο παιχνίδι θέλεις να κερδίζεις, μετά όμως είμαστε όλοι φίλοι.

Πώς αντιμετωπίζει ο ΚΟΑ αυτό το άθλημα;

Εντάξει, είμαστε ένας νεοσύστατος Σύνδεσμος, και δεν μπορώ να εκφράσω κάποιο παράπονο. Πιστεύω όμως ότι ο ΚΟΑ πρέπει να το αγκαλιάσει ακόμα πιο πολύ, από τη στιγμή που στο σύνολο παγκύπρια έχει περίπου 1.000 μέλη. Είναι σεβαστός αριθμός.

Ποιο παιχνίδι σου δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Όταν τυχαίνει να πάρεις 180 βαθμούς με τρία στη σειρά βελάκια, και τα τρία στο τριπλό 20. Επίσης όταν κατεβαίνεις από τους 501 βαθμούς, που είναι η αφετηρία σου, και σου μένουν 140. Αυτός, ας πούμε, είναι ένας ψηλός αριθμός για να μπορέσεις με τρία βελάκια να τερματίσεις.

Ποιες ικανότητες χρειάζεται να διαθέτεις για να γίνεις καλός;

Σταθερότητα και ακρίβεια στο ρίξιμό σου. Όσο περισσότερο παίζεις τόσο καλύτερος γίνεσαι, γιατί μια σταθερότητα και μια ακρίβεια στο ρίξιμό σου δημιουργούνται μέσα από την προπόνηση. Έχει κάποιους φυσικά οι οποίοι έχουν ταλέντο βρίσκουν εύκολα στόχο και με την καλή προπόνηση ακόμα καλύτερα.

Μέχρι ποια ηλικία μπορείς να παίζεις;

Είναι ένα άθλημα το οποίο μπορεί να το παίζεις μέχρι τα γεράματά σου. Έχουμε μέλη 70, 75, 78, 80 χρονών. Δηλαδή ώσπου αντέχεις να στέκεσαι, να βλέπεις και να σημαδεύεις, παίζεις.

Πηγή: Πολίτης