Αναζητούν νέους χώρους για το εργοστάσιο χρυσού

Αναζητούν νέους χώρους για το εργοστάσιο χρυσού

Η προσπάθεια των κρατικών αρχών για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού στην Πάφο, επικεντρώνεται πλέον στην εξεύρεση νέου χώρου που να μην προκαλεί αντιδράσεις τοπικών αρχών ή κατοίκων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βιομηχανικής Ζώνης Αγίας Βαρβάρας. Αυτό διαφαίνεται από πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Κουγιάλη, σε επιστολές φορέων της επαρχίας Πάφου για το θέμα.

Όλα δείχνουν ότι το κράτος σε συνεργασία με την εταιρεία που υπέβαλε την αίτηση, επικεντρώνονται στην επιλογή νέου χώρου στην επαρχία Πάφου ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες χωρίς τα προσκόμματα των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό, αφού οι αρχές της περιοχής Αγίας Βαρβάρας δεν πείσθηκαν από τα νέα δεδομένα που έθεσαν ενώπιον τους οι αρμόδιες αρχές στην πρόσφατη σύσκεψη σχετικά με την αίτηση αδειοδότησης εργοστασίου χρυσού, κατά την οποία τέθηκαν ενώπιον τους και νέα στοιχεία και μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη γενικότερη λειτουργία της μονάδας.


Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών επέμειναν όμως και μετά τη νέα αυτή επαφή ότι δεν έχουν πεισθεί για την μη βλαβερή συνέπεια της λειτουργίας τέτοιας μονάδας στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, για αυτό και η σύσκεψη απέβη άκαρπη.

Η αίτηση των επενδυτών, αφορά όπως είναι γνωστό ανέγερση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στην Αγία Βαρβάρα στην Πάφο. Σε αντίθεση πάντως με το έργο στην Αραδίππου, το νέο εργοστάσιο που προτείνεται μπορεί να χωροθετείται σε βιομηχανική ζώνη Β’, ωστόσο είναι δίπλα από την οικιστική ζώνη, κάτι που έχει προκαλέσει ενστάσεις στις γειτνιάζουσες κοινότητες.

Συγκεκριμένα, το όριο της οικιστικής ζώνης της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται περί τα 80-100 μέτρα από το οικόπεδο του εργοστασίου. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ενήμερη για τις ενστάσεις που υπάρχουν λόγω των υφιστάμενων κατοικιών, κάτι που απασχόλησε σύσκεψη των επηρεαζόμενων κοινοτήτων με τον υπουργό Εσωτερικών, εντούτοις δεν κατέθεσε εναλλακτική χωροθέτηση του αιτούμενου εργοστασίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου