Αναστολή της στάσης εργασίας υπό όρους αποφάσισε η ΠΑΣΥΚΙ

Αναστολή της στάσης εργασίας υπό όρους αποφάσισε η ΠΑΣΥΚΙ

Αναστολή της αυριανής τρίωρης στάσης εργασίας, αποφάσισε το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ, που συνήλθε εκτάκτως το πρωί.

Η στάση εργασίας εξαγγέλθηκε ως αντίδραση για τη μη συμμετοχή της συντεχνίας σε σύσκεψη για τη μετατροπή των κρατικών νοσηλευτηρίων σε πανεπιστημιακά.


Χθες η ΠΑΣΥΚΙ είχε τρίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος επέδωσε στη συντεχνία των γιατρών επιστολή, η οποία θα εξετασθεί εκτενώς στη διάρκεια του ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ.

Την ίδια ώρα ο κλάδος Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη βεβιασμένη υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιατρικής Σχολής για πανεπιστημιακές κλινικές θα οδηγήσει σε ανυπέρβλητες δυσλειτουργίες και συγκρούσεις στον νευραλγικό τομέα της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι περισσότερες από τις πρόνοιες του μνημονίου συνεργασίας προσκρούουν σε σοβαρά θεσμικά και νομικά κωλύματα.

Πρόθεση για λήψη δυναμικών μέτρων, με αφορμή τη χθεσινή νέα επίθεση ασθενή κατά νοσοκόμων και γιατρών και τη σύλληψη του ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτη Γεωργίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, εξέφρασε, μέσω ανακοίνωσης η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών.

Το Δ.Σ. της Συντεχνίας αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα και να αποφασίσει δυναμικά μέτρα αντίδρασης για αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν μπορεί, τονίζει, να παραμείνει αδρανής, όταν μέλη της κινδυνεύουν καθημερινά από ανεπίτρεπτες συμπεριφορές ασθενών.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτη Γεωργίου, συνελήφθη όταν διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος, σε αστυνομικούς και αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος.

Τις συνθήκες αστυνόμευσης στο νοσηλευτήριο θα επιθεωρήσει σήμερα ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού.

Τα περιστατικά βίας στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι συχνό φαινόμενο και πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα τόνισε ο Πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης.

Η ΠΑΣΥΔΥ, είπε, ζήτησε επανειλημμένως συνάντηση με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, για το θέμα της ασφάλειας στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών στα νοσοκομεία, χωρίς, ωστόσο, να λάβει απάντηση.

Οι νοσηλευτές εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Αστυνομία δεν πρόκειται να επωμιστεί το βάρος, απορρίπτοντας τη θέση της ΠΑΣΥΝΟ ότι η Αστυνομία συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα και απερίσκεπτα και ότι ο ΓΓ της συντεχνίας συνελήφθη άνευ λόγου και αιτίας.Το περιστατικό, είπε, θα διερευνηθεί.

Στο μεταξύ κοινό μέτωπο φαίνεται να στήνουν η Παγκύπρια Συντεχνία Ιατρών και Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, που ζητούν εξεύρεση λύσεων και διευθέτηση όλων των εργασιακών ζητημάτων, πριν τη μεταρρύθμιση και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι μετά την αυτονόμηση τα νοσηλευτήρια θα πρέπει να παραμείνουν κρατικά.