Ανακοίνωση Ομάδας Πρωτοβουλίας Δημοτών  για τη Διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου

Ανακοίνωση Ομάδας Πρωτοβουλίας Δημοτών για τη Διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου

ΝΕΑ ΥΠΟ ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΙΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δυστυχώς, πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, από πλευράς κυβέρνησης και ΔΗΣΥ, δεν επιτρέπουν την προώθηση της μεταρρύθμισης της Τ.Α. Μια μεταρρύθμιση για χάριν της οποίας η Βουλή έφτασε στο σημείο να αναβάλλει τις Δημοτικές/Κοινοτικές Εκλογές!


Και αυτό επειδή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών προωθεί τη σύσταση 20 Δήμων και όχι τον σχεδιασμό της κυβέρνησης (17)!

Επιδεικνύοντας ανεύθυνη συμπεριφορά, και προφανώς με τις πλάτες στελεχών άλλων κομμάτων, ανασύρουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τη μελέτη των Άγγλων ειδικών (πρόταση για πέντε μητροπολιτικούς δήμους), η οποία το 2014 απορρίφθηκε κατηγορηματικά απ’ όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα και την Ένωση Δήμων.

Ένα τέτοιο σενάριο δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους ίδιους τους πολίτες, καθώς στο τέλος εκείνο που θα επιτευχθεί, μέσα από πιθανή υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού, είναι η δημιουργία «βασιλικών» φέουδων, μακριά από τον χαρακτήρα και την αποστολή του θεσμού, μακριά από τους ίδιους τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι οι μελετητές προέρχονται από μία χώρα (Αγγλία), της οποίας οι Δήμοι έχουν τον πιο υψηλό μέσο όρο πληθυσμού στην Ε.Ε. (πέραν των 150 χιλιάδων). Εμείς δεν είμαστε Αγγλία και ούτε τίθεται θέμα σύγκρισης μεγεθών. Κάθε κράτος εφαρμόζει το τοπικό σύστημα διακυβέρνησης που θεωρεί ότι εξυπηρετεί καλύτερα το ρόλο και τους σκοπούς της Τ.Α. Η Γαλλία, λόγου χάριν, είναι μια χώρα με πολυάριθμες τοπικές αρχές (πέραν των 36.700).

Προσδοκούμε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα βάλουν φρένο στη νέα, υπό εκκόλαψη, μηχανορραφία, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η καταστροφή της κυπριακής τοπικής αυτοδιοίκησης.