Ανασκαφές στη Γιόλου σε υπόγειο κτίριο

Ανασκαφές στη Γιόλου σε υπόγειο κτίριο

Υπόγειο θαλαμωτό κτίριο εντοπίστηκε στην κοινότητα Γιόλου, όπως ανέφερε εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιόλου το μέλος του Ευγένιος Νεοφύτου, ενημερώνοντας τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και την Αρχαιολόγο – Ιστορικό  Βασιλική Κασσιανίδου.

Ο κ. Νεοφύτου ζήτησε από το Πανεπιστήμιο όπως αναλάβει την προώθηση του θέματος ώστε να έρθει στο φως το μνημείο αυτό, σημειώνοντας ότι η Κύπρος, γνωστή και ως νήσος αγίων, έχει να δείξει πολλά μνημεία και χώρους που συνδέονται τόσο με την παράδοση, όσο και με ιστορικά γεγονότα.


Ανέφερε ακόμα ότι μετά από έρευνες που έχει κάνει, διαπίστωσε ότι για το συγκεκριμένο κτίριο υπάρχουν γραπτές αναφορές ότι ο Ευαγγελιστής Μάρκος με τους αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο πέρασαν και από τη Γιόλου και ο Ευαγγελιστής Μάρκος θεράπευσε πολλούς κατοίκους.

Τότε ή αργότερα χτίστηκε ναός προς τιμήν του, είπε.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης βάσει της έρευνας μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο ερείπια του ναού όπου οι κάτοικοι άναβαν κεριά για τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το σπήλαιο αυτό βασίζονται αποκλειστικά στην παράδοση.

Ο Πρύτανης είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα και καθόρισε επίσκεψη του ιδίου και μιας ομάδας Αρχαιολόγων – ιστορικών και Βυζαντινολόγων στο χώρο για να διευθετηθούν περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την ανασκαφή του χώρου, ανέφερε.

Η επίσκεψη έχει καθοριστεί για τις 18 και 19 Ιουλίου και η ανασκαφή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)